REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvių krepšinio sirgaliai pateko į Londono policijos nemalonę: incidentas įvyko per Lietuvos krepšinio rinktinės rungtynes su Argentina, kurios vyko naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Britų poros padarytoje nuotraukoje užfiksuotas lietuvis, iškėlęs ranką panašiai, lyg rodydamas nacių saliutą.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 13:41 val.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) prašo supratimo ir kantrybės dėl artimiausių veiksmų tiriant incidentus olimpinių žaidynių metu. Penktadienį Londone rengiamas bendras Lietuvos Respublikos ambasados Jungtinėje Karalystėje atstovų bei Lietuvos olimpinės delegacijos vadovų posėdis dėl britų pareigūnų elgesio nubaudžiant krepšinio sirgalių Petrą Leščinską už esą rasistinį išpuolį.

REKLAMA

„Informuojame, kad apie šį nemalonų incidentą žinome ir, siekdami išsiaiškinti visas faktines aplinkybes, glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje. Būtent LR ambasada yra ta institucija, kuri gali bendradarbiauti ir bendradarbiauja su britų policija, kad būtų surinkta visa faktinė informacija.

Informuojame, kad šiandien 10 valandą Londono laiku ambasadą pasieks naujausia informacija iš britų policijos. Ambasada ją įvertins ir 13 valandą Londono laiku įvyks bendras ambasados atstovų bei Lietuvos olimpinės delegacijos vadovų posėdis dėl susidariusios situacijos“, – rašo LTOK.

REKLAMA
REKLAMA

Po šio posėdžio žiniasklaida bus informuota pranešimu spaudai apie esamą situaciją bei priimtus sprendimus.

P. Leščinskas buvo nubaustas už rasistinį išpuolį – esą nacių garbinimą prispaudus pirštus prie viršutinės lūpos. Jį nufotografavo viena britų pora.

Paties P. Leščinsko teigimu, Lietuvoje taip įprasta džiūgauti, ir jis taip elgėsi ne pirmą kartą.

Teisėja Sonia Sims P. Leščinskui skyrė 2500 svarų sterlingų baudą. P. Leščinskas dar turės sumokėti ir 85 svarus sterlingų už teismo išlaidas. Iš viso – apie 11,4 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

P. Leščinskas buvo paleistas teismo salėje, tačiau nesumokėjęs baudos bausmės, jis atsidurtų kalėjime 28 dienoms.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Lietuvos krepšinio sirgaliai parašė laišką anglų kalba ir išplatino jį britų žiniasklaidoje, nusiuntė Londono olimpinių žaidynių organizaciniam komitetui, Lietuvos prezidentūrai, Seimui ir kitais adresais.

„Mes norime aiškiai pasakyti Didžiosios Britanijos žmonėms, olimpinių žaidynių organizaciniam komitetui ir visiems sporto aistruoliams, kad smerkiame bet kokias rasizmo ir diskriminacijos apraiškas dėl rasės, seksualinės orientacijos ir religijos. Krepšinis – nacionalinė sporto šaka Lietuvoje, kuri tapo mūsų tautos dalimi. Visa šalis palaiko mūsų šalies rinktinę.

REKLAMA

Mūsų valstybė daug metų kentėjo nuo nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos prievartos: etninė diskriminacija, psichologinis teroras.

Antradienį per Lietuvos rinktinės rungtynes, vienas iš mūsų komandos aistruolių buvo suimtas dėl parodyto nacistinio gesto. Ši naujiena nuvilnijo per visą mūsų šalį. Tai nepagrįstas kaltinimas mūsų mažai šaliai.

Kaip bebūtų, tačiau šis gestas buvo neteisingai suprastas ir įvertintas policijos bei administracijos, kurie suėmė vieną iš sirgalių. Aistruolis buvo apkaltintas, kad parodė nacistinį ženklą, tačiau jis tiesiog iškėlė aukštyn ranką norėdamas paploti komandai. 36-erių metų sirgalius griežtai paneigė, kad norėjo pavaizduoti nacį.

REKLAMA

Taip pat, policija neketina jam  grąžinti jo paso, kreditinių kortelių, grynųjų pinigų, mobiliojo telefono ir kitų svarbių daiktų, kuriuos jis turėjo, kai buvo suimtas.

Beje, kai šiandien jis bandė įeiti į rungtynes tarp Lietuvos ir Prancūzijos, nebuvo įleistas. Tačiau kas gi atsitiko su svarbiausiu britų teisėsaugos principu – „Nekaltas, kol teismas to neįrodė“?“

Taip pat skaitykite:

Lietuvių krepšinio sirgalius Londone dėl rasizmo pateko į areštinę

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų