REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mobilumas, progresas, Europa - vedami šio šūkio 50 Europos Sąjungos piliečių nuėjo ilgą kelią siekdami įgyvendinti savo idėją. Šių metų gegužės 9 buvo pasiektas didelis laimėjimas - Europos Komisija oficialiai įregistravo Europos piliečių iniciatyvą "Fraternité2020".

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmoji užregistruota Europos piliečių iniciatyva, kurios tikslas plėsti ES mainų programas – tokias kaip Erasmus ar Europos Savanorių Tarnyba. Pasak idėjos kūrėjų šių programų pavertimas patrauklesnėmis užtikrintų galimybę daugiau ES piliečių praleisti laiką kitoje šalyje narėje bei sužinoti ką jiems reiškia suvienyta Europa. Be to, ši patirtis vystys tarpkultūrinius įgūdžius bei skatins ekonominę, socialinę ir kultūrinę plėtrą visame žemyne.

REKLAMA

Siekiant šios iniciatyvos įgyvendinimo būtina surinkti reikalaujamą pritarimo pareiškimų skaičių - iš viso 1 mln. iš bent 7 ES valstybių narių. Fraternité2020 organizatorių sprendimu parašai bus renkami tik internetiniu būdu. Šių metų liepos 11 dieną Fraternité2020 nariai surengė Europos Parlamente spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo skirtingų šalių europarlamentarai, būsimas Europos Studentų Forumo AEGEE prezidentas Luis Alvarado Martinez bei Lietuvoje Fraternite 2020 iniciatyvą remiančio Europos žmogaus teisių fondo (www.efhr.eu) atstovė - Małgorzata Runiewicz-Wardyn. Savo kalboje ji pabrėžė švietimo ir mainų svarbą kovojant su ksenofobija, rasizmu ir netolerancija.

REKLAMA
REKLAMA

Surengę konferenciją ir įveikę namažai kliūčių organizatoriai pagaliau gavo Europos Komisijos raštą, kuriame sutinkama suteikti nemokamai serverius, būtinus parašams rinkti, Liuksemburge. Komisija taip pat pratęsė parašų rinkimo laiką iki sistema pradės veikti. Parašų rinkimas prasidės rugsėjį ir truks 12 mėnesių.

Fraternité iniciatyvą jau remia daugelis žinomų akademikų bei nevyriausybinių organizacijų visoje Europoje. Lietuvoje šia iniciatyvą remiantis Europos žmogaus teisių fondas ne tik žada bendradarbiauti su Vilniaus universiteto Studentų atstovybe, kuri taip pat parėmė Lietuvoje reikalingų 9 tūkst. parašų rinkimo akciją, bet ir dirba kartu su iniciatyvos organizatoriais siekdamas padaryti Fraternité2020 informaciją prieinamą lietuvių kalba.

Europos piliečių iniciatyvą galės pasirašyti visi asmenys sulaukę 18 metų ir turintys balsavimo teisę. Pasibaigus parašų rinkimo laikotarpiui, jie privalės būti patikrinti kiekvienoje šalyje narėje kompetetingų nacionalinių institucijų, Lietuvoje pritarimo pareiškimus tikrins Vyriausioji rinkimų komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų