REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinai, kad apie kavos naudą ir žalą buvo susimąstoma jau seniai? Žmonės ginčijosi: kava gaivina kenkdama sveikatai, ar atvirkščiai – suteikia naujų jėgų ir pailgina gyvenimą? Ir kaip tai nustatyti, nes juk visi esame unikalūs ir kavos poveikis kiekvieno organizmui skiriasi!

REKLAMA
REKLAMA

Gerokai prieš nuoseklius mokslinius tyrimus Švedijos karalius Gustavas III atliko įdomų eksperimentą. Kalėjime mirties bausmės laukė du broliai dvyniai. Karaliaus įsakymu mirties bausmė buvo pakeista kalėjimu iki gyvos galvos. Mokslo labui vienam broliui kasdien buvo duodama gerti arbatos, o kitam – kavos. Abiejų įkalinimo sąlygos buvo kiek įmanoma panašios. Kadangi didikai buvo itin susidomėję eksperimento rezultatais, maistas ir gyvenimo sąlygos buvo pakankamai aukšto lygio. Nuteistuosius stebėjo du medicinos profesoriai, kurie ir turėjo užfiksuoti jų mirtį. Niekas neabejojo, kad laukti teks neilgai, nes gėrimų dozės buvo nemenkos.

REKLAMA

Pirmieji mirė medikai, nuo senatvės. Gustavas III buvo nužudytas, bet eksperimentas tęsėsi toliau. Įdomu tai, kad iš pradžių mirė brolis, kuris gerdavo arbatą, – 83 metų. Po kelerių metų mirė kitas brolis, per visą savo gyvenimą išgėręs ypač daug kavos.

Švedai sako, kad po tokio akivaizdaus kavos naudingumo įrodymo šis gėrimas tapo jų mėgstamiausias. Statistikos duomenimis, vienam švedui tenka apie 1 800 kavos puodelių per metus. Tai viena pirmaujančių tautų pasaulyje pagal kavos suvartojimą. Iš kaimynų juos lenkia tik Suomija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų