REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie Koso salą, jos lankytinas vietas ir viską, ką galbūt verta žinoti keliaujant į šį kraštą, prirašyta pakankamai daug ir gana išsamiai. Tačiau surasti visą dominančią informaciją vienoje vietoje nėra paprasta, o ir informacija kartais gana prieštaringa, rašo kelionėms neabejingas portalo Makalius.lt skaitytojas Saulius.

REKLAMA
REKLAMA

Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Šis tekstas turėtų būti ypač aktualus ir naudingas tiems, kurie į Kosą išsiruošė su dar dvejų metų neturinčiu vaiku, kelionę planuoja patys, stengiasi išsiversti be kreditinės kortelės ir nori sulaukti konkrečių rekomendacijų bei patarimų. Būtent to prieš kelionę lietuviškame internete pritrūko mūsų šeimai. Skrydžiai į salą šiais metais vyks dar pora mėnesių, todėl neabejoju, jog bent kažkam tai bus naudinga. Tebūna tai straipsnis, kuriame žiupsnelis puikios kelionės įspūdžių persipina su naudingais patarimais. Pabandžiau tai sudėlioti į tvarkingas lentynas.

REKLAMA

Skrydis

Ryanair. Atrodytų viskas aišku. Tikėtis iš avialinijų verta tik tiek, kad tave jos nugabens į reikiamą tašką už ganėtinai nedidelę kainą. Bet klausimų visvien kyla... Visų pirma, keliaujant su vaiku, verta žinoti, jog nemokamai galima pasiimti vežimėlį. Mūsų mažasis keliautojas į jį kreivai žiūri jau daugiau nei pusė metų, todėl imti jo nebuvo prasmės, tačiau galimybė yra. Mitas, jog keliaujantiems su vaiku yra įlaipinimo pirmenybė. Galbūt tai priklauso nuo darbuotojų, tačiau mūsų kelionės metu nei Kauno, nei Koso oro uostuose niekas to nesiūlė. Nesitikėkit ir pleduko vaikui apklot lėktuve. Tiesiog Jūs juk keliaujate pigiai ir viskas būtent taip turi būti. O šiaip darbuotojai itin paslaugūs ir esant vietų lėktuve mums labai greitai stiuardesė surado visą laisvą eilę (iki 2 metų vaikui atskira vieta nepriklauso). Žinoma, verta prisiminti ir tuos, turbūt jau žinomus, patarimus, jog orlaiviui kylant ir leidžiantis vaikui geriau gerti ar bent kažką kramtyti. Tiesiog tie kelionės momentai ir yra vaikui patys sunkiausi.

REKLAMA
REKLAMA

Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Beje, bilietų patartina dairytis prieš 1-2 mėnesius. Mes pirkome likus pusantro mėnesio iki atostogų, tačiau likus kelioms svaitėms, buvo ir pigesnių variantų. Čia jau kiekvieno rizikos reikalas...

Manau, kad ieškant skrydžių į kurortus be persėdimų (su vaiku tai būtų šiek tiek sunku) ir turint labai fiksuotas atostogų datas, 1000-1400 lt už skrydį su visais mokesčiais į abi puses liepos mėnesio viduryje yra labai normali kaina.

Bagažas

Norit tikėkit, norit ne, tačiau skrendant su beveik 2 metų vaiku savaitei atostogauti į kraštą, kuriame visą parą temperatūra sukasi apie +30 laipsnių, visiškai pakanka rankinio bagažo (vaikui jis nepriklauso). Dvi kuprinės, telpančios į Ryanair standartus, sutalpino trijų asmenų lengvus drabužius, didelį fotoaparatą su trim objektyvais, higienos reikmenis, o skrendant atgal ir šiek tiek lauktuvių, įsigytą paplūdimio rankšluostį bei vaiko pripučiamą vandens ratą. Sauskelnių nusipirksite ir saloje. Beje, nei viename oro uoste kuprinių nei dydžio, nei svorio niekas priekabiai netikrino. Žinoma, keletas lyg iš dangaus iškritusių rusakalbių mūsų tautiečių ar Kaliningrado srities gyventojų, kurie skrisdami atgal buvo apsikrovę maišeliais su Metaxos litriniais buteliais buvo kaip reikiant pakratyti. Bet praleido ir juos, tik maišelius reikėjo sukamšyti į kuprines ir rankinius lagaminus (va tada patikrino ir jų dydį), o tas stipraus gėrimo litras kažkaip niekam neužkliuvo. Nors šiaip nacionalinio graikų gėrimo galite paragauti ir vietoje, o namiškiams vietoj alkoholio ar alyvuogių aliejaus parvežti kitokių suvenyrų. Bet apie suvenyrus vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Tiesiog už 228 litus (berods tiek kainuoja vienetas registruoto bagažo į abi puses) Kose galite šį bei tą nuveikti, o į lagaminą tiesiog nėra ką tiek dėti.

Viešbučiai

Žinoma, čia jau Jūsų pasirinkimo laisvė, atsižvelgiant į kainas, patogumus, norus ir planus. Mes rinkomės Koso salos kaimelį Kefalos. Tai ideali vieta atostogoms su vaikais, nes žmonių koncentracija yra gerokai mažesnė nei Kose, Kardamenoje (jaunimo ir vakarėlių kurortas) ar kitose salos vietose. Pats Kefalos kaimelis yra ant kalno, o beveik visos studijos bei apgyvendinimo vietos išsidėstę slėnyje prie jūros. Tiesa, atstumas nuo jūros gali būti netoks ir mažas. Bet booking.com ir hotels4u.com rodo gana tikslią vietą. Tik atkreipkite dėmesį, jog viešbučiai esantys arčiau Kefalos gali būti kalno įkalnėje, todėl kasdien teks šiek tiek palypėti.

REKLAMA

Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Koso sala (Makalius.lt skaitytojų nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Už 750-900 lt savaitei čia galima rasti tradicinę graikišką studiją 2-3 asmenims, kurioje bus virtuvėlė su reikalingais indais, dušas, reikalingos lovos ir, galbūt, terasa, baseinas, sodas ar panašūs atributai. Mes gyvenome šeimai priklausančiame viešbutyje „Archondia Studios“ (kai kur „Archontia studios“). Jame yra 16 vienodų kambarių, vaikiškas ir suaugusiųjų baseinas su gultais, užkandžių baras (bet užkandžių ten beveik neturi), stovėjimo aikštelė automobiliams, nemokamas internetas bare. Kambariai tvarkomi kas antrą dieną ar net dažniau. Švara – ideali, garbaus amžiaus šeimininkai graikai malonūs ir paslaugūs, tik angliškai kalba sunkiai, o vokiškai labai savotiškai. Atvykus tiesiog atneša šalto vandens (o patekus į +38 jis tikrai labai reikalingas), duoda raktą ir paklausus apie kažkokias viešbučio taisykles ar pan. tiesiog gūžčioja pečiais. Suprask „ilsėkis žmogau, gyvenk čia pas mus ir nesirūpink tokiais niekais“.

REKLAMA

Labai panašiai viskas atrodė ir kitos lietuvių poros, su kuriais susipažinome vėliau, viešbutyje. Jis vadinasi „Vasilis studios“, o sąlygos, atstumas nuo jūros ir kaina beveik nesiskiria. Apskritai, susidarė įspūdis, jog daugelis studijų yra labai panašios, tad renkantis skirti tam daug laiko gal ir neverta, tiesiog atkreipkite dėmesį į atstumą iki jūros, ar yra baseinas, televizorius, internetas ar tai, ko reikia.

Verta pastebėti, jog viešbučių rezervacijų sistemose hotels4u.com dažnai galite rasti geresnes kaina nei booking.com, tačiau pastarajame dalį viešbučių galima užsisakyti ir be kreditinės kortelės. Viskas itin paprasta ir patogu. Mūsų viešbutis buvo šiek tiek įkalnėje, kambarys ir terasa, su vaizdu į Kefalos įlanką ir žymiąją Kastri salelę. Baseinu naudojomės gana dažnai, kondicionieriaus neprireikė, nes aklinos langinės ryte puikiai paslepia nuo saulės, o apie savaitę be televizoriaus, radijo ir muzikos svajojome jau seniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, bent jau mūsų studijoje buvo galima užsisakyti ir pusryčius. Jie kainuoja apie 10 lt žmogui, tačiau panašu, kad už tokią ar net mažesnę sumą kas rytą galite pasilepinti šviežiomis bandelėmis ar kitais savo gamintais, bet įvairesniais ir turtingesniais pusryčiais. Faktas – maitintis studijų užkandžių baruose nepatartina, tam yra galybė puikių tavernų.

Daugelyje salos apgyvendinimo vietų vaikiška lovelė iki 2 metų vaikui nekainuoja, o užsakinėti, žinoma, galima tiesiog dvivietį kambarį. Tiesa, verta paminėti, jog vaikų poilsiu graikai nėra labai pasirūpinę – jų vietoje aš tiesiog pripirkčiau dėžę žaislų ar panaudočiau anūkų žaislus ir leisčiau jais naudotis. Investicija beveik nulinė, keliaujantiems su vaikais – labai maloni smulkmena.

REKLAMA

Transportas ir automobilių nuoma

Dar prieš vykstant atostogauti suplanavome, jog automobilis mums reikalingas jau oro uoste, jog atvykę į nepažįstamą vietą su vaiku be problemų pasiektume savo viešbutį. Tačiau tiesą sakant tai nėra būtina. Viešasis transportas saloje puikus, tik retas. Ir, beje, nepunktualus. Pavyzdžiui, visame kurorte ant visų stotelių yra tas pats laikas 10.00, o tai reiškia, jog paskutinėje iš jų autobusas atvažiuos tik apie 10.15 ar dar vėliau. Šiaip ar taip Kefalos (ir kitus miestelius) iš oro uosto ir jį patį pasiekti galite autobusu. Taksi paprašys iš Jūsų apie 30 eurų. Kainos, atstumai ir kelionės trukmė:

Oro uostas – Kefalos (Kefalos – Oro uostas), 2 eurai asmeniui, 25 minutės, apie 16 km.Kefalos – Kosas, 4 eurai, apie valandą, apie 45 km.Kefalos – Paradise Beach, 1,60 euro asmeniui, apie 15 min., keli kilometrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų