REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos statistikos tarnyba „Eurostat“ prognozuoja, jog Lietuvos visuomenė ir toliau sparčiai senės – manoma, jog 2060 m. net 37 proc. šalies gyventojų bus pagyvenę žmonės. Žinodami šį faktą vis dažniau susimąstome, ar sulaukę pensinio amžiaus turėsime pakankamai finansinių išteklių, kurie užtikrins kokybišką ir patogų gyvenimą. Viena iš galimybių pasirūpinti savo ateitimi – kaupti pensijų fonduose. Į klausimus apie pensijų fondus atsako Darius Kuzmickas, „Danske“ banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

– Kas ir kada gali pradėti kaupti pensiją?

– Pasirašyti 2-os pakopos (arba – Valstybinio socialinio draudimo įmokos dalies kaupimo) pensijos kaupimo sutartį gali visi dirbantys žmonės, kurie yra privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu pensijų draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos daliai gauti. Tiesa, dirbantys tik pagal verslo liudijimą tokios sutarties pasirašyti negali. 3-os pakopos (arba papildomo savanoriško pensijų kaupimo) pensijų sutartis sudaryti gali bet kuris Lietuvos gyventojas.

REKLAMA

Norintys pasirašyti 2-os pakopos pensijos kaupimo sutartį, tai padaryti gali kiekvienais metais nuo sausio 1 d. iki liepos 1 d. Tik tie asmenys, kurie einamaisiais metais pirmą kartą pradėjo dirbti, sutartį pasirašyti gali nuo tų metų sausio 1 d. iki spalio 1 d.

Dirbantiems ir socialinio draudimo įmokas mokantiems Lietuvos gyventojams pensijas garantuoja valstybinė socialinio draudimo sistema. O 2003 – 2004 m. šalia socialinio draudimo susiformavę privatūs pensijų fondai žmonėms suteikia galimybę pensijas gauti iš kelių  šaltinių, nemokant papildomų įmokų.

REKLAMA
REKLAMA

– Kaip vyksta pensijos kaupimas?

– Pasirašius pensijos kaupimo sutartį dalis Sodrai sumokėtų mokesčių nukreipiami į pasirinktą pensijų fondą. Šiuo metu pensijai Sodra perveda 1,5 proc. darbo užmokesčio, neatskaičius mokesčių. Svarbu žinoti, jog į pensijų fondus nukreiptos įmokos gali būti investuojamos – už įmokas gali būti perkami valstybiniai popieriai. Pensijų fondų kaip investavimo priemonės pelningumą lemia bendros investavimo rinkos tendencijos, ekonominė situacija ir t.t.

– Kaip tinkamai pasirinkti pensijų kaupimo fondą?

– Tinkamo pensijų fondo pasirinkimas yra itin svarbus, nes sulaukus pensinio amžiaus iš sukauptų lėšų bus mokama pensija. Visų pirma, renkantis fondą, būtina atsižvelgti į asmens amžių – reikėtų pensiją kaupti jūsų amžių atitinkančiame fonde. Antrasis svarbus pasirinkimo aspektas yra investavimo rezultatai. Vertinant pensijų fondų rezultatus dėmesį kreipti būtina ne į trumpalaikius pokyčius, o į ilgalaikį pelningumą, nes pensija yra kaupiama ilgiau nei kelis dešimtmečius. Taip pat svarbu apsvarstyti, kokios pakopos pensijų kaupimą pasirinksite – antrosios ar trečiosios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kuo skiriasi antroji ir trečioji pensijų pakopa?

Antroji pensijų kaupimo pakopa – tai būdas, kai dalis Sodrai mokamų socialinio draudimo mokesčių skiriama pasirinktam fondui. Šioje pakopoje kaupiančiajam nereikia mokėti iš savo kišenės – pinigai fondą pasiekia iš Sodros. Tokiu atveju atėjus pensiniam amžiui pensija susideda iš dviejų dalių – Sodros mokamos įprastos pensijos ir savo sukauptų pensijos lėšų.

– Į kokius išorinius veiksnius būtina atsižvelgti prieš pasirenkant pensijos kaupimo formą?

– Visų pirma, reikia įvertinti, ar papildomai pensijai kaupti norintis žmogus turi tam visas sąlygas. Nuo to, kiek laiko į fondą bus pervedami pinigai, priklauso, kiek pensijų fonde bus sukaupta pinigų. Todėl pradėti kaupti pensiją labiausiai patartina jauniems žmonėms. Jei iki pensijos liko mažiau nei 10 – 12 metų, kaupimo vertėtų atsisakyti, nebent gaunamos didelės pajamos.

REKLAMA

Taip pat pravartu atsižvelgti į gaunamo atlyginimo dydį. Jei jis nedidelis, o kaupiama bus neilgai, yra įmanoma, jog senatvėje bus sukaupta mažesnė pensija nei suma, kurią išmokėtų Sodra.

Būtina suprasti, jog pasirašius 2 pakopos pensijos kaupimo sutartį, grįžti vien tik prie Sodros pensijos sistemos kol kas negalima. Dėl to šis sprendimas kaupti pensijų fonde yra labai reikšmingas ir būtina įvertinti daugybę faktorių, kurie gali daryti įtaką pensijai ir jos dydžiui. Tiesa, jei pasirinkto pensijų fondo rezultatai netenkina, galima rinktis kitą  šią paslaugą teikiančią bendrovę..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų