REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lengvai pasipelnyti trokštantys nusikaltėliai iš Lietuvos nebeapsiriboja Didžiąja Britanija ar Skandinavijos šalimis ir ieško naujų būdų nelegaliai praturtėti. Pastaruoju metu suktų tautiečių akys vis dažniau ėmė krypti į kreditinių banko kortelių padirbinėjimu garsėjantį Tailandą.

REKLAMA
REKLAMA

Kol didžioji dalis keliaujančiųjų į Tailandą tikisi ten gerai pailsėti ir įsimintinai praleisti atostogas, nemažai vykstančiųjų turi visai kitą tikslą. Tarp 15 labiausiai finansiniams nusikaltimams „neatsparių“ valstybių minimas Tailandas itin patrauklus nusikaltėliams, ketinantiems pralobti iš banko kortelių padirbinėjimo. Nors šios nusikalstamos veiklos „sostine“ tituluojama Tailando kaimynė Malaizija, pernai jos sostinėje Kvala Lumpūre sutriuškinus vieną didžiausių banko kortelių padirbinėtojų grupuočių, dabar vis daugiau sukčių vyksta būtent į Tailandą. O kur tik apgaulė ir lengvi pinigai, ten neapseinama ir be „darbščiųjų“ mūsiškių nusikaltėlių.

REKLAMA

Atsakingai ruošėsi

Marius Giedriūnas (22 m.) bei Dangis Valkauskas (20 m.), prisistatantys interneto specialistais ir universiteto studentais, vasaros atostogas nusprendė skirti ne poilsiui prieš studijas ir ne tam, kad užsidirbtų pinigų, reikalingų mokslams, o nusikalstamai veiklai. Šiam tikslui jie ruošėsi gana atsakingai, o pasiruošę nepatingėjo sukarti keleto tūkstančių kilometrų.

Nuo vasario mėnesio oficialiai kaip dingęs be žinios ieškotas jonaviškis D. Valkauskas bei kaunietis M. Giedriūnas Tailandą pasirinko panaršę internete. Kaip tik ten jiedu rado nemažai informacijos apie tai, jog Tailando teisėsauga neturinti modernių technologijų, reikalingų sukčiams sučiupti, o su padirbtomis bankų kortelėmis susijusių nusikaltimų tiek daug, jog policininkai tiesiog nesuspėja gaudyti nusikaltėlių.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi abu vaikinai nusipirko kaukes, susimetė daiktus į lagaminus ir sėdo į lėktuvą. Vėliau, jau sulaikyti Tailando kurorto Patajos policijos, jiedu tikino, jog padirbtas bankų korteles esą įsigiję Lietuvoje iš tarptautinės nusikaltėlių gaujos. Žinoma, policininkai linkę tuo abejoti.

Beje, D. Valkausko dėdė ir teta buvo pagarsėję kaip labiausiai nevykę milijonieriai, sugebėję per porą metų iššvaistyti pusantro milijono litų, laimėtų loterijoje. Jis pats yra žinomas ir gimtosios šalies teisėsaugininkams – paskelbus paiešką šią žiemą jis buvo surastas Lenkijoje, vairuojantis vogtą automobilį. Na o Kauno technologijos universiteto sporto inžinerijos specialybės trečiakursis M. Giedriūnas į policijos akiratį pakliuvęs dar nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėvėjo kaukes

Visai gali būti, kad šiedu lietuviai taip ir nebūtų įkliuvę, jeigu nebūtų dėvėję iš Lietuvos atsigabentos žalios guminės kaukės. Vieno Patajos banko darbuotojas atkreipė dėmesį į kaukėtą „žaliaveidį“, stoviniuojantį prie bankomato, ir nedelsdamas iškvietė policiją. D. Valkauskas su M. Giedriūnu buvo sučiupti sėdantys į autobusą, kuris turėjo vykti į Bankoko oro uostą – iš ten jiedu ketino skristi atgal į Lietuvą.

Sulaikyti sukčiai lietuvaičiai sakė, kad Tailande jiedu užtrukę tris dienas ir mėginę padirbtomis bankų kortelėmis iš bankomatų išsiimti kuo daugiau pinigų. Sulaikymo metu įtariamieji turėjo 560 dolerių ir 30 elektroninių banko kortelių, o vaikinų išsinuomotame kambaryje rasta ir žalioji kaukė „išdavikė“.

REKLAMA

Peržiūrėję prie bankomatų įrengtų vaizdo kamerų įrašus, Patajos kriminalistai nustatė, jog D. Valkauskas su M. Giedriūnu, tikėdamiesi gauti pinigų, padirbtas korteles į bankomatus grūdo net 149 kartus. Tiesa, ne visi kartai būdavo sėkmingi, mat kai kurie bankomatai padirbtų kortelių tiesiog nepriėmė.

Dirbo gaujai?

Apklausiami abu sukčiai pasakojo, jog padirbtas korteles įsigiję iš tarptautinės nusikaltėlių gaujos, kuri įsikūrusi Lietuvoje. Jiedu esą pasižadėję dalintis su gaujos nariais pelnu – 40 procentų iš bankomatų išimtų pinigų turėjo būti perduoti grupuotei, pardavusiai padirbtas banko korteles.

REKLAMA

Kad šiedu sukčiai galimai priklausė nusikalstamai grupuotei, su kuria turėjo dalytis pelnu, teisėsaugininkų nestebina, tik jie įtaria, jog grupuotė, apie kurią pasakoja D. Valkauskas ir M. Giedriūnas, gali būti įsikūrusi ne Lietuvoje, o tame pačiame Tailande, mat tokių gaujų čia apstu.

Dvejus metus Patajoje pragyvenęs britas, įvardijamas kaip Erikas, kreipėsi į Tailando policiją, ketindamas padėti išaiškinti padirbtų banko kortelių biznį varančią grupuotę, kuriai vadovavo pakistanietis. „Tas jaunas vyras iš Pakistano buvo labai turtingas, nes jam dirbo mažiausiai 20 įvairių tautybių žmonių. Eiliniais turistais apsimetantys rusai, australai ar europiečiai, gavę iš to pakistaniečio po keletą padirbtų banko kortelių, Patajoje ir jos apylinkėse bandydavo išimti iš bankomatų kuo daugiau pinigų arba atsiskaityti padirbtomis kortelėmis už papuošalus ar kitus brangius pirkinius, kurie vėliau būdavo parduodami. Už tai „turistams“ likdavo 10–25 procentai grobio“, – pasakojo Erikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šios gaujos vadeivų išaiškinti nepavyko, buvo sulaikyta nemažai užsieniečių, besinaudojančių padirbtomis kortelėmis. Tarp jų – ir du pernai rugpjūtį toje pačioje Patajoje įkliuvę lietuviai.

Milijoninės sumos

Teisėsaugininkai nelinkę atskleisti, ar Antanas Chmieliauskas (25 m.) bei Vaidotas Diržys (25 m.) priklausė būtent pakistaniečio vadovaujamai gaujai, bet tokia galimybė iki šiol neatmesta. Gavus A. Chmieliausko prašymą, patiksliname jo sulaikymo aplinkybes. A. Chmieliausko teigimu, jis Patajos policijos pareigūnų buvo sulaikytas, važiuodamas automobiliu. Po sulaikymo, jam, neva, buvo paaiškinta, kad jis suimtas, nes buvo įtariamas V. Diržio bendrininku. Tuo tarpu remiantis viešai prieinama Patajos policijos skelbiama informacija – A. Chmieliauskas buvo suimtas savo namuose pietų Patajoje, kur taip pat buvo rastos 49 padirbtos kredito kortelės. Vėliau, remiantis A. Chmieliauskio parodymais, buvo suimtas ir V. Diržys, pas kurį taip pat buvo rasta padirbtų kortelių ir čekių iš aukso dirbinių parduotuvių.“ Pas šį buvo surastos dar 3 padirbtos kortelės ir nemažai sąskaitų už įvairiose juvelyrinėse parduotuvėse įsigytus papuošalus.

REKLAMA

Kiek anksčiau negu lietuviai Tailando teisėsaugai įkliuvo keturi rumunai, sugebėję pasisavinti bene didžiausią šios šalies istorijoje pinigų sumą – 10 milijonų batų (beveik milijonas litų). Pas Floriną Eugeną (32 m.), Aleksandrą Gavrilą (26 m.), Klaudiu Vilvojį (23 m.) ir Bogdaną Enę (23 m.) per kratas buvo rasta ir paimta daugiau kaip 7000 padirbtų banko kortelių. Priremtas prie sienos rumunų ketvertas sutiko papasakoti ir parodyti, kaip jiems pavyko pavogti tiek daug pinigų. Keliose dešimtyse Tailando bankomatų jie buvo įtaisę specialų kortelių skenerį, kuris nuskaitydavo nieko neįtariančio pinigų išsiimti atėjusio žmogaus kortelės duomenis. Vėliau, panaudodami tuos duomenis, sukčiai pagamindavo elektronines kreditines banko korteles ir jomis atsiskaitinėdavo įvairiose Tailando parduotuvėse arba iš bankomatų išsiimdavo grynųjų.

REKLAMA

Dažniausiai nuo šio rumunų ketverto nukentėdavo į Tailandą iš Didžiosios Britanijos atostogauti atvykę turistai. Neretai gaujos nariai, prieš pradėdami naudotis pavogtais kortelės duomenimis, palaukdavo, kol turistas išvyks namo. Šitaip tikimybė būti sučiuptiems gerokai sumažėdavo, o po keleto savaičių ar mėnesių britai sulaukdavo pranešimų iš banko, jog esantys skolingi tūkstančius svarų sterlingų, kuriuos, girdi, išleidę pirkdami auksą Tailande.

Bausmės negąsdina

Už kreditinių kortelių padirbimą ir jų naudojimą siekiant pasipelnyti Tailande gresia 7 metai laisvės atėmimo ir keliolikos tūkstančių dolerių bauda, bet atrodo, jog tokios sankcijos nei lietuvių, nei nusikaltėlių iš kitų šalių negąsdina. Pernai Tailande už naudojimąsi padirbtomis banko kortelėmis, be lietuvių ir rumunų, buvo sulaikyta 30 užsieniečių, tarp jų – 2 australai, 2 prancūzai, alžyrietis, 3 turkai, 3 Pietų Korėjos piliečiai ir rusų pora.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du rusai buvo sučiupti, kai Aleksandras Gerasimenka (27 m.) vienoje juvelyrinių dirbinių parduotuvėje pabandė įsigyti aukso vėrinį už 6300 dolerių (17 900 litų). Atvykusiems policininkams rusas bandė aiškinti, jog šį papuošalą, atseit skirtą jo draugei, perkąs iš paskutinių savo santaupų. Viešbučio kambaryje policininkai iš tiesų aptiko A. Gerasimenkos draugę Jevgeniją Oševą (24 m.), tik ši nė neketino patvirtinti sugyventinio versijos ir prisipažino turinti 5 padirbtas kreditines bankų korteles. Ant šių buvo Graikijos ir Rusijos bankų logotipai. Rusų pora tikino, jog padirbtas korteles jiedviem įdavęs britas Deividas ir pažadėjęs, jog dalį pinigų jie galėsią pasilikti, jeigu iš šių kortelių pripirksią aukso ir išimsią grynųjų pinigų. Šiaip ar taip, to Deivido policija taip ir nerado.

REKLAMA

TIK FAKTAI:

Dažniausiai kortelių padirbinėtojai tiek Tailande, tiek kitose šalyse pasisavina Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų banko kortelių duomenis.

Kad apsaugotumėte savo kortelę nuo jos duomenis pavogti tykančių nusikaltėlių, naudokitės tik bankomatais, įrengtais vaizdo kameromis stebimose bankų patalpose, mat sukčiai vengia tokiuose bankomatuose įtaisyti duomenų skenerius.

Svečioje šalyje atsiskaityti banko kortele patariama tik dideliuose prekybos centruose, mat kortelės duomenys gali būti pavogti ir ja atsiskaitant vietinėje krautuvėlėje ar užeigoje.

REKLAMA

Praeitų metų liepą buvo likviduota viena didžiausių pasaulyje kreditinių kortelių padirbinėtojų gaujų. Per suderintą akciją penkiose šalyse suimtas iš viso 61 įtariamasis. Gaujos centras buvo Bulgarijoje, šioje sulaikyti 47 asmenys. Kiti įtariamieji suimti Italijoje, Ispanijoje, Lenkijoje ir JAV. Operacijoje „Nakties klonas“ dalyvavo 200 teisėsaugininkų.

Ta kreditinių kortelių padirbinėtojų gauja, Europolo duomenimis, veikė kelerius metus, per tą laiką padirbo 15 000 banko kortelių, o jos padaryti nuostoliai siekia 50 milijonų eurų. Nusikaltėliai kortelių duomenis nuskaitydavo prie bankomatų pritvirtinta įranga, o tada – daugiausia užsienyje – iš svetimų sąskaitų paimdavo kuo daugiau pinigų.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų