REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ke­le­tas Kelmės rajono Ty­tu­vė­nų S. Ro­me­rie­nės gim­na­zi­jos mo­ki­nių pa­ro­dė pi­lie­tiš­ku­mo pa­vyz­dį. Sužinoję, kad už­terš­tas Gi­liaus eže­ras, ėmė ieš­ko­ti, iš kur ati­te­ka ter­ša­lai.

REKLAMA
REKLAMA

Ra­do vie­nuo­li­ka vamz­džių

Bū­re­lis ty­tu­vė­niš­kių moks­lei­vių, nuė­ję mau­dy­tis į Gi­liaus eže­rą, pa­ju­to fe­ka­li­jų kva­pą. Van­duo ne­ma­lo­nų kva­pą sklei­dė jau ne pir­mą kar­tą. Ypač daž­nai vai­kai tai jaus­da­vo nuė­ję mau­dy­tis po di­des­nių liū­čių.

REKLAMA

Su­py­kę, jog ne­ga­li mau­dy­tis ne­to­li na­mų esan­čia­me eže­re, vai­kai nu­spren­dė iš­siaiš­kin­ti, iš kur į Ty­tu­vė­nų mies­tą puo­šian­tį ir at­gai­vą tei­kian­tį eže­rą ati­te­ka ter­ša­lai.

Ke­le­tą va­lan­dų jie „šu­ka­vo“ me­lio­ra­ci­jos grio­vį, ku­riuo van­duo ati­te­ka iki eže­ro.

Grio­vys – apie pu­sant­ro ki­lo­met­ro il­gio. Maž­daug pus­ki­lo­met­rio at­kar­po­je vai­kai ra­do į grio­vį „su­leis­tų“ vie­nuo­li­ka dre­na­žo vamz­džių. Me­lio­ra­ci­jos grio­vys taip pat sklei­dė ne­ma­lo­nų kva­pą, o vie­no­je vie­to­je tie­siog at­vi­rai bur­bu­lia­vo fe­ka­li­jos.

REKLAMA
REKLAMA

Ats­ku­bė­jo su­ne­ri­męs vy­ras

Kas ter­šia že­mę ir van­de­nis? Vai­kams ne­rei­kė­jo il­gai su­kti gal­vos. Net­ru­ko pri­si­sta­ty­ti vie­nas ne­to­lie­se gy­ve­nan­čių vy­rų. Vai­kų pa­rei­ka­la­vo pa­siaiš­kin­ti, ką jie čia vei­kia.

Gim­na­zis­tai pa­si­tei­si­no, jog žai­džia slė­py­nių. Bu­vo pri­vers­ti me­luo­ti, nes su­ne­ri­męs ir ar­šiai nu­si­tei­kęs gy­ven­to­jas, ko ge­ro, ne­bū­tų lei­dęs už­baig­ti pra­dė­to dar­bo.

Ma­no­ma, jog bū­tent tuo me­tu kaž­ku­ris iš gy­ven­to­jų ir pum­pa­vo sa­vo nuo­te­kas į me­lio­ra­ci­jos grio­vį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pra­ne­šė va­do­vui

Ka­dan­gi gim­na­zis­tai pri­klau­so Jau­nų­jų šau­lių bū­re­liui, apie sa­vo ra­di­nius ir įta­ri­mus jie pra­ne­šė bū­re­lio va­do­vui, is­to­ri­jos mo­ky­to­jui Ro­ber­tui Mo­se­jui.

Jis pa­kvie­tė ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus ir Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro va­do­vę.

Ant­ra­die­nio po­pie­tę gau­sios pa­jė­gos iš Kel­mės at­vy­ko į Ty­tu­vė­nus. Pi­lie­tiš­ku­mo pa­vyz­dį suau­gu­siems pa­ro­dę gim­na­zi­jos vie­nuo­lik­to­kė Sil­vi­ja Mi­ka­laus­kai­tė ir de­vin­to­kai Žil­vi­nas Ši­nu­šas, Jus­tas Bels­kis bei Kons­tan­ti­nas Mi­ka­laus­kas ve­dė ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus, svei­ka­tos spe­cia­lis­tę, Ty­tu­vė­nų se­niū­ną bei žur­na­lis­tus brūz­gy­nuo­se pa­sken­du­siu grio­viu ir ro­dė įtar­ti­nus vamz­džius.

REKLAMA

Aiš­kin­sis, iš kur tar­ša

Ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai nu­sta­tė, jog tai dre­na­žo vamz­džiai. Ta­čiau neat­me­tė, jog į dre­na­žą sa­vo nuo­te­kas ga­li leis­ti vie­tos gy­ven­to­jai. Juo­lab, kad iš vie­no vamz­džio te­kė­jo van­de­niu at­skies­tos fe­ka­li­jos.

Ar­čiau­siai grio­vio – Dur­py­no ir da­lis Mai­ro­nio gat­vės.

Kel­mės ra­jo­no ap­lin­kos ap­sau­gos agen­tū­ros vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Al­gis Guš­či­kas ir vy­res­ny­sis spe­cia­lis­tas Al­man­tas Ga­jaus­kas, pa­ma­tę si­tua­ci­ją, nu­spren­dė pa­tik­rin­ti, ku­rie vie­tos gy­ven­to­jai ter­šia eže­rą.

REKLAMA

Re­dak­ci­jos ži­nio­mis, kai ku­rie vie­tos gy­ven­to­jai jau su­ne­ri­mę.

Jau­nie­ji šau­liai ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus at­ve­dė ir prie pat eže­ro esan­čios kai­mo tu­riz­mo so­dy­bos. Miš­ke, ne­to­li so­dy­bos esan­čia­me gro­ve­ly­je, taip pat ras­ta ter­ša­lų. Iš kur jie ati­te­ka, taip pat bus aiš­ki­na­ma­si.

Kai­mo tu­riz­mo so­dy­bos šei­mi­nin­kas sa­kė nuo­te­kas lei­džian­tis į iš­sė­mi­mo duo­bę, po to jas iš­trau­kia van­dens tie­ki­mo įmo­nės ve­žė­jai. Jo tvir­ti­ni­mu, su įmo­ne su­da­ry­ta su­tar­tis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mau­dyk­lo­se ras­ta žar­ni­nių laz­de­lių

Kel­mės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ro va­do­vė Li­na Bal­čiū­nie­nė sa­kė, jog šie­met daž­nai mau­dyk­lų van­duo nea­ti­tin­ka hi­gie­nos nor­mos rei­ka­la­vi­mų.

Paė­mus mė­gi­nius iš Gi­liaus eže­ro mau­dyk­los, taip pat ras­tas pa­di­dė­jęs žar­ni­nių laz­de­lių bei en­te­ro­ko­kų kie­kis.

Ku­rį lai­ką bu­vo už­draus­ta mau­dy­tis Gi­liaus eže­re.

Tar­ša lai­kas vis pa­si­kar­to­ja, ypač po liū­čių, kai at­plūs­ta ne­tvar­kin­gų so­dy­bų šei­mi­nin­kų nuo­te­kos.

REKLAMA

Kiek anks­čiau ter­ša­lų ras­ta ir Brid­vai­šio eže­re. Čia taip pat bu­vo už­draus­ta mau­dy­tis.

„Šiau­lių kraš­te“ ra­šy­ta, jog lie­pos vi­du­ry­je prie šio eže­ro poil­sia­vę žmo­nės ap­ti­ko sru­to­mis "mai­ti­na­mą" me­lio­ra­ci­jos grio­vį. Iš sru­tų duo­bės elekt­ros va­rik­lis pum­pa­vo sru­tas į me­lio­ra­ci­jos grio­vį.

Ga­vę sig­na­lą ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai 100 li­tų nu­bau­dė ne­to­lie­se gy­ve­nan­tį ūki­nin­ką. Nus­ta­ty­ta, jog iš ap­tva­ro, kur lai­ko­mi jo gy­vu­liai, į me­lio­ra­ci­jos grio­vį bė­ga sru­tos. Sru­tų bu­vo ir pil­nas re­zer­vua­ras.

REKLAMA

Be to, ras­ta ne­san­da­ri fe­ka­li­jų duo­bė. Iš jos vamz­dis bu­vo nu­ves­tas į me­lio­ra­ci­jos grio­vį. Tik po ap­lin­ko­sau­gi­nin­kų vi­zi­to duo­bės tu­ri­nys bu­vo iš­trauk­tas.

Prob­le­mą iš­spręs ka­na­li­za­ci­jos tink­lai

Ty­tu­vė­nų se­niū­nas Ro­mas Čer­kaus­kas sa­kė, jog di­džiau­sia mies­te­lio pro­ble­ma, kad da­lis in­di­vi­dua­lių na­mų gy­ven­to­jų ne­tu­ri cent­ri­nės ka­na­li­za­ci­jos, yra pri­vers­ti nuo­te­kas leis­ti į iš­sė­mi­mo duo­bes. Iš­sė­mi­mo duo­bių tu­ri­nio iš­trau­ki­mas bran­giai kai­nuo­ja. O pa­sta­ruo­ju me­tu dar pa­bran­go.

Da­ly­je mies­to jau anks­čiau bu­vo ka­na­li­za­ci­jos tink­lai. Ne­se­niai nu­ties­ta nau­jų van­den­tie­kio ir ka­na­li­za­ci­jos tink­lų. Dau­gu­ma gy­ven­to­jų ak­ty­viai prie jų jun­gia­si.

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų