REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per dešimt metų Šiauliuose į savo butus Ežero gatvėje, o keleriais metais vėliau – ir į Tilžės gatvėje esančius daugiabučius, dvi moterys buvo prisitempusios tiek „turto“ iš šiukšlių konteinerių, kad jų kaimynams teko ilgai pavargti, kol tie šiukšlynai buvo iškuopti.

REKLAMA
REKLAMA

Ir nors praėjo nemažai laiko, daugiabučių gyventojus vis dar kankina baimė pamačius, kaip toji pati kaimynė šiukšles tempia į namus, o namo rūsyje šmėžuoja pelės – sunkios ligos leptospirozės nešiotojos.

REKLAMA

Kaimynai vis dar bijo

Bakterijų leptospirų sukelta liga dažniausiai primena gripą: karščiavimas, raumenų skausmas, sunki ligos forma pasireiškia kepenų, inkstų pažeidimu, kraujo krešumo sutrikimu, meningitu – negydomas žmogus gali mirti.

Ir tokios pavojingos ligos – leptospirozės – židiniai Šiauliuose buvo atsiradę net du, kai Tilžės ir Ežero gatvių daugiabučių gyventojos Aldona M. ir Marija T. pritempė į savo butus šiukšlių iš konteinerių. Greit abu butai tapo sąvartynais ir infekcijų židiniais: laiptinėse sklido siaubingas dvokas, zujo tarakonai, šmirinėjo pelės.

REKLAMA
REKLAMA

Abiejų namų gyventojai, žinoma, sukilo: pradėjo vaikščioti į prokuratūrą, psichiatrijos ligoninę, teismą. Ir galų gale abiejuose butuose buvo iškuoptos šiukšlės, atlikta dezinfekcija.

Tačiau ir dabar daugiabučių namų gyventojai gyvena bijodami, kad viskas nepasikartotų – visai neseniai Ežero gatvės daugiabučio gyventojai matė Aldoną M., nešančią šiukšlių maišus, ir iki šiol  name kuždamasi, kad prieš keletą metų mirusi viena senyva namo gyventoja galėjo būti užsikrėtusi leptospiroze.

Baudė Sanitarijos skyrius

Tilžės g. 26-ojo namo bendrija su nepageidaujama kaimyne Marija T. kovojo kone dešimt metų. Tiek pat truko ir Ežero g. 16-ojo namo gyventojų kova su Aldona M.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių namų gyventojai ieškojo pagalbos Šiaulių miesto savivaldybėje. „Pirmiausia kreipėmės į Sveikatos skyrių, kad ištirtų ir išsiaiškintų, ar namo gyventojams negresia pavojus užsikrėsti kokia nors liga. Po to kreipėmės į Sanitarijos skyrių, kad mums padėtų“, – pasakoja Tilžės gatvės 26-ojo namo bendrijos pirmininkė J. Kaupienė.

Pirmininkės teigimu, Sanitarijos skyrius jų namo gyventojai Marijai paskyrė apie 100 litų baudą. Tačiau moteris baudų nemokėjo, buto netvarkė, tad į skyrių buvo kreiptasi dar kelis kartus – specialistai atvažiuodavo, patikrindavo ir skirdavo vis didesnes baudas, po 200–300 litų.

REKLAMA

„Bauda Marijai T. siekė apie 1500 litų, – patikslino Valdonė Kaminskienė, Šiaulių savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus (anksčiau jis vadinosi Sanitarijos skyriumi) vyriausioji inspektorė. – Bet, kadangi Marija T. buvo pensininkė, socialiai remtina, ji baudų nemokėjo – teko kreiptis į antstolius.“

O štai Aldona M. Sanitarijos skyriaus paskirtas dvi baudas sumokėjo.

Teismų maratonas

Kadangi baudos buvo neveiksmingos, nematydami kitos išeities abiejų daugiabučių gyventojai kreipėsi į prokuratūrą.

Ežero gatvės namo gyventojai pasakojo, kad prokuratūra juos pasiuntė aiškintis į psichiatrijos ligoninę, nes tik gydytojas gali nustatyti, ar žmogus serga psichine liga, ir ten sužinojo, kad kaimynė sveika, o tempti šiukšles į butą – jos gyvenimo būdas.

REKLAMA

Tilžės gatvės 26-ojo namo gyventojai pasisamdė advokatus, bet pirmąjį bendrijos ieškinį teismas atmetė – pritrūko įrodymų.

Namo gyventojai nenuleido rankų ir rinko įrodymus: fotografavo pareinančią ir išeinančią kaimynę, jos bute augantį sąvartyną, laiptinėje zujančius tarakonus, rūsyje šmirinėjančias peles.

„Teko apsilankyti ir Registrų centre, kur namo bendrijai buvo išduotas dokumentas, patvirtinantis, kad Marija yra teisėta buto savininkė“, – sakė Jolita Kaupienė.

Teismui namo bendrija pateikė nenuginčijamų įrodymų ir teismas priėmė nutartį, jog Marija  išvalytų savo butą, tačiau ji nepakluso teismo sprendimui ir buto neiškuopė, tad vėl teko kreiptis į teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buto išvalymas – 17 tūkstančių litų

Pasak Tilžės gatvės 26-ojo namo bendrijos pirmininkės, 2008 metais teismas leido bendrijai, antstoliui prižiūrint, kad nebūtų teisės pažeidimų, išvalyti kaimynės butą.

Šis buto išvalymas kainavo 17 tūkstančių litų bendrijos sukauptų lėšų. „Po to vėl prasidėjo teismų maratonas, kol buvo priteista Marijai apmokėti visas išlaidas“, – sako J. Kaupienė.

Namo bendrija atgavo visus pinigus, o gyventoja buvo iškeldinta.

Ko gero, nemažai šiauliečių prisimena, kad kuopti butų atvyko didelė brigada darbininkų respiratoriais ir  specialiais kostiumais – „skafandrais“, kokius vilki užsienyje dirbantys specialistai, surenkantys juodligės užkratus. Jie Ežero gatvės butą valė vieną kartą, o Tilžės gatvės – du kartus.

REKLAMA

Be kita ko, abiejų namų gyventojams dar teko kreiptis į privačias firmas, kad atliktų bendrojo naudojimo patalpų dezinfekciją, ir patiems pirkti nuodus parazitams naikinti.

Valyta už mokesčių mokėtojų pinigus

Abiejų daugiabučių namų sąvartynais virtusius butus valė miesto Savivaldybės pasamdytos įmonės, kurioms buvo mokama iš biudžeto.

Dabar Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Gytis Skurkis tvirtina, kad Savivaldybė neatgavo nė dalies išleistų pinigų, o kiek Savivaldybė išleido, prisipažįsta konkrečiai atsakyti negalintis: „Reikia atkelti šūsnį dokumentų iš archyvo, o tai, savaime suprantama, užima laiko“.

REKLAMA

Ir nors „Šiaulių naujienų“ korespondentas keliskart skambino vedėjui, kad išsiaiškintų, kiek butų valymui išleista, vis išgirsdavo tą patį: „Komanda dirba. Kai surasime dokumentus, tada ir informuosime.“

Kasmet – 2–3 skundai dėl sąvartynų butuose

Kol Turto valdymo skyrius archyve tebeieško dokumentų, Viešosios tvarkos skyriuje kasmet užregistruojama po 2–3 skundus dėl butuose atsirandančių sąvartynų.

Maždaug prieš mėnesį vieno daugiabučio gyventojai pasiskundė dėl savo kaimyno, kuris butą pavertė šiukšlynu. Ten nuvykę skyriaus specialistai, V. Kaminskienės teigimu, buvo pritrenkti: „Pro pravirą buto langą šiukšlės krito žemyn, prie gyvenamojo namo – krūvos šiukšlių, baisus dvokas“. Šiam gyventojui paskirta bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O dėl Ežero g. daugiabučio gyventojos Aldonos M. Viešosios tvarkos skyrius kol kas skundų negauna.

„Kiek man žinoma, Aldonos butą prižiūri jos sūnus. Tiesa, dažnai matydavau Aldoną prie šiukšlių konteinerių, renkančią šiukšles, – pripažįsta Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji inspektorė Valdonė Kaminskienė. – Paprašau, kad parodytų maišelius, ir liepiu išmesti šiukšles į konteinerį. Aldona paklauso, bet dalį šiukšlių vis tiek tempia namo. Truputį apibaru Aldutę, jog negerai nešti šiukšles į namus. Aldona vis atsikerta, aš patyliu.“

Aldona ir toliau rausiasi po šiukšlių konteinerius, nešasi šiukšles namo („Šiaulių naujienos“/Vadimo Simutkino nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Aldona ir toliau rausiasi po šiukšlių konteinerius, nešasi šiukšles namo („Šiaulių naujienos“/Vadimo Simutkino nuotr.)

Mindaugas ZIMKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų