REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausa ir šiurkšti oda

Sausa ir šiurkšti oda

REKLAMA

Jei oda tapo šiurkšti, gali būti, kad organizmui trūksta nikotino rūgšties (vitamino PP). Reikia nedelsiant papildyti šio vitamino atsargas organizme valgant rupaus malimo duoną, patiekalus su pupelėmis, įvairių kruopų valgius. Šio vitamino yra ir neriebioje žuvyje, mėsoje, žirniuose. Rekomenduotina nuolat vartoti mielių tabletes.

REKLAMA
REKLAMA

Sausai šiurkščiai odai, nusėtai tamsiomis dėmelėmis ir pūlinukais, tikriausiai trūksta vitamino A (retinolio), provitamino A (karotino). Šis vitaminas būtinas gerai odos ir gleivinių būklei.

REKLAMA

Gana daug vitamino A yra kepenyse, morkose, pomidoruose, džiovintuose abrikosuose. Nemažai jo yra nevirto kiaušinio trynyje. Karotinas įeina į beveik visų ryškiai geltonų arba raudonų vaisių ir daržovių (pomidorų, šaltalankių, erškėtuogių, moliūgų, ridikų, abrikosų ir kt.) sudėtį.

Neelastinga ir pavytusi oda

Pasak kosmetologės, jei oda prarado stangrumą ir atrodo tarsi vystanti, jai būtinas vitaminas E, kuris dar vadinamas jaunystės vitaminu. Daug jo yra nerafinuotame augaliniame aliejuje, žaliose daržovėse ir morkose. Jei kasdien išgersite po šaukštelį bet kokio (tik nerafinuoto!) aliejaus – organizmui vitamino E nebetrūks. Jungiamajam audiniui (kolagenui) formuotis būtinas vitaminas C. Jis padeda išsaugoti sveiką odą, nes kolagenas suteikia odai stangrumo, ją išlygina. Pagrindinis vitamino C (askorbo rūgšties) šaltinis yra juodieji serbentai, raudonoji paprika, kopūstai, petražolės, kiviai, svarainiai, špinatai.

REKLAMA
REKLAMA

Specialios vonios ir kaukės

Kartais pamaitinti reikia ir pačią odą. „Tiems, kurių oda apdribusi ir atrodo negyvybinga,  drėkinamosios vonios turėtų tapti vos ne kasdiene procedūra“, – sakė R.Mukaitė. Tokią vonią, anot specialistės, galima paruošti į šiltą vandenį įlašinus šiek tiek apelsinų ar greipfrutų aliejaus su pienu.

„Jei norite dar greitesnio rezultato, galite į vonią įpilti litrą riebaus pieno ir dar įvarvinti  šaukštelį medaus. Jau po kelių procedūrų oda ims keistis ir gražėti“, – teigė specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Riebią odą dažnai vargina uždegimai. Kai padidėja riebalinių liaukų aktyvumas, oda ima blizgėti, ją dažnai beria, todėl veidą reikia nuolat ir kruopščiai valyti. Galima pasidaryti įvairių kaukių, pavyzdžiui, sumaišyti 2 šaukštus kefyro, šaukštą miltų ir vienos citrinos sultis. „Gautą masę užtepkite ant veido ir palikite 15 minučių. Odos poros išsivalys, pagerės veido spalva ir sumažės riebus blizgesys“, – patarė R.Mukaitė.

Organizmas siunčia signalus

Apie vitaminų trūkumą galite sužinoti ne tik iš odos būklės. Dažnas raumenų mėšlungis, greitas nuovargis einant ir įtrūkimai lūpų kampučiuose rodo, kad jums trūksta B grupės vitaminų. Jų yra kruopose, riešutuose, citrusiniuose vaisiuose, bulvėse. Šiek tiek šių vitaminų gausite valgydami mėsą ir žuvį, varškę, sūrį, kepenis, gerdami pieną. Jei kraujuoja dantenos, jums tikriausiai labai trūksta vitaminų P ir PP. Pristigus organizme šių vitaminų, gali berti odą, nuolat kankinti nuovargis ir silpnumas. Valgykite kalakutieną, avižas, graikinius riešutus ir ankštinius augalus.

REKLAMA

Kad dantys ir kaulai būtų sveiki ir stiprūs, organizmui reikia vitamino D (kalciferolio). Jo yra menkės kepenėlėse ir svieste. Organizmas šio vitamino pasigamina, kai jį veikia saulės spinduliai, o vasara – palankus metas saulės vonioms. Beje, kaulams ir dantims taip pat reikalingas ir vitaminas C. Apie jo trūkumą gali signalizuoti kraujuojančios dantenos ir odos kraujosruvos. Sunkių avitaminozių, ypač vasarą, kai gausu daržovių ir vaisių, o žmogus taisyklingai maitinasi, pasitaiko  retai. Vitaminų trūkumas gali grėsti besilaikantiems įvairių mažo kaloringumo, nesubalansuotų dietų asmenims.

A. Geibūnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų