REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkiai sumušta galva, kuokštais išrauti plaukai, kraujosruvos ant kūno ir net kastinė žaizda rankoje – tokios pasekmės ištiko vieną Varėnos rajono gyventoją (redakcijai vardas ir pavardė yra žinomi), kai į namus sugrįžęs neblaivus sutuoktinis ant jos išliejo pyktį.

REKLAMA
REKLAMA

Kai be jokios priežasties įtūžusio vyro vejama moteris išpuolė į gatvę, pro šalį važiavusio automobilio vairuotojas ir keleiviai neliko abejingi ir iškvietė policijos pareigūnus.

REKLAMA

Vyras namuose siautėjo jau ne pirmą kartą ir toks jo elgesys puikiai žinomas vietiniams, tačiau anksčiau kviečiami policijos pareigūnai draugiškai „patardavo“ viską išsiaiškinti namuose. Neretai išsisukti nuo bausmės padėjo ir smurtautojo turimos pažintys: nuolat buvo grasinama įtakingais draugais, dirbančiais policijos pareigūnų gretose. Tiesa, dar 2002-aisiais minėtas vyriškis už smurtavimą buvo patekęs į pareigūnų akiratį, bet šios „nuodėmės“, kaip vėliau paaiškėjo, mūsų teisėsaugos sistemos jau seniai „nurašytos“.

REKLAMA
REKLAMA

Tą kartą ypač žiauriai sumušta moteris, laukdama policijos pareigūnų, tikėjosi, kad taip garsiai „reklamuojamas“ apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas situaciją pakeis, deja, praktinis jo įgyvendinimas gerokai skiriasi nuo to, kaip žadėta, kad įstatymas veiks.

Uždraudė artintis

Tačiau penktadienio popietę Varėnos rajone prieš savo žmoną smurtavę vyras policijos areštinėje neužsibuvo. Nors į įvykio vietą atvykęs vienas iš dviejų policijos pareigūnų sumuštai ir šoko ištikai moteriai žadėjo, kad smurtautojas bus uždarytas mažiausiai dviem paroms (kaip numato įstatymai), tačiau jau šeštadienį apie pietus ji sulaukė įsiutusio vyro skambučio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagardindamas savo kalbą necenzūriniais žodžiais, vyras paaiškino, kur vykstąs ir kad policijos įsikišimas moteriai gali blogai baigtis. Maža to, šiandien, preliminariais duomenimis, pas gimines prisiglaudęs vyras vėl skambino nukentėjusiajai ir pareiškė, kad ketina atvykti į namus, neva pasiimti daiktų.

Varėnos rajono policijos komisariato (PK) atstovė spaudai Elena Kotienė portalui Balsas.lt pasakojo, kad smurtautojas areštinėje neužtruko, nes dar šeštadienį prieš pietus buvo kreiptasi į teismą. Situaciją išnagrinėjęs teisėjas nusprendė, kad žmoną sužalojusiam vyrui galima skirti su suėmimu nesusijusią kardomąją priemonę. Smurtautojas įpareigotas gyventi atskirai nuo nukentėjusiosios ir jam negalima prie jos artintis.

REKLAMA

„Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Už šį nusikaltimą baudžiama viešaisiais darbais, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki vienų metų. Ikiteisminio tyrimo detalių plačiau komentuoti neturime teisės“, – pabrėžė E. Kotienė.

Užsiminus, kad moteris šiandien sulaukė dar vieno skambučio ir „pažado“ atvykti pasiimti daiktų, Varėnos rajono PK atstovė patarė iš karto kreiptis į policijos pareigūnus: „Jeigu nukentėjusioji sulaukė tokio skambučio, tada ji turi pranešti policijai. Teismo sprendimo nesiartinti nevykdymas smurtautojui atsirūgs teisme. O iš esmės jis gali atvykti pasiimt daiktų, tačiau tik lydimas policijos pareigūnų. Ir visus veiksmus privalo atlikti jų akivaizdoje.“

REKLAMA

Pagalba – tik pirmadienį...

Maža to, kad smurtą artimoje aplinkoje patyrusi moteris yra sužalojama tiek fiziškai, tiek psichologiškai, prie visų bėdų prisideda ir tai, kad bent jau savaitgalį nukentėjusiosios net negali tikėtis sulaukti pagalbos iš specialiai tam skirtų specializuotų pagalbos centrų.

Būtent taip ir nutiko šį savaitgalį. Nukentėjusios moters aplinkos žmonės, po to, kai netikėtai anksti į laisvę ištrūkęs vyras paskambino telefonu ir pradėjo grasinti, bandė susisiekti nurodytais pagalbos telefonais ir paprašyti teisininko pagalbos. Tačiau daugeliu atveju niekas nekėlė ragelio, o vienoje vietoje buvo pasakyta, kad tokia pagalba savaitgaliais neteikiama. Pasiūlyta skambinti pirmadienį. Bet ar kas nors suskaičiavo, kiek moterų per tokius „skambinkite pirmadienį“ nukentėjo pakartotinai? Kiek, galbūt, buvo net užmuštos...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Dalia Milkevičienė portalui Balsas.lt pasakojo, kad iš tikrųjų specializuoti pagalbos centrai dirba tik darbo dienomis ir darbo valandomis.

„Bet smurto atvejį užfiksavę policijos pareigūnai visus reikalingus duomenis gali perduoti pagalbą suteiksiantiems centrams. Žinoma, tam reikia nukentėjusiosios sutikimo. Tačiau kalbant apie savaitgalius, pagalbos nukentėję asmenys greičiausia sulauktų tik pirmadienį“, – pasakojo D. Milkevičienė.

Smurto artimoje aplinkoje įstatyme numatyta, kad nukentėjusiajai privaloma suteikti skubią pagalbą. Tačiau kuriozas – savaitgaliais teisininkai ar psichologai nedirba. Teisinamasi tuo, kad yra asmens apsaugos užtikrinimo priemonės.

Tarkime, smurtautojas įpareigojamas laikinai išsikelti ir nesiartinti prie nukentėjusio asmens. O policijos pareigūnas, užfiksavęs smurto atvejį, nedelsdamas imasi priemonių apsaugoti auką. Bet kiek iš tiesų yra veiksminga išvežti smurtaujantį vyrą ir po dienos jį paleisti? Juk tokie asmenys gali ir grįžta su dar didesniu įtūžiu...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų