REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio rytą Biržų kredito unijoje įvykdytas ypač įžūlus apiplėšimas. Pačiame miesto centre, iš visų pusių gerai regimame pastate, nusikaltėlis šaudė ir sukėlęs šoką banko salėje buvusiems žmonėms pagrobė kasoje rastus pinigus. Nusikaltimas įvykdytas rytą, netrukus po 9 valandos.

REKLAMA
REKLAMA

Plėšikas pasirinko banko paslaugas teikiančią įstaigą, esančią pastato antrajame aukšte.

Šalia prekybos centro „Iki" stovinčiame pastate, kuriame įsikūrusi Kredito unija, yra dar trys įstaigos - Vietos veiklos grupė, Turizmo informacijos centras ir Biržų poliklinikos Stomatologijos skyrius. Visų šių įstaigų darbuotojai girdėjo šūvius. Kai kurie regėjo iš Kredito unijos laiptais žemyn besileidusį kaukėtą ir ginkluotą plėšiką, o Vietos veiklos grupės darbuotoja matė, kaip atletiško sudėjimo vyriškis ropštėsi per metalinę tvorą ir pasiėmė prie daugiabučio stovėjusį dviratį.

REKLAMA

Per tvorą spraudėsi iš daugiabučio kiemo

Rytą, kai įvyko apiplėšimas, Biržų kredito unijos administracijos vadovė Aušrinė Poškienė su Raimonda Naktiniene reikalus aptarinėjo posėdžių salėje, kurios didžiuliai langai yra kiemo pusėje.

Apie ginkluoto kaukėto vyro įsiveržimą bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešusi administracijos vadovė išgirdo klausimą, kas yra toji Kredito unija. Tad per Panevėžio bendrosios pagalbos centrą iškviesta policija pirmiausiai nuvyko į J. Janonio aikštėje esantį Šiaulių banką.

REKLAMA
REKLAMA

Banko darbuotojos matė, kaip pro siaurą tarpą tarp tvoros ir šalia esančio pastato į kiemą braunasi vyriškis. Jis buvo su kepure, ant pečių turėjo mėlyną kuprinę. Vienai iš moterų pasirodė keista, kad suaugęs vyras pasirinko tokį nelengvą būdą iš daugiabučių namų kiemo patekti į kitą tvoros pusę.

Plėšikas šaudė, o pagalbos centras aiškinosi, kas yra Kredito unija?

Netrukus iš posėdžių salės bandžiusios išeiti moterys kone susidūrė su ginkluotu vyriškiu. Jį išvydo pirmoji ėjusi ir duris į banko salę pravėrusi A. Poškienė. Staigiai nustūmusi paskui ją ėjusią bendradarbę ir užtrenkusi duris administracijos vadovė nuspaudė apsaugos signalizacijos pultą ir telefonu rinko bendrosios pagalbos numerį 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešusi apie užpuolimą Biržų kredito unijoje administracijos vadovė sakė išgirdusi klausimą, kas yra toji Kredito unija.

„Aš pasakiau, kad tai yra bankas, ir aiškiai nurodžiau adresą, tačiau policija kažkodėl buvo nusiųsta į Šiaulių banką", - sakė A. Poškienė.

Vėliau, šmėstelėjus minčiai, ar nereikėtų šokti pro langą, kažkuri iš darbuotojų išvydo pro Kredito uniją pravažiuojantį policijos džipą. Jis Vilniaus gatve nuskubėjo tolyn, kaip vėliau paaiškėjo, į J. Janonio aikštėje esantį Šiaulių banką.

REKLAMA

Pirmieji atskubėjo saugos tarnybos „Norgauda„ vyrai, tačiau užpuolikas jau buvo pabėgęs. Pasak A. Poškienės, „Norgauda“ atvyko nuo kvietimo praėjus maždaug 3 - 4 minutėms. Už kelių minučių atvažiavo ir policija.

Pareigūnams teko išvysti tik šoko ištiktus žmones, lubose ir kolonoje šovinių pramuštas skyles bei ant grindų besimėtančią ginklo detalę. Kieme rasta šovinių apkaba. Iš jos sprendžiama, kad plėšikas turėjo kovinį ginklą.

Bandymai vytis užpuoliką buvo nesėkmingi.

Reikalavimą gultis ant grindų suprato ne visi

Kaip po įvykio korespondentams pasakojo banko salėje buvusios moterys ir pinigų pasiimti atėjęs klientas, plėšikas veikė žaibiškai. Tuo metu salėje buvo penkios darbuotojos. Viena iš jų nuspaudė pagalbos mygtuką.

REKLAMA

Moterys girdėjo rusiškai, tačiau su ryškiu akcentu kartojamus žodžius: „Gulkitės ant grindų, kalės." Šiuos žodžius supratusios ne visos.

Juodai apsirengusio ir kaukėto plėšiko veiksmai buvę koordinuoti. Iš pradžių jis pasukęs į stiklu atitvertą kabinetą, kuriame buvo trys moterys. Riksmo ir grasinimų įbaugintos moterys palindo po stalu, o ginkluotas vyras puolė prie kasų. Viena iš darbuotojų krito ant žemės, kita liko stovėti ištikta šoko. Nusikaltėlis šaukdamas ir paleidęs šūvius bandė atplėšti kasos stalčius. Vieno atidaryti nepavykus daužė jį į stalo kampą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plėšikui pavyko pagrobti apie 7000 litų.

Liudininkų teigimu, užpuolimo metu paleisti keli šūviai. Gali būti, kad šaudymas liovėsi tik sugedus ginklui.

Viskas vyko žaibiškai, pasak administracijos darbuotojų, užpuolikas salėje užtruko tik apie minutę. Bėgdamas jis pataikė į tualeto duris.

Didžiulį stresą patyrusioms banko darbuotojoms teko vykti pas medikus.

Ant grindų gulėjęs politikas - apie centralizuotą pagalbą

Tą rytą į banką pasiimti pinigų ėjęs ūkininkaujantis Smilgių priešgaisrinės ugniagesių komandos gelbėtojas, rajono savivaldybės tarybos narys Tomas Četvergas plėšiką aplenkė laiptų aikštelėj. Šis kažko rausėsi kuprinėje - ko gero, ieškojo kaukės.

REKLAMA

T. Četvergui įėjus į banko salę, viskas, anot jo, vyko kaip vesterne - grasinantis ginkluotas ir kaukėtas vyras, šauksmai, šūviai.

Kritęs ant grindų politikas spėjęs pagalvoti, kad reikėtų saugoti galvą.

Antradienį banke reikalų taip ir nesutvarkęs ūkininkas trečiadienį vėl atvažiavo į Kredito uniją. Jis pamatęs, kad sienos kolonoje, prie kurios jis gulėjo, yra palikta šūvio žymė.

T. Četvergas sako, kad plėšikas iššovęs 3 ar 4 kartus. Šaudant ginklas užsikirsdavęs, todėl prieš kiekvieną šūvį kaukėtas vyras turėdavęs jį užtaisyti iš naujo. Ginkluoto apiplėšimo liudininku tapęs politikas mano, kad šaudyta iš automatinio pistoleto.

REKLAMA

T. Četvergui keista, kad aidint šūviams ir pradėjus veikti į dūmus sureagavusiai signalizacijai niekas iš aplinkinių įstaigų neatskubėjo į pagalbą, nereagavo į pro paradines duris sprunkantį nusikaltėlį. O juk visai šalia stovintis ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pastatas.

Politiko manymu, nusikaltimas buvęs kruopščiai parengtas ir apgalvotas.

Aplinkybę, kad Biržų policija nuskubėjo į Šiaulių banką, T. Četvergas vertina kaip centralizuotos pagalbos teikimo grimasą. Pagalbos šaukimas per Panevėžį esantis rizikingas ir neefektyvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra netikusios reformos pasekmė, kai pagalbos šaukiamės per Panevėžį, o mieste budi tik vienas policijos ekipažas", - sakė vienas iš Biržų policijos pareigūnų.

Matė per tvorą lipantį plėšiką

Pastato, kuriame įsikūrusi Biržų kredito unija, pirmajame aukšte yra Vietos veiklos grupė. Iš antradienio rytą dirbusių trijų moterų tik viena projekto vadovė Jolanta Vaitkevičienė sako girdėjusi šūvius. Ji tuo metu bendravusi su Kvetkų bendruomenės pirmininku Jonu Strunkiu, kuris dar pajuokavęs: „Čia kaip Amerikoje."

REKLAMA

Dėmesio išgirstiems šūviams neteikusi moteris sako pakėlusi akis ir pro monitoriaus kampą pamačiusi per tvorą besiropščiantį vyrą. Jis buvęs su kapišonu, lipti per tvorą jam sekėsi nelengvai. Atsidūręs kitoje pusėje jis pasiėmęs dviratį, buvusį atremtą į daugiaaukščio namo sieną.

Tik vėliau, išgirdusi, kas įvyko antrajame aukšte, J. Vaitkevičienė suprato mačiusi bėgantį nusikaltėlį.

Galvojo, kad iššaudė žmones

Labai aiškiai šūviai ir riksmai buvo girdėti Turizmo informacijos centre, kuris yra tiesiai virš banko salės. Centre tuo metu dirbo specialistės Simona Nemanytė, Raminta Indriulėnienė ir finansininkė Vitalija Kubiliūnienė.

REKLAMA

Kai nuo šaudymo metu paleistų dūmų įsijungė signalizacija, S. Nemanytė pravėrė duris į koridorių pažiūrėti, kas atsitiko, ir išvydo laiptais besileidžiantį ginkluotą vyrą su kauke.

Išgąsčio apimtos moterys užsidarė mažame kambarėlyje, skambino policijai. Išgirdo, kad pareigūnai apie įvykį jau žino.

„Kadangi girdėjome šūvius ir riksmus, galvojome, kad ten, viršuje, moterys guli kraujo klane, o žudikas gali iššaudyti ir liudininkus", - pasakojo įvykio sukrėstos moterys.

„Svarbiausia, kad nenukentėjo darbuotojos ir klientai", - trečiadienį po patirto šoko kalbėjo Biržų kredito unijos administracijos vadovė A. Poškienė. Anot jos, gerai, kad tuo metu banke nebuvo garbaus amžiaus žmonių, kurių širdis galėjo neatlaikyti streso.

Banko administracija iš esmės atmeta versiją, kad plėšikas galėjo būti degradavęs ar pamišęs žmogus. Manoma, kad nusikaltimui buvo rengtasi, stebėta Kredito unijos veikla ir aplinka.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų