REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis teigia, kad yra surinkta duomenų, jog olimpinės lėšos, parama gaunama iš loterijų, gali būti skirstomos neskaidriai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Londono grįšiančių tautinio olimpinio komiteto vadovų laukia ne malonus sutikimas, o pasiaiškinimo reikalaujantys parlamentarai, grasinantys prokurorais.Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas L.Kernagis teigia, kad Lietuvos tautinioOlimpinio komiteto (LTOK) veikla turėtų susidomėti ne tik Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, bet ir STT – esą prieš kiekvienus komiteto prezidento vadovo rinkimus balsuojančių už Artūrą Poviliūną sporto federacijų vadovų kišenes papildydavo po 30-40 tūkst. Lt.

REKLAMA

„Olimpinis komitetas gauna pinigus iš „Olifėjos“ labdarą,  maždaug apie 8 mln. Lt metams. Pagal tą informaciją kurią gavau iš sporto federacijų, sportui skirti tik 2 mln. Tai čia vienas iš klausimų, kurie bus skirti komitetui. Taip pat, tuo metu kai griuvo „Snoras“, federacijoms aiškinta, kad pinigų sportui nėra, nors vėliau šiame banke rasti 7 mln. Lt LTOK pinigų“ , – „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot parlamentaro, kyla klausimų ir dėl komiteto nekilnojamojo turto sandorių – esą dalis pinigų, skirtų pastatų remontui, galėjo nukeliauti į privačias kišenes.

„Esu gavęs dokumentus, kurie rodo, jog buvo manipuliuojama nekilnojamuoju turtu, per nekilnojamojo turto  rekonstrukciją „praleidžiami“ pinigai, o po to tas turtas už grašius parduodamas. Šitie visi faktai kelia daug klausimų ir niekas negali paneigti, kad tai keliaus į prokuratūrą“, – sakė L.Kernagis.

Vieša paslaptis

Kad olimpiniai pinigai skirstomi be didesnių skrupulų patvirtina ir „Info dienos“ kalbinti kai kurių sporto šakų federacijų vadovai.  Krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas sako nenorintis kelti erzelio – esą laiko pokalbiams bus daugybė jau po Olimpinių žaidynių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes šiemet tikrai gavome ir papildomą finansavimą, bet čia tas pats kaip arklį ketverius metus nešerti, o po to prieš lenktynes pamaitinti ir liepti bėgti. Jis nenubėgs taip jau stabiliai ir greitai, reikėtų tęstinumo ir nuoseklumo. Tačiau nenorėčiau daryti išvadų, laiko pokalbiams dar bus “, – „Info dienai“ sakė M.Balčiūnas.

Krepšinio ir lengvosios atletikos federacijos jau pareikalavo LTOK prezidentą paaiškinti, kur dingsta olimpiniai pinigai, tačiau atsakymo iki šiol negavo.

Sąmatos - neaiškios

Tautinio olimpinio komiteto išlaidų sąmatos nėra viešinamos, jas tikina kasmet matantis Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Klemensas Rimšelis. Pasak jo, sąmatos gerokai skiriasi nuo ataskaitų reikalaujamų skirstant biudžeto pinigus.

REKLAMA

„Olimpinis komitetas yra tarsi valstybė valstybėje, mes negalime kištis. Pinigus jie skirsto savo nuožiūra. Esu matęs jų sąmatas. Jei mes tiksliai, smulkiai rašome kam, kiek ir kodėl skiriama pinigų, tai ten yra truputį kitaip “, –  pasakojo K.Rimšelis.

Vadovai nepasiekiami

Pagal loterijų įstatymą kasmet iš olimpinių loterijų komitetui pervedami 8 proc. pajamų. Už tai loterijos atleidžiamos nuo pelno mokesčio, siekiančio 15 proc.

Finansų ministerija yra išaiškinusi, kad toks įstatymas sukuria galimybę vengti mokesčių. STT savo ruožtu anksčiau teigė, kad loterijų įstatymas turi landų korupcijai, tačiau iki šiol jokių tyrimų dėl LTOK veiklos nebuvo pradėta.

Susisiekti su LTOK prezidentu Artūru Poviliūnu ir generaliniu sekretoriumi Vytautu Zuberniu nepavyko. LTOK viceprezidentas Algirdas Raslanas sako nieko bendro su pinigais neturintis.

REKLAMA

„Negaliu nieko komentuoti, nes su tuo reikalu nesu susijęs. Kreipkitės į prezidentą ar generalinį sekretorių“,– sakė Londone viešintis A.Raslanas.

Seimo antikorupcijos komisija neatmeta galimybės prašyti prokurorų ištirti viso dešimtmečio LTOK veiklą.

"LTOK yra pasirengęs atsakyti į visus Ligito Kernagio bei kitų asmenų klausimus pasibaigus Olimpinėms žaidynėms

Tuo tarpu primename, kad Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) yra olimpines loterijas organizuojančios įmonės "Olifėja" steigėjas. Kaip ir numatyta Loterijų įstatyme, 8 procentai nuo didžiųjų loterijų organizatorių išplatintų bilietų apyvartos yra skiriami paramai. "Olifėjos" atveju visa ši parama yra skiriama finansuoti Lietuvos sportininkų pasirengimui olimpinėms žaidynėms (įskaitant lėšas treneriams, medikams) bei jų dalyvavimui olimpinėse žaidynėse.  Ši parama sudaro didžiąją dalį visų olimpinio sporto finansavimui skiriamų lėšų. "Olifėja", skirtingai nei teigiama straipsnyje, nėra atleidžiami nuo pelno mokesčio, siekiančio 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teiginiai, jog sportui finansuoti skiriami tik 2 iš LTOK Loterijų įstatyme numatyta tvarka gaunamų 8 mln. litų yra tikrovės neatitinkant informacija. Visa ši suma yra skiriama sporto reikmėms. Primename, kad LTOK  biudžetą bei jo vykdymą  sporto šakų federacijų atstovai tvirtina kasmetinėje organizacijos generalinėje Asamblėjoje. Už lėšų tvarkymą atsako Asamblėjoje išrinktas Vykdomasis komitetas, posėdžiaujantis kas mėnesį. Be to, LTOK veikia ir Revizijos komisija, kurios nariai taip pat renkami Asamblėjoje. Į straipsnyje minimus Lietuvos krepšinio federacijos ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos klausimus LTOK Prezidentas jiems atsakė dar Vykdomojo komiteto posėdžio, vykusio vasario mėnesį metu.

REKLAMA

Teiginiai apie tai, kad neva perkami balsai organizacijos Asamblėjoje, atliekamos neskaidrios rekonstrukcijos, manipuliuojama nekilnojamu turtu yra niekuo nepagrįsti pramanai. Nors Lietuvos tautinis olimpinis komitetas nėra valstybinė institucija, negauna nė lito mokesčių mokėtojų pinigų, organizacija finansų apskaitą tvarko itin griežtai ir atsakingai. Organizacija visą gaunamą paramą, įskaitant ir įstatymo numatyta tvarka gaunamą paramą iš "Olifėjos", apskaito galiojančių LR teisės aktų nustatyta tvarka ir reguliariai atsiskaito Valstybinei mokesčių inspekcijai už gautą paramą ir jos panaudojimą. Be to, organizacijos veikla yra nuolat audituojama.

Paskutinį auditą 2012 m. birželio mėnesį atliko Tarptautinio olimpinio komiteto bei Europos olimpinio komiteto atstovai. Jie konstatavo, kad "LTOK vykdo savo pareigas, yra gerai organizuota bei užsibrėžto tikslo siekianti įstaiga, kuri nepaprastai kompetentingai skleidžia olimpines vertybes, o LTOK finansai valdomi profesionaliai, vadovaujantis bendrai priimta tarptautine gerąją valdymo patirtimi".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų