REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei pustrečio šimto žmonių palaikų jau beveik metus Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kriptoje laukia, kada bus palaidoti.

REKLAMA
REKLAMA

Laidotuvės nukeliamos

Kol dvi institucijos – Savivaldybė ir Kultūros paveldo departamento Panevėžio padalinys – negali sutarti, kaip ir kur derėtų laidoti Senamiesčio g. atkastus 16-ąjį amžių siekiančius palaikus, bažnyčios klebonas Petras Baniulis perspėja, kad taip elgtis su mirusiaisiais – šventvagiška.

REKLAMA

Savivaldybė seniesiems panevėžiečiams amžinojo poilsio vietą numatė Senamiesčio g., buvusių pirmųjų miesto kapinių teritorijoje. Tačiau vicemerė Regina Eitmonė tikina, kad perlaidojimu galės pasirūpinti tik tada, kai bus baigti paveldosaugininkų užsakymu tik šią savaitę pradedami archeologiniai kasinėjimai kapinių riboms patikslinti.

„Jei archeologai suras teritoriją, kurioje nėra žmonių palaikų, ten ir palaidosime“, – teigė mero pavaduotoja.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Eitmonės, palaikai veikiausiai nebus laidojami kartoniniuose karstuose, į kuriuos yra sukrauti. Taupant vietą į žemę kaulai atguls maišuose.

Iškasti neteisėtai

Departamento Panevėžio padalinio vadovas Arūnas Umbrasas teigia nematantis kliūčių, dėl ko Savivaldybė negalėtų nors ir dabar pasirūpinti prieš kelis šimtmečius mirusių panevėžiečių amžino poilsio vieta.

Anot jo, numatyti kapinių archeologiniai tyrinėjimai netrukdo perlaidoti bažnyčios kriptoje laikinai priglaustų palaikų.

„Tai tik dar viena Savivaldybės kuriama kliūtis, dėl ko ji negalėtų perlaidoti. Nematau jokios būtinybės laukti, kol bus baigti tyrimai – jei kasant duobę atkas palaikus, archeologas bus čia pat“, – mano A.Umbrasas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros paveldo departamentas Savivaldybę ragino išpirkti Senamiesčio g. privatų sklypą, kad jame rasti palaikai ten pat ir liktų.

Toks variantas Savivaldybei netiko.

Prieš kelis mėnesius Savivaldybė palaikams buvo nužiūrėjusi vietą Šilaičių kapinėse, tam neprieštaravo Kultūros ministeriją, tačiau užprotestavo galutinį sprendimą turėjęs priimti Kultūros paveldo departamentas.

„Pagal ministro patvirtintas taisykles palaikai iš viso negalėjo būti iškelti – turėjo būti atkasti, įvertinti ir vėl užkasti. Mes neliepėme jų iškasti, o kas tokį nurodymą davė, niekas negali atsakyti. Kodėl dabar jie turėtų būti iškelti į kitas kapines, jei rasti taip pat kapinių teritorijoje?“ – teigė A.Umbrasas.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų