REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lie­pos 31-ąją tu­rė­jo bū­ti lik­vi­duo­ta Vals­ty­bi­nė kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­tis Jad­vim­po­lio kai­me (Rad­vi­liš­kio ra­jo­nas), ta­čiau lik­vi­da­vi­mo ter­mi­nas pra­tęs­tas. Dar­buo­to­jams pa­siū­ly­ta be išei­ti­nių kom­pen­sa­ci­jų pe­rei­ti dirb­ti į prie Šiau­lių vei­kian­čią AB „Lie­tu­vos veis­li­nin­kys­tė“. Mi­nis­te­ri­jos at­sto­vų aiš­ki­ni­mai apie so­cia­li­nes ga­ran­ti­jas ir ga­ran­tuo­tą dar­bą žmo­nių neį­ti­ki­no.

REKLAMA
REKLAMA

Su­kė­lė įta­ri­mų

Į re­dak­ci­ją krei­pė­si Vals­ty­bi­nės kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­ties dar­buo­to­jai. Jie aiš­ki­no prieš ke­le­tą mė­ne­sių su­lau­kę pra­ne­ši­mų apie dar­bo su­tar­ties nu­trau­ki­mą – įmo­nė lik­vi­duo­ja­ma.

REKLAMA

Pa­sak dar­buo­to­jų, jiems bu­vo pa­siū­ly­ta dar­bo su­tar­tį, ku­ri tu­rė­jo bū­ti nu­trauk­ta lie­pos 31-ąją, pra­tęs­ti dar iki rugp­jū­čio 10 die­nos. Vė­liau vi­siems, ku­riems bus pa­siū­ly­ta, pe­rei­ti dirb­ti į ki­tą įmo­nę – AB „Lie­tu­vos veis­li­nin­kys­tė“. Jos 97,7 pro­cen­to ak­ci­jų val­do vals­ty­bė, li­ku­sią da­lį – pri­va­tūs as­me­nys. Ak­ci­nė bend­ro­vė įkur­ta me­tų pra­džio­je su­jun­gus AB „Šiau­lių re­gio­no veis­li­nin­kys­tė“ su AB „Ma­ri­jam­po­lės veis­li­nin­kys­tė“.

REKLAMA
REKLAMA

„Su­ti­ku­siems pe­rei­ti dar­buo­to­jams ne­bus mo­ka­ma išei­ti­nė kom­pen­sa­ci­ja už iš­dirb­tą dar­bo sta­žą. Bus tik su­mo­kė­ta kom­pen­sa­ci­ja už ne­pa­nau­do­tas ato­sto­gas. Pil­nai at­si­skai­to­ma tik su ne­su­ti­ku­siais dirb­ti nau­jo­je dar­bo­vie­tė­je“, – pa­sa­ko­jo žmo­nės, įta­rian­tys, kad toks bū­das nė­ra tei­sin­gas.

Dau­ge­lis dar­buo­to­jų Vals­ty­bi­nė­je kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­ty­je sa­kė iš­dir­bę po 10-15, o kai kas – 20 ar net dau­giau me­tų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kal­ba­ma ne­va dar­bo sta­žas ne­nut­rūks, ta­čiau, ar iš nau­jo darb­da­vio gau­si­me išei­ti­nes pa­šal­pas ir už sto­ty­je iš­dirb­tus me­tus?“ – klau­sė į re­dak­ci­ją krei­pę­si žmo­nės.

Įta­ri­mų dar­buo­to­jams su­kė­lė ir Jad­vim­po­lio kai­me lik­sian­čio sky­riaus atei­tis. Žmo­nės la­bai abe­jo­jo, ar čia bus vyk­do­mas moks­li­nis dar­bas, nes spe­cia­lis­tams, tu­rin­tiems aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą, bu­vo pa­siū­ly­ta dirb­ti sar­gais ar ki­tos su anks­tes­niu dar­bu ne­su­si­ju­sios pa­rei­gos.

REKLAMA

Vie­toj su­si­rin­ki­mo – po­kal­biai ka­bi­ne­te

Tą­dien, kai „Šiau­lių kraš­to“ žur­na­lis­tas nu­vy­ko į Vals­ty­bi­nės kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­tį, dar­buo­to­jai bu­vo su­kvies­ti į su­si­rin­ki­mą.

Pa­kal­bi­no­me lik­vi­da­vi­mo ko­mi­si­jos na­rius, at­sto­vau­jan­čius Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ją: Že­mės ir mais­to ūkio de­par­ta­men­to di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ją Jo­ną Li­saus­ką, Fi­nan­sų ir biu­dže­to de­par­ta­men­to Biu­dže­to sky­riaus vy­riau­sią­ją spe­cia­lis­tę Rū­tą Pup­kai­tę-Jur­gu­tie­nę ir Tei­sės de­par­ta­men­to Pir­mo­jo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ją Mo­des­tą Važ­ne­vi­čių. Paaiš­kė­jo, jog su­si­rin­ki­mo ne­bus.

REKLAMA

„Su kiek­vie­nu dar­buo­to­ju kal­bė­si­mės in­di­vi­dua­liai. Jiems bus įteik­ti pra­ne­ši­mai apie įmo­nės lik­vi­da­vi­mo ter­mi­no pra­tę­si­mą ir pa­siū­ly­mai pe­rei­ti į ki­tą įmo­nę“, – aiš­ki­no M. Važ­ne­vi­čius.

J. Li­saus­kas pri­dū­rė, jog dar­bo ga­li ne­tek­ti tik trys ar ke­tu­ri žmo­nės. Jis nei­gė gan­dus, kad at­leis be­veik pu­sę dir­ban­čių­jų. „Kas tuo­met šers kiau­les?“ – klau­si­mu at­sa­kė J. Li­saus­kas.

Kol sa­lė­je bend­ra­vo­me su dar­buo­to­jais, į di­rek­to­riaus ka­bi­ne­tą bu­vo pa­kvies­tas pir­ma­sis žmo­gus. Jam išė­jus, bu­vo pa­siū­ly­ta atei­ti ki­tam. Žmo­nių kant­ry­bė trū­ko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko­dėl kvie­čia­te po vie­ną? Ko­dėl nea­tei­na­te pa­šne­kė­ti? Juk bu­vom kvies­ti į su­si­rin­ki­mą. Nie­kur mes po vie­ną nei­sim, jei ei­sim, tai vi­si“, – sa­kė žmo­nės ir ėmė bu­riuo­tis prie sto­ties di­rek­to­riaus Sta­nis­lo­vo Rim­ke­vi­čiaus ka­bi­ne­to.

Tarp­du­ry­je pa­si­ro­džiu­si Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos Fi­nan­sų ir biu­dže­to de­par­ta­men­to Biu­dže­to sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė R. Pup­kai­tė-Jur­gu­tie­nė aiš­ki­no: jei­gu jie at­si­sa­ko dirb­ti, tuo­met – „skirs­to­mės“. „Lai­ko tu­rė­jot už­tek­ti­nai pa­gal­vo­ti“, – sa­kė ji. Į tai dar­buo­to­jai rea­ga­vo: „Ga­lit pa­tys kiau­les šer­ti“.

REKLAMA

Veng­da­mi to­les­nio konf­lik­to, mi­nis­te­ri­jos at­sto­vai su­ti­ko su dar­buo­to­jais pa­si­kal­bė­ti.

Ap­gau­lė ar slap­ti su­si­ta­ri­mai

Jie tvir­ti­no, kad so­cia­li­nės ga­ran­ti­jos ir iš­mo­kos už iš­dirb­tus me­tus ga­lios ir nau­jo­je dar­bo­vie­tė­je. Į dar­buo­to­jų klau­si­mą, ar jie dirbs pa­gal se­ną dar­bo su­tar­tį, ar bus pa­si­ra­šy­ta nau­ja, Tei­sės de­par­ta­men­to Pir­mo­jo sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas M. Važ­ne­vi­čius at­sa­kė: „Ži­no­ma, pa­gal nau­ją“.

REKLAMA

„Jei įmo­nę lik­vi­duo­jam, at­si­skai­tom pa­gal įsta­ty­mus, o ta­da sto­ties pe­rė­mė­jas pa­ts spren­džia, ką priim­ti į dar­bą, o kas bus ne­rei­ka­lin­gas“, – ar­gu­men­tus dės­tė dar­buo­to­jai.

„Mums da­bar svar­bu ži­no­ti, kiek jū­sų liks dirb­ti. Jei vi­si at­si­sa­ko­te pe­rei­ti, tuo­met gy­vu­lius iš­sker­džiam, o jūs lie­kat be dar­bo“, – ki­tus ar­gu­men­tus tu­rė­jo R. Pup­kai­tė-Jur­gu­tie­nė.

Tai dar­buo­to­jus su­pyk­dė: jie pik­ti­no­si, esą kiau­lė­mis mi­nis­te­ri­ja rū­pi­na­si la­biau. Vie­na iš dar­buo­to­jų tvir­ti­no, jog jai, iš­dir­bu­siai įmo­nė­je 15 me­tų, nau­din­giau at­si­sa­ky­ti siū­lo­mo dar­bo. „Ne­no­riu bū­ti ap­gau­ta. Pra­ras­ti išei­ti­nę iš­mo­ką man ne­nau­din­ga“, – sa­kė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar­buo­to­jai su­ti­ko pa­si­ra­šy­ti tik pa­siū­ly­mą ga­lio­jan­čią dar­bo su­tar­tį pra­tęs­ti iki rugp­jū­čio 10 die­nos.

Re­dak­ci­jos ži­nio­mis, iš 38 dir­ban­čių­jų pe­rei­ti į ki­tą įmo­nę be išei­ti­nių kom­pen­sa­ci­jų su­ti­ko ma­žiau nei pu­sė.

Nau­ja dar­bo su­tar­tis – nau­ji san­ty­kiai

Vals­ty­bi­nės dar­bo ins­pek­ci­jos Šiau­lių sky­riaus ve­dė­jas, vy­riau­sia­sis dar­bo ins­pek­to­rius Ze­no­nas Gri­guo­la „Šiau­lių kraš­tui“ aiš­ki­no, kad lik­vi­duo­jant įmo­nę tu­rė­tų bū­ti iš­mo­ka­mos išei­ti­nės kom­pen­sa­ci­jos už iš­dirb­tą dar­bo sta­žą bei ne­pa­nau­do­tas ato­sto­gas.

REKLAMA

„Jei­gu dar­buo­to­jui siū­lo­mas dar­bas ki­to­je įmo­nė­je, ku­ri yra lik­vi­duo­ja­mos įmo­nės tei­sių pe­rė­mė­ja, ir jis su tuo su­tin­ka, išei­ti­nė pa­šal­pa už dar­bo sta­žą ne­prik­lau­so“, – sa­kė sky­riaus ve­dė­jas.

Pa­sak jo, jei­gu nau­jo­jo­je dar­bo vie­to­je pa­si­ra­šo­ma nau­ja dar­bo su­tar­tis, dar­bo sta­žas skai­čiuo­ja­mas iš nau­jo.

„Jei­gu iš vie­nos dar­bo­vie­tės į ki­tą bu­vo per­kel­ta darb­da­vių su­si­ta­ri­mu ir yra raš­tiš­kas darb­da­vių su­si­ta­ri­mas dėl dar­buo­to­jo per­kė­li­mo, dar­bo san­ty­kių ir bu­vu­sių įsi­pa­rei­go­ji­mų dar­buo­to­jo at­žvil­giu tęs­ti­nu­mą, tuo­met dar­bo sta­žas ne­nut­rūks­ta“, – sa­kė Z. Gri­guo­la.

REKLAMA

Re­dak­ci­jai pa­vy­ko su­si­pa­žin­ti su lie­pos 26-ąją pa­si­ra­šy­ta darb­da­vių su­tar­ti­mi. Jo­je nu­ro­dy­tos to­kios su­si­ta­ri­mo dėl dar­buo­to­jų per­kė­li­mo iš Vals­ty­bi­nės kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­ties į AB „Lie­tu­vos veis­li­nin­kys­tė“ są­ly­gos: iš­mo­kė­ti dar­buo­to­jams pri­klau­san­čias pi­ni­gų su­mas, įskai­tant pi­ni­gi­nes kom­pen­sa­ci­jas už ne­pa­nau­do­tas ato­sto­gas (iš­sky­rus išei­ti­nes iš­mo­kas), ne­blo­gin­ti jų dar­bo bei ap­mo­kė­ji­mo są­ly­gų, įskai­ty­ti jų ne­pert­rau­kia­mą dar­bo sta­žą Vals­ty­bi­nė­je kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­ty­je į dar­bo sta­žą AB „Lie­tu­vos veis­li­nin­kys­tė“.

REKLAMA
REKLAMA

Gar­dus kąs­nis

Lik­vi­duo­jant Vals­ty­bi­nę kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­tį, vi­sas jos val­do­mas tur­tas, ku­ris ne­prik­lau­so­mo tur­to ver­tin­to­jo įver­tin­tas be­veik 5,2 mi­li­jo­no li­tų, kaip pa­pil­do­mas vals­ty­bės įna­šas bū­tų per­duo­tas AB „Lie­tu­vos veis­li­nin­kys­tė“, di­di­nant šios bend­ro­vės įsta­ti­nį ka­pi­ta­lą. Ak­ci­jas val­dy­tų Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja.

Be­veik 5,2 mi­li­jo­no li­tų tur­to ir 4-5 mi­li­jo­nai li­tų Veis­li­nin­kys­tės sto­ties gau­na­mų pa­ja­mų, ku­rios anks­čiau pa­tek­da­vo į ša­lies biu­dže­tą, yra gar­dus kąs­nis, jei­gu ak­ci­nė bend­ro­vė bank­ru­tuo­tų ar­ba bū­tų su­ma­ny­ta stei­gia­mą sky­rių pri­va­ti­zuo­ti. Dar­buo­to­jai pa­sa­ko­jo, jog jau anks­čiau gir­dė­ję gan­dus, kad čia ruo­šia­ma vie­ta vie­no įta­kin­go Rad­vi­liš­kio po­li­ti­ko sū­nui.

Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­jos at­sto­vai su­si­ti­ki­me su sto­ties dar­buo­to­jais, aiš­ki­no, jog biu­dže­ti­nė įstai­ga ne­ga­li au­gin­ti kiau­lių. Bu­vo re­mia­ma­si ne­va „Sau­lė­ly­džio ko­mi­si­jos“ re­ko­men­da­ci­jo­mis su­ma­žin­ti vals­ty­bės biu­dže­ti­nių įstai­gų skai­čių.

Mi­nist­ro Pir­mi­nin­ko tar­ny­ba re­dak­ci­ją in­for­ma­vo, jog „Sau­lė­ly­džio ko­mi­si­ja“ klau­si­mo dėl Vals­ty­bi­nės kiau­lių veis­li­nin­kys­tės sto­ties veik­los nu­trau­ki­mo ne­svars­tė ir jo­kių re­ko­men­da­ci­jų dėl to nė­ra pa­tei­ku­si.

S. Juškevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų