REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čekijos tyrėjai nori surasti likusius gyvus sovietų bloko laikų apgavystės sumanytojus. Sovietų laikais Čekoslovakijoje buvo pristatyta netikrų pasienio postų, kuriuose dirbo JAV uniformomis apsimetę vyrai ir apgaudinėjo bėglius, kad jiems sėkmingai pavyko pasprukti į Vakarus, informuoja „The Telegraph“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal 1948-1951 metais veikusią ypač slaptą operaciją „Operacija akmuo“, netoli Čekijos pasienio su Vokietija buvo pristatyta labai tikroviškų pasienio punktų, skirtų bėgliams apgaudinėti. Patikėję, kad paspruko į Vokietiją, žmonės JAV žvalgybos pareigūnu apsimetusiam Čekijos slaptosios policijos pareigūnui išduodavo namie likusius žmones.

REKLAMA

„Tai buvo žmogiškoji tragedija, - sakė Pavelas Bretas (Pavel Bret) iš Čekijos Respublikos komunistų nusikaltimų dokumentacijos ir tyrimų centro. - Ten buvo JAV vėliavų, JAV uniformų, o apgautųjų buvo prašoma išduoti su Vakarų žvalgyba bendradarbiaujančius žmones. Jie iki šiol gėdijasi, kad buvo taip apgauti“.

Čekų kilmės amerikietis istorikas Igoris Lukas (Igor Lukas), kuris tyrė apgavystę „Operacija akmuo“, teigia, kad mažiausiai du jos sumanytojai tebėra gyvi ir „prabangiai gyvena“.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad, praėjus 23 metams po komunizmo žlugimo, valstybė turėtų sugebėti įvykdyti teisingumą, - sakė I. Lukas. - Nors tai vyko prieš kelis dešimtmečius, apgauti žmonės tebekovoja su pasekmėmis, ir psichinėmis, ir fizinėmis“.

Tyrėjai teigia, kad, nors komunistinė valdžia operaciją buvo įslaptinusi, išliko apie 10 tūkst. dokumentų puslapių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų