REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar Kinijos ekonomika skaudžiai smuks, minkštai leisis ar lėtai kils? Sudėjus kartu ECB neryžtingumą Europos skolų krizės atžvilgiu, panašų JAV Federalinio rezervo neveiksnumą ir JAV lėtėjančią ekonomiką, kilo investuotojų nerimas dėl Kinijos veiksmų kovojant su savo nuosmukiu, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA

„Gan neramina tai, kad Brazilija ir Indija taip sulėtėjo, žinoma, daug diskutuojama ir dėl Kinijos sulėtėjimo“, - sakė Jimas O'Neillas, „Goldman Sachs Asset Management“ pirmininkas. Jis teigia, kad sulėtėjimas besivystančiose milžinėse, tokiose kaip Kinija ir likęs BRIC blokas, labiau neramina nei euro zonos krizė.

REKLAMA

Investuotojas Markas Mobiusas, „Templeton Emerging Markets Group“ nesutinka.

„Daug žmonių manęs klausia, ar Kinija kris skaudžiai, ar minkštai, - sakė M. Mobiusas. – Aš sakau, kad jos nekrenta. Jos ir toliau auga ir jos auga gan sparčiai.“

Tačiau Kinijos sulėtėjimo ženklų vis tiek gausu. Gamyklose kaupiasi inventorius, o įmonės, nuo elektronikos iki avialinijų ir sporto prekių kompanijų, paskelbė pavojų dėl pelno.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors pasaulis dėmesį laiko sutelkęs į tai, ką darys JAV federalinis rezervas ir ECB, bandydami sulaikyti šalių skolų krizės užkratą ir paskatinti augimą, man atrodo, kad į politiką reikėtų įtraukti ir Kinijos klausimą, – rašė Mike'as Paulenoffas iš MPTrader.com. – Tai yra, kaip sulaikyti ją nuo skaudaus kritimo?“

Neramina ne tik BVP

Nors verta nerimauti vien dėl Kinijos BVP rodiklių, vietiniame lygmenyje istorija dar labiau neraminanti, rašo „Financial Times“.

Donguane, gamybiniame Guangdongo provincijos lopšyje, BVP augimas pirmąją šių metų pusę buvo mažiausias per pusę metų. Jis plėtėsi tik 2,5 proc. ir tai parodo, kaip skaudžiai Kinijos gamyklos jaučia antros didžiausios pasaulio ekonomikos sulėtėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maži ir vidutinio dydžio verslai kenčia labiausiai. Pasak Guangdongo kreditų garantijų asociacijos tyrimo, beveik pusė garantijų bendrovių Perlų upės deltoje praranda verslą. Garantijų verslas krito apie 25-30 proc., kas rodo, kad mažėja mažų ir vidutinių verslų finansavimo galimybės.

Esant neaiškiai ekonominei ateičiai, garantijų įmonės garantuodamos korporacijų skolą nenori prisiimti didelės rizikos.

Donguanas ne vienas toks. Šenžene, šalia Honkongo esančiame mieste, paklausa darbo jėgai sparčiai nusilpo. Pasak oficialios statistikos, ji antrame ketvirtyje sumažėjo beveik 50 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Laikraštis „Southern Metropolis Daily“ pranešė, kad pernai birželį buvo 210 tūkst. laisvų darbo vietų, o šį birželį – 110 tūkstančių.

REKLAMA

Valdžia ateina į pagalba

Kinijos stringančiai ekonomikai turėtų padėti aktyvesni šalies centrinio banko veiksmai, skelbia CNBC.

Centrinis bankas sekmadienį pranešė, kad jis suderins monetarinę politiką ir pagerins kreditų politiką. Šie komentarai pasirodė kelios dienos po to, kai Pekinas pažadėjo padidinti pastangas ir vykdomą politiką padaryti kryptingesnę, efektyvesnę bei labiau prevencinę.

Ekonomistas Robas Subbaramanas teigia, kad tai reiškia, jog Kinija imsis daugiau monetarinio lengvinimo priemonių. Antra, Pekinas imsis priemonių, kurios jo monetarinę politiką padarys efektyvesnę, sako ekonomistas.

REKLAMA

Kinijos centrinis bankas teigia praplėsiantis juanio valiutos vartojimą tarptautinėje prekyboje ir investicijose.

„Kinija juda finansinio liberalizavimo link. Aš manau jie juda labiau rinka paremtos monetarinės politikos link, - sakė R. Subbaramanas. – Ir tai yra labai labai svarbu, nes galima atlaisvinti monetarinę politiką, tačiau jei ta politika nėra efektyvi, iš jos jokios naudos, taigi, tai yra, ko reikia Kinijai.“

Taip pat Kinijos vyriausybė prisidėjo prie greičiausiai atsipirksiančių investicijų projektų ir apkarpė mokesčius verslui, kad šie atgaivintų blėstančią ekonomiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistai teigia, kad Kinija orientuojasi į augimą skatinančias priemones, bei tikisi, kad dar kartą sumažins pagrindinę palūkanų normą.

Kinijos centrinis bankas paskutinį kartą mažino palūkanų normą liepos pradžioje. Tai buvo antras mažinimas per du mėnesius. Prieš tai paskutinį kartą palūkanų norma buvo mažinta 2008-aisiais.

Augs žaliavų kainos?

Bet kokios priemonės Kinijos ekonomikai skatinti turėtų padidinti žaliavų kainas, kurios smuko dėl ekonominio sulėtėjimo. Kinija pastaraisiais metais buvo pagrindinis žaliavų kainų variklis.„Aš tikiu, kad sulauksime labai gero monetarinio ir fiskalinio postūmio, kuris itin teigiamai paveiks žaliavų kainas“, - sakė Warrenas Gilmanas, „CEF Holdings“ vadovas.

REKLAMA

Jis teigia, kad tai turėtų teigiamai atsiliepti geležies rūdos rinkai, nors dar laukia porą mėnesių skausmo.

„Mes sulauksime daugiau politikos priemonių, tik klausimas, kada tai bus. Manau, kad dar šiek tiek per anksti tikėtis, jog jos bus pradėtos per artimiausias porą savaičių. Turbūt naujų priemonių bus imtasi, kai postus užims nauja administracija, spalį arba lapkritį, - sakė W. Gilmanas primindamas, kad Kinijoje šiais metais laukiama valdžios pasikeitimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų