REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepą metinė infliacija siekė 2,8 procento ir padidėjo 0,3 proc. lyginant su praėjusiu mėnesiu, praneša Statistikos departamentas. Metinės infliacijos didėjimas fiksuotas po keturių mėnesių pertraukos.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį labiausiai brango būsto, vandens, elektros, dujų prekės ir paslaugos, o prasidėjus sezoninėms nuolaidoms atpigo – drabužiai ir avalynė. Žymiai padidėjo valstybės institucijų reguliuojamos kainos.

REKLAMA

Metinį infliacijos rodiklį lėmė pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų prekės ir paslaugos, brangę maisto produktai ir gėrimai, transporto prekės ir paslaugos, tabako gaminiai, bei atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės ir paslaugos per metus pabrango beveik 3 proc. – 2,8 proc. brangesnės prekės ir 2,9 proc. didesnės pasalugų kainos.

Liepą iš maisto produktų maždaug trečdaliu (31,3 proc.) atpigo kopūstai, 14,4 proc. sumažėjo paprikų, pomidorų ir agurkų kaina. Burokėliai ir morkos brango 22,9 proc., miltai 3,4 proc., cukrus ir kava mažiau nei 1 proc., mėsa – puse procento.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos priežiūros sektoriuje beveik dešimtadaliu (9,5 proc.) padidėjo sanatorijų paslaugų kaina, nežymiai (0,6 proc. brango) farmacijos gaminiai.

Nuolaidos 8 proc. sumažino avalynės kainas, 5,7 proc. – drabužių.

Gamtinės dujos liepą brango bene ketvirtadaliu – 21,4 proc., šilumos energija – 2,5 proc. Atpigo suskystintos dujos butinėms reikmėms – 2,4 proc. ir kietasis kuras – 1,9 procento.

Liepą fiksuotas nulinis vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokytis. Jam įtakos turėjo būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro, sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų pabrangimas bei drabužių ir avalynės, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų atpigimas. Vartojimo paslaugų kainos padidėjo 0,6 procento, o prekių kainos sumažėjo 0,2 procento.

Vidutinė metinė liepos mėnesio infliacija siekė 3,5 procento.

2012 m. liepos mėn., palyginti su 2011 m. liepos mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos padidėjo 7,8 procento, rinkos kainos – 1,9 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų