REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūčio 7 dieną Seimo rūmuose pradėjo posėdžiauti XIV Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas. Nors rytą kaip iš kibiro pylęs lietus sutrukdė jo dalyviams pakelti PLB vėliavą, susirinkusieji salėje pradėdami pirmąjį posėdį darniai sugiedojo Lietuvos himną.

REKLAMA
REKLAMA

Po trumpos maldos ir tylos minutės, skirtos pagerbti anapilin išėjusius bendruomenės narius, PLB valdybos pirmininkė Regina Narušienė pristatė Seimo atstovus iš keliasdešimt Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos, Australijos žemynų. Tarp PLB XIV Seimo delegatų – Airijos, Argentinos, Australijos, Baltarusijos, Belgijos, kaimyninių Baltijos šalių, Gruzijos, Islandijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kolumbijos, Lenkijos, Portugalijos, Prancūzijos, Švedijos, Šveicarijos, Ukrainos, Venesuelos atstovai.

REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus, sveikindamas PLB atstovus, sakė besijaučiantis visateisiu bendruomenės nariu. „Man visą laiką bendruomenė buvo lygiai tas pats, kas ir Lietuva“, – teigė V. Adamkus, prisimindamas bendruomenės pirmuosius tikslus – prisidėti prie Lietuvos laisvės atgavimo.

„Tačiau antroji dalis – lietuvybės išlaikymas – gula ant jūsų pečių. Netikiu, kad tauta išsivaikščios. Kada yra išvykusi nemaža dalis mūsų tautiečių, bendruomenei tenka ypatingas uždavinys – kad jie jaustųsi vienos tautos dalimi“, – sakė V. Adamus apie naujus PLB uždavinius.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, kreipdamąsi į PLB Seimo dalyvius pabrėžė, kad ji džiaugiasi, jog ypač gausi Rusijos delegacija. Anot I. Degutienės, ją džiugina, kad lietuviai šioje šalyje kaip ir ankstesniais laikais puoselėja lietuvybę. „Jūs esate bendruomenė, kuri turi tvirtą poziciją ir nuomonę“, – sakė ji.

Kalbėdama apie padidėjusią emigraciją, I. Degutienė sakė mananti, kad tai – laikinas reiškinys, ir ekonomikai sustipėjus dalis žmonių grįš į Lietuvą. Ji kvietė PLB narius kuo labiau įtraukti į bendruomenės veiklą jaunuosius išeivius iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PLB Seimo nariai keturias dienas diskutuos apie bendruomenės dabartį ir ateitį, lietuvių švietimą bei lietuvių žiniasklaidą užsienyje, aptars aktualius ryšių su Lietuva ir šalies valstybės institucijomis klausimus. Daug dėmesio numatoma skirti dabartinei emigracijos raidai, pilietybės klausimams. Taip pat bus išrinkta nauja PLB valdyba, pristatytos trijų ateinančių metų veiklos gairės. PLB Seimo darbotvarkėje numatyta ir Maironio gyvenimui ir kūrybai skirta programa.

Seimas, kuriame dalyvauja PLB valdybos nariai, kraštų lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų pirmininkai, Lietuvos bendruomenių atstovai – iš viso apie 190 lietuvių iš trisdešimties valstybių susirinkę Vilniuje sprendžia lietuvių bendruomenių užsienyje veiklos ir Lietuvos – išeivijos santykių klausimus.

REKLAMA

PLB Seimas šaukiamas kas treji metai. Jis sprendžia visus bendruomenės reikalus, renka PLB valdybą, Kontrolės komisiją ir Garbės teismą.

Pirmą kartą PLB Seimas susirinko 1958 m. rugpjūčio 28–31 dienomis Niujorke (JAV).  Pirmuoju PLB valdybos pirmininku tapo Jonas Matulionis. 1963 m., 1968 m., 1973 m., 1978 m., 1983 m., 1988 m., 1992 m. PLB Seimas paeiliui posėdžiavo Kanadoje ir JAV.

Pirmą kartą Lietuvos sostinėje Vilniuje PLB Seimas susirinko 1997 m. Tais metais vykęs IX Seimas ypatingas ir tuo, kad vieną dieną jo nariai posėdžiavo Punske (Lenkija). PLB Seimo posėdžiai 2000 m., 2003 m., 2006 m., 2009 m. vyko Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų