REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Teisės departamento nuomone, siūlymas į eismo įvykį patekusius neblaivius vairuotojus visais atvejais laikyti įvykio kaltininkais gali prieštarauti Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Manytina, kad projekto nuostatos prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam nekaltumo prezumpcijos principui, pagal kurį asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu. Asmens kaltė įrodinėjama Baudžiamojo, Baudžiamojo proceso, Administracinių teisės pažeidimų kodeksuose nustatyta tvarka“, – pastebi Seimo teisininkai, įvertinę Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą. Ją Seimo posėdžių sekretoriate yra įregistravęs Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

REKLAMA

Siekiant mažinti neblaivių ar kitaip apsvaigusių vairuotojų skaičių šalies keliuose politikas siūlo griežtinti įstatymo nuostatas, kai sukelto eismo įvykio dalyviai yra neblaivūs asmenys. E. Jurkevičius siūlo papildyti įstatymą nuostata, kad įvykus eismo įvykiui, kurio vienas iš dalyvių yra neblaivus arba apsvaigęs nuo narkotikų, vaistų ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmuo, visais atvejais laikoma, kad jis yra eismo įvykio kaltininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak parlamentaro, įstatymo projekto rengimą paskatino šių metų balandžio 24 d. Briuselyje vykusi konferencija, kurios metu akcentuota, jog visos Europos Sąjungos šalys nedelsiant turi imtis veiksmų, kad būtų sumažintas neblaivių vairuotojų sukeltų eismo įvykių skaičius keliuose. Europos Komisijos duomenimis, 25 proc. visų žuvusiųjų keliuose mirties priežastis buvo tiesiogiai susijusi su vairavimu išgėrus.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2011 m. iš 3358 šalyje užfiksuotų eismo įvykių 505 sukėlė būtent neblaivūs vairuotojai. Kitaip tariant, dėl kas septinto sukelto eismo įvykio buvo kaltas neblaivus asmuo. Dėl jų kaltės žuvo 67, o sužeisti 785 žmonės.

Šiuo metu įvykus eismo įvykiui, kurio vienas dalyvių yra neblaivus ar apsvaigęs asmuo, jeigu jis nėra šio eismo įvykio kaltininkas, jo kaltė nėra preziumuojama, o jis yra baudžiamas tik už vairavimą išgėrus ar apsvaigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų