REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laimėtojų džiaugsmą neretai nuplauna ašaros

Kaip matyti iš daugybės pavyzdžių, loterijose milijonus laimėję laimingieji beveik visada tų pinigų netenka. Kodėl?

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą užsukusieji į vieną kaimelį Kėdainių rajono pakraštyje nesupranta, kodėl vietiniai, pamatę išklerusiu traktoriumi pro šalį praplerpiantį Zigmą (vardas pakeistas), jį pavadina Milijonieriumi arba Aukso Puodu ir nusišypso. Juk vaikais apsipylęs Zigmas glaudžiasi kukliame namelyje, jo nuosavas surūdijęs automobilis tyliai grasina subyrėti gabalais. Tačiau vietiniai žino tai, ko Zigmas niekada nepasakoja svetimiems, o ypač – žurnalistams. Dar visai neseniai jis valdė per milijoną litų, bet padarė viską, kad kuo greičiau liktų be pinigų.

REKLAMA

Zigmą laimė pati išsirinko netrukus po to, kai per 1998-ųjų Kalėdas jis nusipirko 10 loterijos bilietų. Tiesą sakant, Zigmas, kuris tuomet gyveno Jonavos rajono Martyniškių kaime, į savo kaimo parduotuvę buvo atsliūkinęs pirkti svaigalų – tada tiek jis, tiek 6 vaikus pagimdžiusi ir ne itin jais tuo metu besirūpinusi jo žmona Aldona smarkiai gėrė. Toli gražu ne blaivininkai buvo ir Aldonos tėvai, pas kuriuos Zigmas su Aldona glaudėsi. Kadangi po vienų išgertuvių namas supleškėjo, nebeturėdami kur dėtis padegėliai prisiglaudė... tvarte.

REKLAMA
REKLAMA

Rožiniai laimės planai

Tame tvarte – nenuostabu – nebuvo net televizoriaus, todėl per televizorių pažiūrėti lošimo Zigmas įsiprašė pas kaimynus. O laidai baigiantis, jis jau šokinėjo iš laimės – sužinojo, kad vienas jo bilietas laimėjo pagrindinį 1,3 milijono litų prizą!

Laukdami nesulaukdami, kol laimėtasis milijonas bus pervestas į jų banko sąskaitą, tada 34 metų Zigmas su Aldona žurnalistams porino, kad pirmiausia padėsiantys tašką išgertuvėms. Po to sutuoktiniai žadėjo kaip reikiant pradėti rūpintis savo šešetu vaikų, kurių mažiausiam tuomet nebuvo nė metukų. Naujinteliai milijonieriai taip pat sakė išvystysiantys rimtą verslą – „kad pinigas pinigą darytų“. Na o tam, kad nei savi, nei svetimi nebandytų reketuoti, neįkyrėtų kaulydami pinigų, Zigmas pareiškė įsitaisysiąs ginklą – „gal net automatą“. Dar jiedu troško nusipirkti autobusiuką, nuvežti vaikus į Palangą: „Dar nei mes, nei vaikai jūros nematę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyveno neskaičiuodamas

Laimėtojų šeima iškart persikraustė į Vilniaus priemiestį Avižienius, nusipirko beveik baigtą įrengti dviejų aukštų nuosavą namą. Nuo aplinkinių pasislėpė už aukštos tvoros, o kiemą nuo nekviestų svečių ėmė saugoti nuožmus rotveileris.

Tik tie visi planai negerti, imtis rimtos veiklos teliko kalbomis. Abu sutuoktiniai savęs darbu neapsunkino. Pinigų irgi neskaičiavo – sau ir net kai kuriems giminaičiams ėmė pirkti būstus, įsigijo kelis naujus automobilius, o kiek įsigijo prašmatnių drabužių, brangių daiktų, žaislų vaikams – niekas nė nesuskaičiuotų.

REKLAMA

Policija Zigmui leidimo įsigyti ginklą nedavė – mat girtaujantis ir teistas. Nenusiminęs Zigmas kaimynams kėlė triukšmingas puotas ir net vestuves, noriai skolino. Tiesa, ne visiems. Apsukruoliai greitai pajuto, kad dalykiškus santykius su naujuoju milijonieriumi lengviausia užmegzti tuštėjant brendžio buteliams – tuo ne vienas pasinaudojo.

Uošvius užmiršo

Vis dėlto ne visiems naujasis didžturtis buvo dosnus. Namų neturinčių uošvių, kurių tvarte gyvendamas laimėjo milijoną ir kurie prižiūrėjo jo vaikus, Zigmas neatjautė – nei pas save neįsileido, nei namuko nenupirko. Išgirdęs, kad anytai pavogė karvę, nupirko jai kitą, uošviui – televizorių, ir užmiršo. Abu žmonės mirė neviltyje bei skurde.

REKLAMA

Savo ruožtu užmiršusi tvarte likusius tėvus, Aldona pasisamdė tarnaitę Vandą. Šios darbo diena neretai prasidėdavo kelione į parduotuvę – parnešti šalto alaus darbdavių pagirioms.

Turtingųjų naujakurių gyvenimas Avižieniuose tapo gyvu pavyzdžiu, kad ne vien piniguose laimė. Greitai pasklido kalbos, kad Zigmas su Aldona vis dažniau triukšmingai riejasi. Žmonės šnekėjo, jog milijonieriaus žmona, girdi, Jonavoje įsitaisiusi meilužį taksistą, jam nupirkusi didelį butą bei apynauję mašiną.

Atsikvošėjo tik nuskurdęs

Aptikęs, jog žmona su taksi vėl išrūkusi į keleto dienų „gastroles“, Zigmas, kaip šnekama, skubėdavęs pavymui. Pasak žinovų, Aldonos maršrutą jis sužinodavęs per taksi dispečeres – nuolatiniam solidžiam klientui taksi įmonės nedrįsdavusios atsakyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neskaičiuojami ir taškomi pinigai ištirpo greičiau negu per porą metų. Negana to, Aldona susirgo ir veikiai mirė.

Kai nuskurdusio milijonieriaus Zigmo vaikai atsidūrė globos namuose, jis atsikvošėjo ir susiėmė.

Pardavęs „milijonierių gūžta“ pramintą ir bankui įkeistą namą Avižieniuose, jis nusipirko kuklią sodybėlę Kėdainių rajone ir pirmą protingą, pelną duodantį pirkinį – traktorių.

Našlys susirado ir kitą moterį – buvusią bendramokslę, penkeriais metais jaunesnę vienišą motiną. Vietiniai žurnalistai džiaugėsi, jog ji negerianti ir mokanti nulaikyti Zigmą, kad šis nebepaslystų.

REKLAMA

Naujas gyvenimas

Įtikinęs socialinius darbuotojus, kad išbrido iš girtuoklystės liūno, Zigmas susigrąžino visus šešis savo vaikus, taip pat atžalų jau susilaukė ir su naująja moterimi. Pasak kaimiečių, Milijonierius dabar išgeriąs „kaip visi“ – tik per šventes, o šiokiadieniais daug dirbąs.

„Akistatos“ korespondentas buvo nuvykęs pakalbinti naują gyvenimą pradėjusio Zigmo. Matyt, tie neseni laikai, kai valdė milijoną ir aplinkinius, jam iki šiol kelia apmaudą. Vos išgirdęs korespondentą prisistatant, buvęs turtuolis, neslėpdamas pykčio, demonstratyviai nusisuko.

REKLAMA

Vietinės seniūnijos socialiniai darbuotojai sakė priekaištų Zigmui neturį – žmogus gyvena kukliai ir tvarkingai, kaip ir visi kaime. Jo ir čia gimę vaikai – sotūs, prižiūrėti. Pasak žmonių, buvęs milijonierius dabar atrodąs laimingesnis nei tuomet, kai mėgavosi gyvenimu neskaičiuodamas pinigų. Atvirumo valandėlėmis geriausiems draugams jis yra sakęs, kad dėl ištaškytų pinigų atseit kalta jo pernelyg girtavusi ir mirusi žmona. Štai jei tokia proga nukristų dar kartą, jis, girdi, elgtųsi visai kitaip ir mokėtų padaryti verslą...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ko reikia laimei?

„Tai tik to žmogaus iliuzija, – įsitikinęs žinomas psichologas, Seimo narys Gediminas Navaitis. – Jeigu jis laimėtų milijoną antrą kartą, vargu ar išsaugotų pinigus ir, be abejonės, netaptų laimingesnis.“

Pasak G. Navaičio, absoliuti dauguma žmonių tiki, kad pinigai atneša laimę, kad kuo daugiau visko nusipirksi – tuo smagiau gyvensi. Tai nestebina, nes valstybės gyvenimą reguliuojantys politikai irgi šneka tik kaip greičiau ir smarkiau padidinti valstybės bendrąjį vidaus produktą (BVP), surinkti daugiau mokesčių, už juos pastatyti daugiau pastatų, suteikti daugiau paslaugų ir t. t.

REKLAMA

Turtingose Vakarų valstybėse tiek tas BVP, tiek žmonių pajamos kelis kartus didesnės, bet ir ten panašus kaip Lietuvoje procentas bedarbių ir benamių, netrūksta savižudžių, išvis gyvena tūkstančiai nelaimingų žmonių.

G. Navaitis žmonėms patartų investuoti ne tik į materialines gėrybes, bet ir į savo sveikatą, išsilavinimą, darnesnius santykius, gerą savijautą. Nes laimingas žmogus yra vertybė.

Tik faktai:

2002 metais 26 metų anglas Maiklas Kerolas, šiukšlių konteinerių darbininkas, loterijoje laimėjo 9,7 milijono svarų sterlingų (litais – maždaug 40 milijonų) pagrindinį prizą. Netrukus, neapsikentusi nesibaigiančių M. Kerolo vakarėlių, per kuriuos jis vien kokainui ir prostitutėms išleisdavo dešimtis tūkstančių, pasiėmusi jųdviejų dukrelę, jį paliko žmona. Užuot atsikvošėjęs, M. Kerolas ėmė siausti ir taškytis pinigais lyg beprotis. Štai mėgstamam futbolo klubui jis padovanojo milijoną svarų sterlingų, o netrukus smaginosi per savo naujo „Mercedes'o“ langą į kitas mašinas iš laidynės šaudydamas plieno šratais. Už tai teismas jo vos nepasodino ir, žinoma, privertė atlyginti žalas. Už išpuolius ir narkotikus M. Kerolas buvo ne kartą sulaikytas policijos, tad atsiimti pinigų į banką jis kartą atvyko su specialia apyranke, policijai pranešančia apie jo buvimo vietą. Per 8 metus M. Kerolas praūžė paskutinius savo pinigus ir dabar gyvena iš 700 litų atitinkančios socialinės bedarbio pašalpos.

REKLAMA

JAV, Naujojo Džersio valstijoje, gyvenanti Evelina Adams net per du kartus – 1985 ir 1986 metais – laimėjo 5,4 milijono dolerių (apie 30 milijonų litų), vis dėlto šiandien ji yra benamė, dienas stumia prisiglaudusi kempingo namelyje. Evelinai pinigų buvo vis mažai, tad ji maniakiškai, nesustodama lošė lošimo namuose, kol prasilošė iki paskutinio cento.

Iki 2002 metų Kalėdų, kai laimėjo 315 milijonų dolerių, Džekas Vaitekeris iš Vakarų Virdžinijos (JAV) buvo laimingas pasiturintis smulkus verslininkas. Lyg iš dangaus nukritę pinigai jam atnešė vien tik nelaimes. Jis pats buvo kelis kartus smarkiai apvogtas, patyrė paslaptingą avariją ir vos išvengė pasikėsinimo – susimokę kazino darbuotojai ketino jį apvogti, jo gėrimą užnuodiję narkotikais. Negana to, namie rastas narkotikų perdozavęs ir miręs jo anūkas. Apie daugybę mažesnių nemalonumų (pavyzdžiui, pateiktų ieškinių) nėra ką ir kalbėti. „Jei būčiau žinojęs, kuo visa tai baigsis, būčiau tą loterijos bilietą suplėšęs“, – galiausiai prisipažino Dž. Vaitekeris.

REKLAMA
REKLAMA

1997-aisiais amerikiečiui Biliui Bobui Harelui laimė atsiuntė Teksaso valstijos loterijos 31 milijono dolerių „Aukso puodą“. Pradžia buvo nuostabi. B. B. Harelas namais bei naujais automobiliais apdovanojo save ir savo vaikus, artimus gimines, stambia auka parėmė bažnyčią, negailėdamas skolino pinigus visiems draugams ar į bėdą patekusiems parapijiečiams. Vis dėlto nesibaigiantys piniginiai reikalai B. B. Harelą palaužė ir po pusantrų metų jis nusižudė.

Lietuvoje loterijos rengiamos kasdien. Stambiausioje loterijoje „Perlas“ nuo 1997-ųjų sausio jau laimėti 57 prizai po milijoną litų, nors keli bilietai laimingiesiems atnešė po pusantro ir net po 3 milijonus.

Žaidėjai taip pat namo išvairavo 3548 lengvuosius automobilius, daugiausiai „Volkswagen“, „Renault“ ir „Chevrolet“.

Pagal laimėjimų statistiką akivaizdu, jog žmonės loterijos bilietų nuperka visuose rajonuose vienodai, todėl daugiausiai stambių prizų laimėta ten, kur daugiausiai gyventojų: Vilniuje: 30 „Aukso puodų“, 356 didieji prizai bei 550 automobilių, Kaune: 16, 352 ir 550 laimėjimai atitinkamai; Panevėžyje: 9, 147, 165; Šiauliuose: 6, 140, 208 ir t.t.

Pirmąjį 1,47 milijono litų „Aukso puodą“ 1997 metų sausį laimėjęs autobuso vairuotojas iš Kuršėnų net pasisamdė policininką, kad šis jį saugotų nuo užpuolikų.

Sprendžiant iš sumenkusių pagrindinių prizų, pastaraisiais metais žmonės loterijos bilietų nuperka mažiau.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų