REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Manote, kad mandagu išpilti likučius iš butelio į svečio taurę, tačiau turbūt nenutuokiate, kad šiuo gestu leidžiate suprasti, kad dabar jo eilė pirkti butelį! Nors daugelis vietos gyventojų linkę nekreipti dėmesio į įvairius etiketo pažeidimus, kur kas geriau gauti reikiamos informacijos ir nustebinti juos savo žiniomis apie jų šalies kultūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Geros manieros prie stalo

1. Kai valgote makaronus Japonijoje, visai normalu, ir net įprasta, juos šliurpti.

2. Niekada nesukiškite stačių valgomųjų lazdelių į dubenėlį su ryžiais – šitaip ryžiai patiekiami mirusiesiems! Taip atrodo ir smilkalai, kurie deginami mirusiųjų garbei. Taip pat nemandagu siūlyti maistą nuo savo lazdelės kam nors kitam – tai vėl budistų laidotuvių apeigų dalis. Šitaip kremuoti palaikai lazdelėmis padalijami šeimos nariams. Šios taisyklės galioja Kinijoje ir didžiojoje Azijos dalyje.

REKLAMA

3. Rusijoje valgant dera pasidėti riešus ant stalo krašto, šakutę laikyti kairėje rankoje, o peilį – dešinėje.

4. Nepale teks palaukti, kol būsite aptarnauti, o kai valgote kieno nors namuose, drąsiai prašykite pakartoti. Apskritai, kai valgo keletas žmonių, niekas nesikelia, kol visi pavalgo. Jeigu jums reikia išeiti anksčiau, atsiprašykite pasakę „bistaii khaanus“ (prašome neskubėti).

5. Portugalijos restoranuose neprašykite druskos ir pipirų, jeigu jų nėra padėta ant stalo. Prašydami kokių nors prieskonių šmeižiate virėją. O virėjai Portugalijoje labai gerbiami.

REKLAMA
REKLAMA

6. Prancūzijoje per vakarienę ar pietus niekada nekalbėkite apie pinigus. O dalytis sąskaita šioje šalyje labai blogo skonio požymis.

7. Meksikoje pamatę valgantį žmogų, nors ir nepažįstamą, būtinai pasakykite „provecho“ (skanaus). Nereikia vengti šio papročio. Tai byloja apie geras manieras ir maloniai sutinkama.

8. Etiopijoje niekas nevalgo iš atskirų lėkščių, nes tai laikoma keistenybe ir išlaidavimu. Maistas visada valgomas iš vienos lėkštės ir be įrankių. Godumas laikomas neišsiauklėjimo požymiu, todėl stenkitės valgyti lėtai. Mėsos patiekalai paprastai valgomi paskutiniai, todėl nesitikėkite jų gauti iškart.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gėrimas

1. Japonijoje niekada nesipilkite sau gėrimo; įpilkite kaimynui ir laukite, kol jis įpils jums. Pats pasipildydamas savo taurę visiems tarsi prisipažinsite, kad esate alkoholikas.

2. Jeigu Armėnijoje supilsite butelio likučius į kieno nors taurę, žmogus jausis įpareigotas nupirkti naują butelį – ten priimta likučius susipilti sau.

3. Australijoje atėję į barą su grupe, užsakykite gėrimus visiems. Šioje šalyje gerbiamas paprotys užsakinėti gėrimus paeiliui visai grupei. Neišeikite, kol neatėjo jūsų eilė užsakyti!

REKLAMA

4. Rusijoje geriant degtinę būtina sakyti tostą, ten jos niekas šiaip sau negurkšnoja. Tik palaukite užuominos. Priimta, kad vyrai išgertų taurelę iki dugno, o moterims ši taisyklė taip griežtai netaikoma. Niekada nemaišykite degtinės ir neskieskite jos. Nestatykite ant stalo tuščio butelio – jį reikia pastatyti ant grindų.

5. Švedijoje susidaužti laikoma prastu skoniu. Paprastai, tik pasakoma „skals“ (į sveikatą).

Vegetarams

1. Peru gausiai turistų lankomuose miestuose yra vegetariškų restoranų, kur patiekiami populiarūs nacionaliniai patiekalai, tik su sojos pakaitalais. Įprastuose restoranuose valgiaraščiuose galima rasti vegetariškų patiekalų. Tik būtinai turite pasakyti „un plato vegetariano“ (vegetariškas patiekalas) ir nepamirškite, kad frazė „sin carne“ (be mėsos) reiškia tik raudoną mėsą ar kiaulieną.

2. Rusijoje vegetarams gali būti nelengva. Geriausia šioje šalyje lankytis per pasninką, tuomet daugelyje restoranų galima rasti nemėsiškų patiekalų. Maskvos, Sankt Peterburgo ir kitų didesnių miestų restoranuose dar galima užsisakyti nemėsiškų patiekalų, tačiau čia daržovės būna pervirtos, ir net daržovių sriubos verdamos su mėsa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų