REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos statistikos departamentui paskelbus 2012 m. antrojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto pirmąjį įvertį paaiškėjo, jog ekonomikos augimo sulėtėjimas buvo spartesnis nei prognozuota. Palyginus su 2011 m. antruoju ketvirčiu, realus BVP pokytis sudarė 2,1 proc. – „Danske“ banko ekonomistų prognozė buvo 2,9 proc. Metinės prognozės kol kas nekeičiamos – Lietuvos ekonomikos augimas sieks apie 2,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos lėtėjimą nulėmė ir vidaus, ir išorės veiksniai. Prastėjančias eksporto tendencijas stebėjome jau pirmąjį šių metų ketvirtį, tačiau tuomet sparčiai augusi vidaus paklausa buvo labiau laikino pobūdžio. Naivu buvo tikėtis, kad įtampa finansų rinkose ir blogėjanti padėtis euro zonoje neturės įtakos vartojimui bei investicijoms.

REKLAMA

Dėl išaugusios rizikos ir neapibrėžtumų mažėja investicijų paklausa. Tuo metu valstybė neturi finansinių galimybių didinti investicijų masto. Trečiąjį metų ketvirtį geri žemės ūkio rezultatai turėtų šiek tiek „pristabdyti“ ekonomikos lėtėjimo tendencijas. Nors rizika šiuo metu yra padidėjusi, „Danske“ banko vertinimu, euro zonai šiemet nepavyks išvengti recesijos ir teigiamas augimas prognozuojamas tik 2013 m.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau manome, kad Lietuvos augimas išliks teigiamas. Vokietijos, svarbios Lietuvos eksporto partnerės, ekonomika atrodo pakankamai neblogai: mažos palūkanos, atsigaunanti būsto rinka – šie veiksniai, tikėtina, teigiamai paveiks vidaus paklausą. Didesnio sulėtėjimo neprognozuojame ir Rusijoje. Taigi, nors Lietuvos eksportas ir sulėtės, tačiau tai, kad nesame prekybiniais ryšiais susiję su silpniausia euro zonos dalimi, padės išvengti recesijos.

Violeta Klyvienė, „Danske“ banko vyresnioji analitikė Baltijos šalims

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų