REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip musulmonai ruošiasi Ramadanui

Musulmonų tikėjimo išpažinėjams prasidėjo Ramadano mėnuo, per kurį jie turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, sekso ir kitų malonumų. Bet kai iki pasninko būna likusios kelios savaitės, musulmonų turtuoliai kaip įmanydami apsipirkinėja, mėgaujasi prabanga ir taškosi pinigais.

Musulmonų tikėjimo išpažinėjams prasidėjo Ramadano mėnuo, per kurį jie turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, sekso ir kitų malonumų. Bet kai iki pasninko būna likusios kelios savaitės, musulmonų turtuoliai kaip įmanydami apsipirkinėja, mėgaujasi prabanga ir taškosi pinigais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puikuojasi mašinomis

Birželio pabaigoje–liepos pradžioje Didžiosios Britanijos sostinę Londoną buvo užplūdę tamsaus gymio barzdoti vyrai ir čadromis apsimūturiavusios damos. Jie čia buvo atvykę tam, kad nusiaubtų parduotuves, pasipuikuotų savo turtais, pasilinksmintų, o tada, grįžę į gimtąsias šalis, jau panirtų į maldas.

REKLAMA

Jau ne pirmus metus prabangiausi Londono viešbučiai laukia prieš Ramadaną užplūstančių svečių iš Kataro, Jungtinių Arabų Emiratų, Omano ar kitų musulmoniškų šalių. Šie atvykę užsisako prabangiausius viešbučio apartamentus, o stovėjimo aikšteles užstato ypač prabangiomis mašinomis.

Štai prie penkių žvaigždučių viešbučio „Dorchester“ praėjusį menesį stovėjo superautomobilis „Bugatti Veyron“ – ir ne koks „paprastas“, o ypatingasis „L'Or Blanc“, kurio kaina siekia 7 milijonus litų. Jį kelioms savaitėms buvo atsiskraidinęs milijonierius iš Saudo Arabijos.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno viešbučio darbuotojas pasakojo: „Pas mus penkių dienų viešnagei buvo atvykę du Saudo Arabijos princo sūnūs ir atsiskraidinę po automobilį „Bugatti Veyron“. Vienas dar papasakojo, jog ką tik nusipirkęs visiškai įrengtą jachtą, kuri verta maždaug 30 milijonų svarų sterlingų, bet jos dar nematęs!“

Akivaizdu, kad tokių mašinų savininkams pinigų tikrai netrūksta, bet jie neskuba susimokėti baudų, o šių už stovėjimą ne vietoje išrašoma labai daug. Kiekvienais metais po masinio arabų apsilankymo Londone lieka dešimtys tūkstančių svarų neapmokėtų baudų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš sąrašo viršuje esančių pažeidėjų – arabas, kuris vairuoja 300 000 svarų sterlingų (1,33 milijono litų) kainuojantį „Rolls Royce'ą“. Jis skolingas 2000 svarų sterlingų (8800 litų).

O vienas prašmatniojo „Bugatti Veyron L'Edition Centenaire“ savininkas nesukrapšto nė 120 svarų sterlingų (533 litai) baudai susimokėti, nors už tą savo automobilį yra paklojęs daugiau kaip 5 milijonus litų.

Šiomis mašinomis gėrisi ir vietiniai britai, tik šie griebiasi už galvos vien pagalvoję, kiek kainuoja jomis važinėti. Na o arabų turčiai sako, jog bakas degalų jiems esą tik smulkūs pinigai.

REKLAMA

Prabangiausias Londono gatvių mašinas neretai vairuoja arabai (nuotr. Dailiaus Dargio)Prabangiausias Londono gatvių mašinas neretai vairuoja arabai (nuotr. Dailiaus Dargio)

Prabangios eksursijos

Atvykėliai savo turtus švaisto kaip įmanydami. Štai grupė jaunų turtingų arabų sugalvojo išbandyti naujausius automobilius ir kartu „pasikultūrinti“. Dešimčiai arabų buvo atskraidinta 10 naujausių modelių superautomobilių – „Bugatti Veyron“, „Ferrari Enzo“, „Lamborghini Gallardo“, „Aston Martin DB9“ ir kitų.

Taigi išpaikę arabų vyrukai šiais prašmatniais automobiliais važinėjo po įžymiausias Londono vietas, prie kiekvienos stabtelėdami ir jais apsikeisdami. Bet negali sakyti, kad tik šiaip važinėjo – per ausines jie klausėsi iš paskos važiuojančio istoriko pasakojimų apie Londoną.

REKLAMA

Perka ir namus

Arabai yra pamėgę ir Londono nekilnojamąjį turtą. Kadangi jie mėgsta prabangą, tai ir perka namus, kainuojančius daugiau kaip 5 milijonus svarų sterlingų (22 milijonai litų). Tad kol kitų Didžiosios Britanijos miestų nekilnojamojo turto kainos yra apimtos stagnacijos, Londone jos smarkiai šoktelėjusios.

Nusipirkę kelis milijonus svarų sterlingų kainuojantį būstą, arabų turčiai dar keletą milijonų sukiša jam įrengti. Praleidę tokiame būste trumpas atostogas, kitais metais dažniausiai dairosi naujo.

Pasakojama, kad vienas atvykėlis, pačiame Londono centre nusipirkęs būstą už 9 milijonus svarų (39 milijonai litų), dar milijoną išleido jam apstatyti, bet jam niekaip nepavykę rasti aptarnaujančio personalo. Keletą tarnų jis bandęs atsiskraidinti iš gimtosios šalies, bet vos jie pasiekdavę Didžiąją Britaniją, kažkur prapuldavę. Tad galiausiai turtuolis susikrovęs lagaminus ir apsigyvenęs viešbutyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O penkių žvaigždučių viešbučių savininkai prieš Ramadaną trina rankas. Atvykėliai iš arabų kraštų tuo laiku sudaro daugiau kaip 80 procentų apsistojančiųjų prabangiuose viešbučiuose.

Vaikosi madų

Na o arabų moterys siaubia drabužių bei kosmetikos parduotuves. Vienos prabangios parduotuvės savininkė pasakojo: „Vietiniai turtuoliai niekada tiek neperka, be to, neprašo daiktų iš pačių naujausių kolekcijų – jiems patinka pasiieškoti ko nors gražaus ir nupigintose senesnėse kolekcijose. O štai arabės iškart prašo pačių naujausių kolekcijų gaminių. Ypač populiarūs yra riboto leidimo daiktai“.

REKLAMA

Netgi garsiausieji madų dizaineriai žino, jog šiuo laikotarpiu būtinai reikia išleisti riboto leidimo kvepalus, kurie skleistų agaro kvapą – šį ypač mėgsta arabės.

O štai viena prabangių rankinių parduotuvė turėjo rūpintis, kad iš Saudo Arabijos atvykusi pirkėja kiekvieną savaitę gautų po ką tik pasiūtą rankinę. Ir jai buvo visiškai nesvarbu, kiek ta rankinė kainuos.

Taigi prabangiosios rankinės „Louis Vuitton“, deimantai, laikrodžiai „Cartier“, šilkinės skaros, odinės pirštinės, kvepalai prieš Ramadaną buvo šluote šluojami iš Londono parduotuvių, o už viską buvo atsiskaitoma grynaisiais pinigais.

REKLAMA

Merginos gidas po Saudo Arabiją (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Arabų moterys  (Scanpix nuotr.)

Mėgsta grynuosius

Kiekvieną rytą turtuolių vairuotuojai skubėdavo į valiutų keityklas. Vienos jų darbuotojas Atifas Navazas pasakojo: „Vienai dienai jie pasikeičia maždaug po 3000 svarų. Tai jiems tik smulkūs pinigai“.

Kitos valiutos keityklos savininkas pasakojo: „Jie atvyksta anksti rytą, išsikeičia pluoštą pinigų, tada vyksta nusiaubti parduotuves ir palošti į kazino, o kitą dieną atvykę burba dėl valiutų kurso“.

Per vieną dieną arabas Londono parduotuvėse vidutiniškai palieka po 1900 svarų (8400 litų), o koks nors iš kito miesto atvykęs britas – 120 svarų (530 litų), amerikietis – 550 svarų (2437 litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistai yra apskaičiavę, jog pernai prieš Ramadano pradžią arabai Londone išleido 120 milijonų svarų sterlingų (daugiau kaip 530 milijonų litų). Manoma, kad šiais metais jie išleido 20 procentų daugiau.

Šiais metais smarkiai padaugėjo ir pačių atvykstančių arabų. Seniau nemaža dalis jų keliaudavo į Prancūziją, o šiai uždraudus moterų veidus dengiančius drabužius, arabai patraukė Jungtinėn Karalystėn.

Tik faktai:

Ramadanas – musulmonų pasninko mėnuo. Jo metu nuo aušros iki sutemos musulmonai turi susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo, sekso ir t. t. Laikytis pasninko per Ramadaną yra vienas iš penkių islamo įstatymų.

REKLAMA

Musulmonai tiki, kad tuo metu, kuris dabar paminimas Ramadanu, pranašui Mahometui buvo atskleistas Koranas.

Badavimo idėja – susitapatinti su skurstančiaisiais ir suartėti su Alachu, nusipelnyti jo malonės ir atleidimo. Pasninko laikytis turi visi musulmonai, nebent jie keliauja arba yra pasiligoję.

Musulmonams, gyvenantiems prie poliarinio rato, kuris eina per Rusiją, Aliaską (JAV), Kanadą, Grenlandiją, Suomiją, Norvegiją, Švediją, šie metai ypač sunkūs. Pavalgyti ir atsigaivinti jie turi tik keturias valandas, kadangi liepos mėnesį beveik nesutemsta. Kai kurie jų Ramadano laikosi pagal Turkijos, kuri yra arčiausiai poliarinio rato esanti islamiška šalis, laiką. 2016 metais Ramadano mėnuo prasidės birželio 6 dieną – tuomet saulė prie poliarinio rato nenusileis išvis.

REKLAMA

Šiais metais daugiau kaip 3000 musulmonų sportininkų dalyvauja Londono olimpinėse žaidynėse. Dauguma jų nukelia pasninko laikymąsi – tai leista religinių vadovų. Pastarieji teigia, jog tuo jie parodantys, kad islamas yra lankstus.

Saudo Arabija, Kataras ir Brunėjus pirmą kartą į olimpines žaidynes pasiuntė ir sportininkes. Tai paskutinės musulmoniškos šalys, leidusios dalyvauti olimpiadoje moterims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų