REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiosios pakopos pensijų fondai per šių metų pirmąjį pusmetį pakilo 5,6 proc., informuoja Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais per tą patį laikotarpį fondų vertės krito 2,5 proc. Šiuo metu papildomai pasirinkusių kaupti yra 27,8 tūkst. asmenų. 2011 m. pirmąjį pusmetį jų buvo 25,4 tūkst. Einamaisiais metais į šiuos fondus įsitraukė 2,4 tūkst. dalyvių - jų padaugėjo 9,4 proc.

REKLAMA

Asociacijos prezidento Šarūno Ruzgio teigimu, vis dar nedidelei daliai lietuvių suvokiama, kas yra trečiosios pakopos pensijų fondai ir kodėl verta į juos investuoti.

„Todėl ir dalyvių daugėja labai po truputį, ne taip sparčiai, kaip norėtųsi“, - teigia jis.

Šių metų pirmojo pusmečio duomenimis, trečios pakopos pensijų fonduose iš viso sukaupta 97,7 mln. litų. Praėjusių metų analogišku laikotarpiu jų buvo 98,3 mln. litų. Š. Ruzgio teigimu, tai gali reikšti, kad didesnes sumas sukaupę žmonės jas pasiima nesulaukę pensinio amžiaus, o nauji dalyviai įneša nedideles sumas ar investuoja periodiškai po 100 ar 200 litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Didėjantis dalyvių skaičius rodo, kad žmonės po truputį ima vis labiau domėtis savo ateitimi ir ja rūpintis, tačiau investuojamos sumos mažėja. Tai lemia bendros ekonominės tendencijos ir tai, kad žmonėms pinigų reikia labiau šiandien, nei jie yra linkę kaupti ateičiai“, - teigia jis.

Šių metų pirmąjį pusmetį vienas dalyvis vidutiniškai turėjo 3 tūkst. 514 litų, o pernai tuo pačiu laikotarpiu suma siekė 3 tūkst. 870 litų.

Pasak Š. Ruzgio, vertinti vidutiniškai nėra itin teisinga, ypač kalbant apie fondus, į kuriuos investuoti žmonės renkasi patys. Skirtingai nei antra pakopa, kuri proporcingai susieta su atlygiu, šiai pakopai žmogus gali vienais metais skirti 500, kitais - 1 tūkst. 500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tik jam pačiam spręsti, kokią sumą jis nori ar gali atsidėti savo sotesnei senatvei“, - pažymėjo asociacijos prezidentas.

Š. Ruzgio teigimu, toks ilgalaikis kaupimas ateičiai yra skatinamas valstybės ir jam taikoma mokesčių lengvata - nuo įmokų galima susigrąžinti iki 15 proc. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio. Be to, tokia finansinė drausmė ir periodinis taupymas leidžia sukurti ir tam tikrą šeimos atsargos kapitalą, kuris gali būti panaudojamas bet kada ir esant nenumatytoms gyvenimo aplinkybėms, nelaukiant pensinio amžiaus.

Lietuvoje veikia 9 trečios pakopos pensijų fondai. Juos valdo 5 turto valdymo įmonės. Per trejus veiklos metus fondų vertės vidutiniškai užaugo apie 28 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų