REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip 10 tūkst. daržovių per metus – ir visa tai – keleto kvadratinių metrų „belangėje“, kuri vadinama „Agro-kubu“ („Agri-cube“). Viduje – eilės lentynų su salotomis ir kitų daržovių ūgliais, daug šviesos, vandens ir trąšų tiekimo, oro kondicionavimo sistemos. Viskas suprojektuota vadovaujantis japonišku erdvės taupumu. Bet efektyvumas – neįtikėtinas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip 10 tūkst. daržovių per metus, ir visa tai – keleto kvadratinių metrų „belangėje“, kuri vadinama „Agro-kubu“ („Agri-cube“). Viduje – eilės lentynų su salotomis ir kitų daržovių ūgliais, daug šviesos, vandens ir trąšų tiekimo, oro kondicionavimo sistemos. Viskas suprojektuota vadovaujantis japonišku erdvės taupumu. Bet efektyvumas – neįtikėtinas.

REKLAMA

„Agro-kubus“ gamina japonų bendrovė „Daiwa House“. Juose galima auginti žaliąsias lapines daržoves, ridikus, nedideles roputes.

Gamintojai siūlo du „Agro-kubų“ modelius. Vienas iš jų kainuoja 70 tūkst., o kitas – 108 tūkst. JAV dolerius. Be to, reikia įvertinti ir dar vieną išlaidų šaltinį – elektros poreikį. Per metus vienas toks kubas sunaudoja elektros už 4,5 tūkst. JAV dolerių.

Tad ten, kur žemės derlingos, toks įrenginys – absoliučiai beprasmis. Tačiau planuojant kada nors surengti žmonių ekspediciją kad ir... į Marsą?

REKLAMA
REKLAMA

„Kai eksperimentavome, kiek daržovių rūšių vienu metu galima būtų auginti „Agro-kube“, nustatėme, jog tokiomis sąlygomis sėkmingai augti gali 23 rūšių daržovės, – pasakoja gamintojų atstovas. – Tai reiškia, jog visoms joms tinka absoliučiai vienodos apšvietimo, laistymo, vėdinimo sąlygos ir trąšų sudėtis. „Agro-kube“ galima auginti daugiausiai lapinių salotų tipo daržoves. Iki tam tikro dydžio galima išauginti ir šakniavaisių – ridikėlių, nedidelių ropių.“

Lapinės daržovės nuo sėklų pasodinimo iki vartojimui tinkamo produkto išauga ir subręsta per 42 dienas. Sodinimą suplanavus taip, kad derlių būtų galima imti kasdien, per dieną galima išauginti iki 30 salotų kelmelių. Per metus – apie 10 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų klientai – daugybė priemiesčio restoranų, - neslepia „Daiwa House“ atstovas. – Jei toks restoranas turi papildomos erdvės, kurią išnaudoti kitiems tikslams sudėtinga, joje galime įrengti „Agro-kubą“. Pavyzdžiui, jį pastatyti galima naudojimui netinkamoje (per ankštoje) mašinų stovėjimo aikštelės vietoje.“

„Belange“ šį pastatą vadinti turbūt būtų ne visai tikslu: „Agro-kube“ yra langelių, tačiau jų paskirtis – ne aplinkos šviesos perdavimas. Langeliai skirti tam, kad pro juos būtų galima pažvelgti į viduje augančias daržoves ir, gamintojų teigimu, „įsitikinti, jog jos auginamos saugiai, be chemikalų“. Gamintojai „Agro-kubus“ rekomenduoja naudoti ligoninėse, viešbučiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų