REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laimėti pinigų – daugelio žmonių svajonė. Vis dėlto reikia suprasti, kad suvaldyti didelę netikėtai gautą pinigų sumą nėra taip paprasta. Be to, įtaką daro ir tai, kad ne uždirbtus, o lyg iš dangaus nukritusius pinigus žmonės vertina kitaip – ne taip kruopščiai apgalvoja, kur juos leisti, netaupo ir netiki, jog laimėtas prizas kada nors baigsis. Ką daryti, kad laimėjimas neišgaruotų nepastebėtai, pataria Povilas Kaselis, „Danske“ banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento projektų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepameskite galvos

Gavus didelę pinigų sumą svarbiausia nepamesti galvos ir neskubėti išleisti laimėjimo. Nesunku suprasti euforiją, kuri apima netikėtai papilnėjus sąskaitai – kyla noras mėgautis pramogomis, gerinti buitį, dovanoti pinigus artimiesiems. Vis dėlto svarbu suvokti, jog norint tinkamai išnaudoti atsivėrusias galimybes, būtina kruopščiai susiplanuoti visas išlaidas.

REKLAMA

Vienas geriausių variantų – visus gautus pinigus padėti į terminuotą indėlį ir tada kurį laiką ramiai pagalvojus įvertinti ir tiksliai susidėlioti finansų tvarkymo strategiją. Patartina „kišenėje“ nepasilikti daugiau nei 5 – 15 proc. viso laimėjimo.

Prioritetas – neišvengiamos išlaidos

Susiplanuoti būsimas išlaidas nėra paprasta. Svarbiausia dėmesį skirti būtiniausiems, daugiausiai pinigų reikalaujantiems tikslams. Visų pirma, patartina apmokėti skolas, atidėti dalį pinigų „juodai dienai“, dalį – vaikų mokslams, nepamiršti apgalvoti pensijos bei galimų sveikatos išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Tik tuomet, kai numatote svarbiausias išlaidas, galite sužinoti, kiek pinigų lieka antraeiliams tikslams bei poreikiams.

Pinigai gali uždirbti pinigus

Suskaičiavę, kokia dalis pinigų bus skiriama svarbiausioms ir neišvengiamoms išlaidoms, likusias lėšas galite „įdarbinti“ – investuoti.  Tai būdas, kuomet pinigai uždirba pinigus, o laimėta suma padvigubėja ar net nuolat didina jūsų sąskaitą. Svarbu suprasti, kad investuoti patartina tik tas sumas, kurios nebus reikalingos artimiausiu laikotarpiu.

Jei investuodami nenorite rizikuoti, patartina pinigus laikyti bankų indėliuose, nes Lietuvos bankuose apdraudžiama iki 100 tūkst. eurų ( 345 tūkst. litų) indėlių suma. Jei nusprendėte investuoti į obligacijas ar akcijas, geriausia pradėti nuo mažų sumų ir mažesnės rizikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rizikingesnį investavimo būdą galima rinktis tik tuo atveju, jei žmogus turi bent minimalią investavimo patirtį. Be to, rekomenduojama prieš investuojant pasikonsultuoti su bankų finansų vadybininkais.

Investicijos į fizinius objektus – rizikingos

Įmanomas ir investavimas į fizinius objektus. Vis dėlto būtina suprasti, kad investavimas į meno kūrinius, nekilnojamąjį turtą, auksą reikalauja specifinių žinių. Būtina išmanyti istoriją, jausti tendencijas. Be to, svarbu žinoti, jog fizinių objektų išlaikymas bei saugojimas pareikalauja nemažai išlaidų, o juos parduoti nėra lengva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų