REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidutiniškai 65 proc. laiko žmogus praleidžia namie, apie 25 proc. laiko jis būna įvairiose kitose patalpose, apie 5 proc. – keliauja iš vienos patalpos į kitą ir tik apie 5 proc. laiko praleidžia lauke. Patalpose – darbe ir namie – žmogų veikia daug įvairių medžiagų. Dažnai namų oro kokybė kenčia nuo įvairių degimo produktų (ypač anglies monoksido), rūkalų, pelėsių, radono. Kitos medžiagos išsiskiria statybos ir remonto metu ar buityje naudojant chemines priemones. Tačiau nemažą įtaką oro kokybei daro ir iš gaminių, suteikiančių namams jaukumo (baldų, kilimų, užtiesalų, užuolaidų, sienų apmušalų ir kt.), išsiskiriančios pavojingos medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau mažai ką stebina statistika, kuri liudija, jog vis dažniau apsinuodijama buitinės chemijos priemonėmis. Valikliuose esančios lakios medžiagos paprasčiausiai išgaruoja ir tokiu būdu patenka į aplinką. Pagrindinės valiklių sudedamosios dalys – paviršiaus aktyviosios medžiagos, įvairūs karbonatų (sodos) deriniai, rūgštys, šarmai, kvapai, dezinfekcinės priemonės. Visuose valikliuose yra pavojingų, agresyvių medžiagų: patekę į aplinką chloro junginiai jungiasi su kitomis medžiagomis ir sudaro chlorintus organinius junginius. Šie junginiai yra labai patvarūs, nesuskyla šimtus metų bei migruoja aplinkoje – ne tik oru bet ir vandeniu ar dirvožemiu. Nustatyta, kad išvalius klozetą chloro turinčiais junginiais, ir norint juos atskiesti vandeniu, kad patekę į aplinką jie nesukeltų neigiamo poveikio, po valymo reikėtų nuleisti vandenį apie 200 kartų!

REKLAMA

Dažniausiai namų aplinkoje (ore, dulkėse) aptinkama pavojinga medžiaga yra ftalatai. Jie kaip plastifikatoriai naudojami polivinilinėje (PVC) grindų dangoje, sienų dangose, dušo užuolaidose (pavyzdžiui, išpakavę dušo užuolaidą, kiekvienas pajaučiame specifinį jų kvapą – tai ftalatai).

Lakūs organiniai junginiai (LOJ) kaupiasi namų aplinkoje mėnesiais, metais. Jie išsiskiria iš kilimų, baldų ir vėl į juos susigeria. Didesnės trumpalaikės LOJ dozės gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, akių ašarojimą, kvėpavimo problemų, alergiją. Lakūs organiniai junginiai, išgaravę nuo valomo paviršiaus, didina oro taršą ir smogo susidarymo tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant sukurti saugią ir sveiką namų aplinką reikėtų rinktis produktus, pagamintus iš natūralių medžiagų ar ekoženklu pažymėtus daiktus. Viena alternatyvų – bambukai, kurie labai tvirti ir atsparūs įvairiam aplinkos poveikiui (apie 2,5 karto tvirtesnis negu medis). Kol medis užauga iki 20 metrų, praeina 60 metų. Tuo tarpu bambukai pasiekia 20 metrų aukštį per 59 dienas. Vien pasirinkę baldus, grindų dangą ar kitus interjero dizaino elementus iš bambuko, galėsime sumažinti klimato kaitą, apsaugoti namų aplinką nuo kenksmingų cheminių medžiagų bei tausoti gamtos išteklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija sukurta ir viešinama vykdant projektą „Aplinkai palankaus gyvenimo būdo skatinimo erdvė“ (Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ priemonė „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“. Projekto kodas VP3-1.4-AM-09-K-01-039. Projekto vykdytojai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto Aplinkos apsaugos katedra. Projekto partneris – VšĮ „Projektų parkas“). Daugiau informacijos apie projektą: www.ekoaplinka.eu

Užsk. nr. 2399

VGTU (nuotr. Gamintojo)VGTU (nuotr. Gamintojo)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų