REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Benzininiais pjūklais apsiginklavę darbininkai, keli policijos ekipažai ir svečiams ant galvų krintantys čigonų keiksmai. Šitaip jau kelinta diena atrodo šabakštynus šalinantis Kirtimų taboras.

REKLAMA
REKLAMA

Nupjovė šimtametę obelį

Čigonų tabore – pats darbų įkarštis. Policijos prašymu nelegalioje čigonų gyvenvietėje kertami krūmai ir medžiai

REKLAMA

turėtų pagerinti kovos su nelegalia prekyba narkotikais padėtį. Darbai, po kurių bus atvertas vaizdas trims tabore sumontuotoms vaizdo kameroms, truks apie dvi savaites.Tiesa, vakar, kai tabore lankėsi žurnalistai, nė viena iš vaizdo kamerų neveikė – buvo dingusi elektra. Tą patį žiniasklaidos atstovams patvirtino ir sutikti policijos patruliai.

Patys čigonai tikina kamerų nebijantys, tačiau nepasitenkinimo neslepia ir darbininkais, ir pjaunamais medžiais, ir net trimis policijos ekipažais, nuolat patruliuojančiais po darbų teritoriją. Vienoje taboro troboje gyvenantis čigonas Andrejus dievagojosi, kad jam dėl kamerų nei šilta, nei šalta, nes narkotikais esą neprekiauja.

REKLAMA
REKLAMA

„Man tai kas, tegul kerta, aš nieko nebijau. Čia žemutiniame tabore narkotikais prekiauja, ten visi eina, o aš tik metalu užsiimu, mašinas tvarkau. Bet nei įspėjo mus, nei ką sakė. Štai kas blogiausia. Ir ką tie krūmai trukdė kamerai. Mes jau prašėme jų – krūmus tik kirskite, o jie viską išnaikino. Štai pažiūrėkite, obelys, slyvos – viskas iškirsta“, – piktinosi pašnekovas ranka rodydamas į žemę nusėjusius obuoliukus.

Kliūva kultūros centras

Andrejus piktinosi, kad neva čigonais besirūpinantys valdininkai tik plauna pinigus. Pašnekovo nuomone, pirmiausia turėtų būti tvarkoma aplinka, tiesiamas vandentiekis ir svarbiausia – nugriautas romų kultūros centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš ten eina visas blogis. Jie kasmet gauna po du milijonus litų visokiems projektams, o kur tie pinigai? Tik Palangoj šildosi vasarą, o paprastiems žmonėms – nieko. Reikia jį pirmiausia nugriauti, o tada štai šitą balą, kuri yra įvairių ligų šaltinis, sutvarkyti. Ne kartą kreipėmės į seniūniją, prašėme išspręsti šią problemą, tačiau sulaukdavome atsakymo, kad savivaldybė neduoda pinigų“, – piktinosi pašnekovas.

Andrejus įsitikinęs, kad medžių kirtimas – dar viena sostinės mero akcija.

„Artėja rinkimai, tad jis čia bando pasirodyti, bet nieko jam neišeis. Mes už šį vagį nebalsuosime“, – tikino čigonas.Su kamera saugiau

REKLAMA

Į taboro gilumą nukeliavusius žurnalistus pusiaukelėje pasitiko dar viena gyventoja. Virš Rita prisistačiusios senyvo amžiaus moters būsto sumontuota dar viena vaizdo kamera,

tad nusprendėme pasiteirauti, ar moteris dėl to jaučiasi saugesnė.„Aišku. Manote, neveikia ta kamera? Veikia veikia, net neabejokit. Aš ir džiaugiuosi, nes šituo keliu visi narkomanai eina. Visi pro čia keliauja, o mano vaikai maži. Štai aš juos globoju, jie į mokyklą eina. Maža kas gali atsitikti. Užeikite į namus, pasižiūrėkite, arbatos išgersite“, – kvietė į savo būstą Rita.

REKLAMA

Aprodydama savo namus moteris nesustodama skundėsi. Medžius kertantys darbininkai jai trukdo neką mažiau, nei prieš tai kalbintam Andrejui.

„Jie čia tik pinigus plauna. Iškerta ir išsiveža, bent malkų mums paliktų. Va, tarybiniais laikais tai gyvenom. Prie Brežnevo oho koks gyvenimas buvo, o dabar visai nepadeda“, – piktinosi moteris.

Tuo metu kambaryje susėdę penki mažyliai stebėjo palydovinės televizijos programas skystųjų kristalų televizoriaus ekrane.

„Visi jie vienodi“

Čia pat po taborą patruliuojantis policininkas paragino žurnalistus neužkibti ant čigonų kabliuko. Vienas pareigūnų, jau penkerius metus kovojantis su taboro blogybėmis, sutiko surengti ekskursiją ir žurnalistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bemaž kiekvieną iš 500 taboro gyventojų pažįstantis policininkas teigė, kad nė vienu jų tikėti iki galo negalima. Visi jie daugiau ar mažiau veidmainiauja.

„Jie susiskirstę į dvi grupes, kurios naudoja skirtingą taktiką. Vieni nuolat rėkia ir viskuo piktinasi, o kiti vaizduoja geručius ir su viskuo sutinka. Tačiau visi jie vienodi. Dauguma prekiauja narkotikais, vagia elektrą ir iš to gyvena“, – savo poziciją dėstė pareigūnas.

Prekyba narkotikais klesti

Pasak policininko, nė vienas čigonas neprisipažins, kad kameros jam trukdo, tačiau suras tūkstantį priežasčių, kodėl vaizdą užstojantys krūmai turi likti.

REKLAMA

„Jie mums sako: nekirskite medžių, nes kai iškirsite, bus matyti visos šiukšlės, kurios mėtosi“, – taboro gyventojų argumentą pateikė policininkas ir čia pat jį paneigė.

Pasirodo, šabakštynai slepia ne tik šiukšles. Žalumos pavėsyje vinguriuoja ir slapti takeliai, vedantys už namų. Būstus juosiančios aukštos tvoros atrodo aklinos, tačiau prasibrovus tolėliau juose atsiranda ertmių – nedidelių daugmaž vizitinės kortelės dydžio išpjovų.

„Štai čia ir vyksta prekyba narkotikais. “Klientas„ prieina prie tokio langelio ir gauna savo dozę. Kai krūmai bus iškirsti, visi šitie langeliai bus matomi ir prekiauti bus gerokai sunkiau. Tai juos labiausiai ir nervina, tačiau gudresni to neparodo – vaidina mandagius“, – dėstė pašnekovas.

Andrejus ŽUKOVSKIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų