REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nors organizuotų banditų gaujų atstovų ir įkyriai kvaišalus brukančių narkotikų prekeivių Britanijos sostinės Londono gatvėse neteko matyti, tačiau susidarė įspūdis, kad atakas rengiantiems teroristams nėra neįmanomų užkardų.

REKLAMA
REKLAMA

Neoficialiai kalbama, kad prieš olimpiados atidarymą Londone buvo sulaikyti bemaž 7 įtariami teroristai, kurie olimpinių žaidynių dienomis ketino sukelti neramumus šių dienų pasaulinėje sporto sostinėje.

REKLAMA

Vieną kartą teko praeiti pro apsaugos vartus

Bene labiausiai nustebino tai, kad olimpiniame Londone buvo tiktai vienintelė vieta – dar prieš dvylika metų pastatyta milžiniška O2 arena, kur prie įėjimo įrengtame kontrolės punkte buvo išgirstas elegantiškais kostiumais vilkinčių apsaugos darbuotojų prašymas pro rengteno aparatūrą paleisti savo kuprinę, kurioje buvo fotoaparatas ir kiti kelionei būtini daiktai. Taip pat teko praeiti pro specialius vartus, kurie dažniausiai statomi oro uostuose siekiant nustatyti, ar žmogus neturi su savimi įtarimą keliančių daiktų.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejotina, kad dabar apsaugos situacija olimpiniame Londone yra kur kas griežtesnė. Tai teko pajusti ir paskutinėmis naktimis prieš grandiozinę olimpiados atidarymo šventę, nes tuo metu Londono danguje ištisai zujo kariniai straigstasparniai, kurie atidžiai stebėjo visas miesto gatves, skerstgatvius, kvartalus ir kitas mažiau plika akimi pastebimas šio pasaulio turistų pamėgto didmiesčio vietas.

Kaip nai bebūtų, bet tarp Londone gyvenančių lietuvaičių sklando kalbos, kad šio miesto teisėsaugininkai nelinkę žiniasklaidoje viešinti savo sėkmingai atliktų operacijų paprasčiausiai siekdami nesukelti nereikalingos panikos tarp londoniečių ir jų svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juk neretai kasdieniame gyvenime britai taip ir mąsto: negirdi blogų žinių – ir kur kas ramesnis tas gyvenimas atrodo.

Todėl ne ką mažiau nustebino ir viename pagrindinių Londono laikraščių atsitiktinai surastas kriminalinis pranešimas apie olimpiados išvakarėse neutralizuotas gangsterių gaujas ir jų lyderius.

Su tokiais įspūdžiais į Lietuvą iš viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre vykstančios sporto sostinės sugrįžo Balsas.lt žurnalistas. Jam Londone teko praleisti penkias dienas iki pat praėjusio penktadienio ryto, kai tos pačios dienos vakarą griausmingai praūžė olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija.

REKLAMA

Kokainas, kanapės ir tūkstančiai svarų

Britų žurnalistai iš prie pagrindinių viešojo transporto priemonių – metro ir autobusų stotelių kasdieną nemokamai dalijamo dienraščio „London Evening Standart“ skelbė, kad daugiau kaip 100 britų pareigūnų perspėjo 15 įtariamų gaujos lyderių, veikiančių centriniame Londone, kad šie liktų nuošalyje ir nė iš tolo nesiartintų prie pagrindinių olimpinių žaidynių objektų.

Olimpiados organizatoriai baiminosi, kad laisvais vakarais po varžybų ir treniruočių sportininkai nesusiviliotų narlotikų prekeivių siūlomomis „gėrybėmis“.

REKLAMA

Todėl britų žiniasklaidoje paskelbta, kad prieš pat olimpiados pradžią vieną ankstyvą rytą buvo sulaikyti keliolikos Londono gaujų, prekiaujančių narkotikais, šulai.

Tuo pačiu pareigūnai demaskavo pogrindines britų sostinėje esančias nusikaltėlių buveines, kuriose buvo aptikta nemažai kokaino bei tūkstančiai svarų sterlingų grynaisiais.

Taip pat netoliese vieno tokių objektų buvo surasta ir kitiems ne mažiau pavojingiems nusikaltėliams priklausanti kanapių auginimo laboratorija.

„Norime, kad žmonės žinotų, jog Londono olimpinėse žaidynėse jie yra saugūs ir kad visos miesto gatvės bus saugios“, – sakė detektyvas, vyriausiasis inspektorius Timas Championas, kurio vadovaujami vyrai ir sulaikė vienos iš keliolikos – Trident besivadinusios gaujos atstovus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo pačiu aukšto lygio britų pareigūnas pridūrė: „Tai yra tęstinis procesas kovojant su nusikaltėliais, tad londoniečiai gali jaustis gerokai ramiau. Šia sėkminga operacija mes pasiuntėme aiškią žinią nusikalstamų gaujų nariams, kad mes ir toliau jas demaskuosime“.

Pritrūko profesionalių apsaugininkų

Kodiniu pavadinimu Gabrim pavadinta operacija buvo nukreipta prieš plačiai visame Londono kriminaliniame pasaulyje pagarsėjusias gaujas – Kilburno, Mocarto, Page Street Boys, Lissono žaliaisiais gangsteriais ir Miesto Bažnyčios kovotojais.

REKLAMA

Pagrindiniai nusikaltėliai buvo suimti britų pareigūnams pasitelkus specialiai užuosti kvaišalus išmokytus šunis.

Jaukaus ir turtingų Londono gyventojų pamėgto Noting Hillo rajono pašonėje esančios Westbourne Grove bendruomenės atstovė Marija Amayo, dalyvavusi bendrame policijos reide, sakė: „Mums reikia sustabdyti šiuos narkotikų prekeivius, todėl toks teisėsaugos jėgos demonstravimas yra labai teigiamas ženklas viso miesto saugumui".

Anot žiniasklaidos, šiomis dienomis žadami panašūs reidai ir kitose Londono vietose, kadangi į tokio pobūdžio operacijas žada pasijungti tvarką olimpinėse žaidynėse užtikrinantys pareigūnai iš visos Jungtinės Karalystės kampelių.

REKLAMA

Londono žurnalistai paskaičiavo, kad prieš olimpiados atidarymą į milžiniškas žmonių susibūrimo vietas buvo dislokuota po 5000 eilinių britų policininkų, taip pat nemažai vyresniųjų pareigūnų ir kariškių iš specialiųjų operacijų valdymo kontrolės punkto Lambeth, kuriame yra prieigos prie 10 tūkstančių visame Londone įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų, kurių vaizdas perduodamas į specialų CCTV stebėjimo objektą.

Priminsiu, kad Londonas yra vienas labiausiai apsaugos kameromis įvairiose vietose filmuojamas didmiestis pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien tiktai Jungtinėje Karalystėje yra daugiau kaip 6 000 greičio stebėjimo kamerų!

Specialios komisijos atstovas Bernardas Hoganas Howe'as britų žiniasklaidai atvirai pareiškė, kad jis nuo pradžių buvo tvirtai įsitikinęs, kad sutelktas pakankamas policijos ir kariuomenės rezervas, tačiau paskutinę minutę buvo jaučiamas akivaizdus specialių apsaugos darbuotojų, kurie bene geriausiai masinio susibūrimo vietose identifikuoja asmenis, galinčius sukelti grėsmę žaidynių metu, stygius.

Nematomas karas tarp apsaugos bendrovių

Anot britų žiniasklaidos, olimpinių žaidynių organizatoriai kažkodėl atsisakė tūkstančių specialiai paruoštų ir licencijas turinčių apsaugos darbuotojų paslaugos.

REKLAMA

Nors apie apsaugos problemas olimpiadoje viešai prašneko ir tarptautiniu mastu pagarsėjusios saugos tarnybos „G4S“ atstovai.

Profesionaliai paruoštų apsaugininkų bendrovė „Ronin“ savo paslaugas pasiūlė, tačiau neseniai buvo atmesta kitos ne mažiau garsios bendrovės „Locog“ pasiūlymas bendradarbiauti.

Generalinis apsaugos viršininkas Johnas Geddes, buvęs britų karališkųjų jūrų pėstininkų padalinio puskarininkis, sakė: „Manau, jie „G4S“ vyrams galėjo sudaryti nepatogumų, kadangi jau anksčiau turėjo licenciją su žmonėmis, kadaise dirbusiais aptarnaujančiame personale".

REKLAMA

„Mano paskutinio susitikimo su „Locog“ metu, olimpiadoje tvarką prižiūrėti buvo pasiūlyta dar 1500 sargybinių, kurie jau buvo pasiruošę eiti ir dirbti, bet vėliau man buvo pasakyta, kad viską viename kumštyje laiko „G4S“. Aišku tai nėra tiesa, bet kažkas padarė sprendimą sušaukti armiją išvalyti tokiai netvarkai“, – pastebėjo J. Geddes.

Bent vienas buvęs britų elitinio karinio jūrų padalinio atstovas, dabartinis saugumo konsultantas prasitarė, jog „Locog“ kreipėsi su specialiai paruoštu sargybinių pasiūlymu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tos pačios saugos bendrovės „Locog“ atstovas spaudai patikino, jog ši niekada nebuvo įtraukta į jokias diskusijas ar susitarimus su „Ronin“ saugumo, draudimo bendrovėmis, nes jų sutartis parengta su „G4S“, todėl, mes, šventai tikime, kad tuo metu jie būtų įvykdę savo sutartinius reikalavimus dėl darbo jėgos paslaugų teikimo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų