REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavojingiausiu kalnu tituluojamas K2 arba Čogoris dar niekada ant savo viršukalnės vienu metu nematė tiek daug žmonių. Ant antrojo pagal dydį 8611 metrų kalno paskutinę liepos dieną užkopė net 20 alpinistų!

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio informacinės tarnybos džiugiai pranešė naujiną, kad liepos 31 dieną, 11 valandą, vienu metu ant K2 užkopė net 20 alpinistų. Tai - pasaulio rekordas.

REKLAMA

Į rekordinį šturmą iš pradžių kilo 23 žmonės, tačiau pavyko užkopti 20. Tačiau šis skaičius įspūdingas, nes "wikipedia" duomenimis

kopiant į šį kalną vidutiniškai žūsta vienas iš keturių žmonių! Iki 2012 metų į K2 buvo įkopę 306 žmonės. Beje, šį kalną dar niekas nėra įkopęs žiemą.

Dauguma ant Karakorumo kalnyne, Pakistano (Gilgito-Baltistano) ir Kinijos (Sindziango) pasienyje esančio K2 kalno, liepos mėnesį lipo su deguonies kaukėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau du ekstremalai lipo be jų - tai 31 metų alpinistas iš Irano Azim Gheichisaz ir 29 metų lenkas Adam Bielecki. Beje, lenkas kovo mėnesį su savo šalies komanda pirmą kartą kovo mėnesį įkopė į Gašerbrumą, taip vadinamuoju žiemos laikotarpiu.

K2 kalnas turi ne vieną pavadinimą. 1856 metų ekspedicija tyrinėjo Karakorumo kalnus ir žymėjo juos kaip K1, K2, K3 ir t. t.

Ekspedicijos narys Tom Montgomer šią viršukalnę pažymėjo kaip K2 - „antroji Karakorumo viršukalnė". Iki šiol būtent K2 yra dažniausiai naudojamas kalno pavadinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavadinimas Čogoris kildinamas iš baltų kalbos žodžių chogo - didelis ir ri - kalnas.

K2 viršūnę pirmą kartą pavyko pasiekti tik 1954 m. liepos 31 dieną. Tai padarė italai Lino Lacedelli ir Achille Compagnoni.

Ir praėjo net 23 metai, kol į K2 buvo įkopta antrą kartą - tuomet viršūnę pasiekė japonų ekspedicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų