REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londono olimpiadai priartėjus prie pabaigos, Balsas.lt pakalbino įvairiose pasaulio šalyse gyvenančius lietuvius, kurie papasakojo, kaip ši, kas ketverius metus vykstanti, sporto šventė pakeitė įprastą vietinių gyvenimo ritmą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat sužinosite, kokios sporto šakos įvairiose šalyse yra mėgstamos labiausiai. Bei bent trumpai susipažinsite su konkrečių šalių sirgaliais bei jų reiškiamomis emocijomis. Rašydami apie olimpinę karštinę, pristatėme Pietų Korėją, Gruziją, Islandiją, Prancūziją ir Daniją. Paskutinėje dalyje susipažinkime su olandais, belgais, anglais ir airiais.

REKLAMA

Olandijoje domimasi viskuo

Amsterdame apsistojusi Eglė Ramanauskaitė Balsas.lt pabrėžė, kad Londono olimpiada gana stipriai pakeitė gyvenimo ritmą visuose Nyderlanduose: „Bet daugiau galiu papasakoti apie Amsterdamą. Ypač daug dėmesio olimpiadai skiriama spaudoje: televizija, laikraščiai, žurnalai, interneto puslapiai lūžta nuo straipsnių ir laidų apie olimpines žaidynes ir sportininkų pasirodymus jose, net draugų „Facebook“ įrašuose pilna sveikinimų ir išreiškiamo džiaugsmo šalies sportininkų pasiekimais.“

REKLAMA
REKLAMA

Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)

Eglė pridūrė, kad Amsterdamo gatvėse vizualiai nėra labai jaučiami pokyčiai. „Tačiau ekranai stebėti varžyboms paprastai pastatomi pagrindinėse miesto erdvėse, praktiškai visose didesnėse traukinių stotyse taip pat rodomos transliacijos, nes traukiniai yra pati populiariausia transporto priemonė po dviračio. Tačiau tikrai nemačiau tokio pamišimo puoštis atributika kaip per futbolo čempionatus ar „Queens day“, kai visas miestas tiesiogine to žodžio prasme tampa oranžinis ar raudonai-baltai-mėlynai dryžuotas, įskaitant ir gatves, ir žmones. Barai žinoma pasipuošia, bet daugiau viduje“, - pasakojo Balsas.lt pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)

Tačiau savo šalių atstovus olandai palaiko iš visos širdies: „Geriau būtų sakyti eina iš proto. Olandai neretai stebi visas sporto šakas, kuriose dalyvauja jų atstovas ir nesvarbu, kad varžybos vyksta darbo metu. Populiariausios dominančios sporto šakos manau yra visi sportai susiję su vandeniu (ne veltui olandai jo turi daugiau nei pakankamai), ypač plaukimas ir buriavimas – taip, jie tikrai stebėjo R. Meilutytės plaukimą. Labai populiarus ledo ritulys. Be vandens sporto ypač daug dėmesio sulaukia dviračių sportas (juka dviratis apskritai čia yra kultūros dalis), gimnastika, jojimas. Futbolas yra religija, todėl, jei tik žaidžia Olandija, niekas praktiškai nedirba tuo metu.“

REKLAMA

Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)

Eglė pabrėžė, kad tipinis olandų sirgalius yra visiškai pamišęs: perukai, šalikai, skrybėlės, girliandos, kvailiausi akiniai, veido dažai, marškinėliai, suknelės, kelnės, kartais ir minkšti batai-klumpės, vėliavos, prarėktas balsas (dažniausiai padeda alus). „Kitas netipinis sirgalius, t.y. žmogus kuriam sportas nebūtinai labai rūpi, bet jis tiesiog prijaučia miniai: apsirengęs maždaug kasdieniškai, gali būti ir su kostiumu tiesiai po darbo, bet turintis bent mažiausią oranžinį ar vėliavos spalvų atributą. Svarbiausia, kad darbdaviai gana atlaidžiai žiūri į darbuotojus, kurie šalia savo darbalaukio turi atsidarę varžybų transliacijas internete (labai dažnas atvejis), kartais darbas yra pertraukiamas ir visi žiūri varžybas per projektorius ar parūpintus televizorius“, - apibendrino E. Ramanauskaitė.

REKLAMA

Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)Futbolo sirgaliai ruošiasi olandų ir portugalų rungtynėms (nuotr. SCANPIX)

Kita Amsterdame gyvenanti lietuvė Eglė Šilytė pridūrė, kad jos akimis per olimpiadą gyvenimo ritmas itin nepakito:

„Pamenu tik vieną penktadienį, kai vyko šaudymo iš lanko varžybos, tada centrinėje stotyje prie didžiulio ekrano buriavosi daug vietinių, nes varžėsi ir vienas olandas. Taip pat studijoje, kurioje dirbu, visą laiką būna įjungtas televizorius. Kadangi kompanijoje, kurioje dirbu daugiausia užsieniečiai, tai dažnai pastebiu amerikiečius žiūrinčius jiems patinkančią sporto šaką. Patys olandai nepasakyčiau, kad būtų labai užsidegę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, olandai žymiai daugiau dėmesio skyrė Europos futbolo čempionatui, nes tai - jų pagrindinis sportas.

Belgiją olimpinė dvasia aplenkė

Briuselyje gyvenanti Eglė Andriuškevičiūtė sakė, kad Belgijoje per olimpiadą nepastebėjo jokių pokyčių.

„Galbūt netinkama aplinka, bet nepastebėjau jokio susidomėjimo. Su draugais to neaptarinėjame ir neatrodo, kad kažkas domėtųsi. Belgijoje įprastas futbolo sirgalius (ypač jeigu emigrantas iš Ispanijos ar Italijos) po sėkmingų futbolo varžybų važinėja su mašina po miestą su draugais ir pypina“, - pasakojo E. Andriuškevičiūtė.

REKLAMA

Kita Belgijos sostinėje gyvenanti Balsas.lt pašnekovė Rima Igoševa taip pat tvirtino, kad Briuselyje olimpiados dvasios nepajuto: „Baruose ir kavinėse transliuoja žaidynes, tačiau nepasakyčiau, jog tai sulaukia daug dėmesio (palyginus su neseniai vykusiu futbolo čempionatu). Apskritai, Briuselis rugpjūtį yra siek tiek apmiręs, nes dauguma europinių institucijų darbuotojų išvažiuoja atostogauti.“

Rima pasakojo, kad jai pačiai teko ilgokai ieškoti, kur galėtų stebėti krepšinio varžybas internete, nes Belgijoje šia sporto šaka nesidomima, todėl niekas ir netransliuoja.

REKLAMA

Didžioji Britanija: alaus ir sirgalių fiesta

Londone gyvenanti Jolanta Petrulienė pasakojo, kad per olimpiadą padaugėjo alaus baruose sėdinčių britų ir ne tik jų, kurie maukia alų ir aptarinėja vienokią ar kitokią sporto šaką.

Olimpinis krepšinis: Didžioji Britanija – Rusija (nuotr. SCANPIX)Olimpinis krepšinis: Didžioji Britanija – Rusija (nuotr. SCANPIX)

„Britais palaiko labai aktyviai - plaukikus, tenisininkus, dviratininkus, gimnastus ir visus kitus. Galiu pasakyti, kad britai buvo sužavėti lietuvaitės plaukimu ir sužinoję iš kur esame kilę, klausinėdavo apie šalį, kur ji yra. Net prašė parodyti žemėlapyje“, - pasakojo J. Petrulienė. Balsas.lt pašnekovė pridūrė, kad įprastas britų sirgalius išsidažo veidą, apsivynioja šaliką ir užsimaukšlina kepurę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukso medalį Didžiajai Britanijai iškovojo H. Glover ir H. Stanning (nuotr. SCANPIX)Aukso medalį Didžiajai Britanijai iškovojo H. Glover ir H. Stanning (nuotr. SCANPIX)

Taip pat Anglijoje gyvenanti Indrė Burbulevičiūtė pabrėžė, kad gyvena ne Londono centre, todėl olimpiada nedaug kuo pakeitė kasdieninę rutiną. „Pastebiu daugiau žmonių traukiniuose, be galo daug turistų, tvarką prižiūrinčių savanorių bei pėsčiosios policijos. Žinau, kad yra didžiulis ekranas Stratforde prie stadiono (rytų Londonas) ir bene visi barai transliuoja įvairių sporto šakų rungtynes. Sporto šaka „numeris vienas“, be abejo, yra futbolas. Kadangi UK yra šalis šeimininkė, tai jų atributikos pilna visur – nuo marškinėlių iki apatinių, manikiūro ar šukuosenų. Kita, pagal populiarumą, sporto šaka greičiausia būtų irklavimas“, - pasakojo I. Burbulevičiūtė.

REKLAMA

Aukso medalį Didžiajai Britanijai iškovojo H. Glover ir H. Stanning (nuotr. SCANPIX)Aukso medalį Didžiajai Britanijai iškovojo H. Glover ir H. Stanning (nuotr. SCANPIX)

Anot jos, britų futbolo sirgaliai yra labai aršūs: „Jie išsitepa veidus UK vėliavos spalvomis arba nusipiešia vėliavėles ant skruostų. Šiaip kiek teko pastebėti britai labai santūrus žmonės, todėl išskyrus futbolo sirgalius negalėčiau pasakyti, kad kokios kitos sporto šakos rungtynėse labai siautėtų.“

Ir paskutinė Balsas.lt pašnekovė Lina Raudonikienė pasakojo, kad olimpiada visiškai nepakeitė Airijos gyvenimo ritmo. „Gal tik baruose vietiniai daugiau stebi varžybas, palaiko olimpiečius. O airiai aktyviai palaiko savo boksininką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų