REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nė viena šeimininkė virtuvėje neišsiverčia be keptuvės, todėl labai svarbu įsigyti kokybišką virtuvės indą ir žinoti, kaip tinkamai jį prižiūrėti. Tik tada naujas pirkinys tarnaus ilgai, o maisto gaminimas taps malonia veikla. Štai ką reikėtų žinoti prieš traukiant į naujos keptuvės paieškas.

Nė viena šeimininkė virtuvėje neišsiverčia be keptuvės, todėl labai svarbu įsigyti kokybišką virtuvės indą ir žinoti, kaip tinkamai jį prižiūrėti. Tik tada naujas pirkinys tarnaus ilgai, o maisto gaminimas taps malonia veikla. Štai ką reikėtų žinoti prieš traukiant į naujos keptuvės paieškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tefloninės keptuvės

Lietuvės dažniausiai renkasi teflonines keptuves. Argumentai paprasti: jose ruošiamas maistas neprisvyla, kepant reikia naudoti mažiau riebalų. Be to, šios karščiui atsparios keptuvės yra universalios, jose galima kepti ir mėsą, ir daržoves, ir ruošti kitokius patiekalus. Renkantis tefloninę keptuvę, labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į jos dugno sandarą. Geriausios keptuvės turi lygų ir storą dugną, tolygiai paskirstantį karštį. Plono metalo keptuvės ilgainiui susilanksto nuo šilumos, todėl tokių geriau nepirkti. Dugno sluoksnių skaičius paprastai būna nurodytas etiketėje. Tefloninių keptuvių trūkumas – veikiant aukštai temperatūrai, tefloninė danga, ypač subraižyta ir pažeista, išskiria kenksmingą organizmui rūgštį.

REKLAMA

Priežiūra. Keptuvę reikia saugoti nuo perkaitimo, nelaikyti ant ugnies tuščios. Keptuvei perkaitus, pažeidžiamas tefloninis pagrindas, atsiranda pūslelių, keptuvė deformuojasi. Plaunant

geriausia naudoti švelnų indų ploviklį ir minkštą skepetaitę. Negalima plauti ką tik nuo ugnies nukeltos keptuvės – reikia palaukti, kol ji atvės. Tefloninę keptuvę reikia saugoti nuo įbrėžimų. Jei subraižysite jos paviršių, netrukus maistas pradės svilti ir kibti prie dugno. Vietoj metalinių įrankių naudokite medines menteles ir karščiui atsparius plastmasinius įrankius. Jeigu laikysitės visų naudojimo instrukcijų, tokia keptuvė tarnaus nuo 2 iki 6 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Nerūdijančio plieno keptuvės

Nerūdijančio plieno keptuvės įkaista lėčiau, bet ilgiau išlaiko šilumą. Jos yra pagamintos iš metalo,  nereaguojančio su maistu, todėl šių keptuvių neėda rūdys, jos yra labai tvirtos, sunkiai deformuojasi ir yra ilgaamžės.

Priežiūra. Tokią keptuvę prieš naudojant rekomenduojama tuščią pakaitinti ant ugnies, nes kartais susidaro mėlynai žalių dėmių. Jos negalima valyti priemonėmis, kurių sudėtyje yra abrazyvinių dalelių.

Ketaus keptuvės

Dėl ketaus savybių iš šios medžiagos pagamintos keptuvės puikiai tinka produktams, kuriuos reikia ilgai kepti, pavyzdžiui, mėsai. Ketaus keptuvėje kepamų produktų nebūtina dažnai maišyti. Be to, jos yra pačios storiausios, nebijo įbrėžimų ir aukštos temperatūros, ilgai išlaiko šilumą. Porėtas ketaus paviršius gerai sugeria riebalus, taip susidaro natūralus nepridegantis paviršius. Ketaus keptuvių trūkumas – jos sunkios, be to,nors atrodo masyvios, gali suskilti nuo vieno smūgio. Tokiose keptuvėse negalima laikyti pagaminto maisto, nes atsiranda rūdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priežiūra. Panaudojus ketaus keptuvę, ją reikia pakaitinti ant ugnies ir nuplauti šaltu vandeniu. Tada gerai išdžiovinti ir patepti aliejumi. Jei šis virtuvės rykas ėmė rūdyti, pakaitinkite ją ant ugnies, patepkite surūdijusias vietas aliejumi ir vėl pakaitinkite.

Titano keramikos keptuvės

Titano keramikos keptuvės dangos pagrindas yra labai tvirtas ir ilgaamžis. Tokioje keptuvėje maistas nepridega, reikia naudoti mažiau riebalų. Maistą vartyti jose galima ir su metaliniais neaštriais įrankiais. Rankiniu būdu lietas taurusis aliuminio lydinys yra plastiškas temperatūros pokyčiams, nesideformuoja, užtikrina optimalų šilumos pasiskirstymą maisto gaminimo metu ir sumažina šilumos sunaudojimą. Keptuvės greitai ir vienodai įšyla, ilgai išlaiko šilumą.

REKLAMA

Priežiūra. Tokių keptuvių plauti paprastai nereikia, nebent buvo kepama žuvis ar naudojami miltai bei džiūvėsėliai. Panaudota keptuvė tiesiog išvaloma servetėle. Įkaitusiai keptuvei nepakenks plovimas po tekančiu vandeniu ir maisto vartymas neaštriais metaliniais įrankiais. Jas galima plauti ir indaplovėje, tačiau dažnai tai daryti nerekomenduojama, nes kepimo paviršius išsausėja ir gali pablogėti kepimo savybės.

Stiklo keramikos keptuvės

Stiklo ir metalo keramikos indai tinka net alergiškiems žmonėms, nes juose nėra nei chromo, nei nikelio, gaminant juose maistą neišsiskiria jokių medžiagų, nesikeičia patiekalo skonis. Tokiose keptuvėse maistas gali būti gaminamas be vandens, kepti savo sultyse, jis neprisvils.

REKLAMA

Priežiūra. Kadangi keraminė danga yra itin lygi ir glotni, rekomenduojama tokias keptuves plauti rankomis .

Akmens masės keptuvės

Akmens masės dangos keptuvės pasižymi privalumais, kuriais negali pasigirti įprastos tefloninės keptuvės. Jos ypač atsparios įbrėžimams ir pažeidimams, todėl yra itin ilgaamžės – tinkamai prižiūrint, gali būti perduodamos iš kartos į kartą. Pagamintos marmuro masės dangos pagrindu tokios keptuvės sukaupia daugiau energijos, kuri efektyviau panaudojama ruošiant maistą. Marmuro masė taip pat yra mažiau limpanti ir prideganti, todėl reikia mažiau riebalų, o paruoštų maisto produktų skonis natūralesnis, maistinės savybės geresnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priežiūra. Tokią keptuvę galite lengvai išplauti po tekančiu vandeniu arba tiesiog gerai išvalyti šluoste.

Aliuminio keptuvės

Aliuminio keptuvės labiau tinka produktams apkepti ar jau pagamintiems patiekalams pašildyti. Jos greitai įkaista, yra lengvos ir nebrangios. Tačiau aliuminio keptuvės tarnauja bene trumpiausiai, be to, jose gaminamas maistas dažnai pridega. Aliuminis – minkštas metalas, tad iš jo pagamintos keptuvės dažnai deformuojasi, yra neatsparios įbrėžimams. Aliuminio keptuvių nerekomenduojama naudoti orkaitėje.

Priežiūra. Norėdami gerai ir lengvai išplauti aliuminio keptuves, prieš tai jas pamerkite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų