REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olimpinių žaidynių rezultatus prognozuoja ne tik sporto specialistai, bet ir ekonomikos ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Tris metus ekonomistai įvairiausiais pjūviais analizavo Olimpinių žaidynių rezultatus ir kūrė modelius, kuriais remiantis būtų galima nuspėti vienos ar kitos šalies pergalių skaičių, rašo „The Economist“.

REKLAMA

Iš pradžių buvo manoma, kad pergalių kiekį lemia šalies populiacija ir BVP dydis vienam gyventojui, tačiau netrukus teko atmesti šią prielaidą. Prognozės tapo aiškesnė tik tuomet kai buvo pridėtas trečias kintamasis – praeityje laimėtų medalių skaičius, tačiau jis nepaaiškina, kodėl vienos šalys pasiglemžia daugiau apdovanojimų nei kitos.

Mokslininkai padarė išvadą, kad dalį olimpinių medalių gali lemti „sovietų efektas“. Anot tyrėjų, planinės ekonomikos valstybėse į sportą buvo žiūrima labai rimtai ir jauni talentai buvo kone prievarta ugdomi būsimoms pergalėms. Be to, mokslininkų teigimu, buvusiose komunistinio bloko valstybėse sportininkai nevengdavo steroidų. Subyrėjus Sovietų Sąjungai „sovietų efektas“ ėmė blėsti.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistai pastebėjo ir dar vieną tendenciją: tos šalys, kuriose yra surengiamos Olimpinės žaidynės, laimi kur kas daugiau medalių nei paprastai. Šio efekto priežastys taip pat lieka neaiškios.

Primename, kad „Goldman Sachs“ Lietuvai prognozuoja penkis olimpinius medalius. Visus „Goldman Sachs“ olimpinius spėjimus galite rasti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų