REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šios dienos Rusijoje įsigalioja įstatymas dėl interneto domenų ir tinklalapių, skelbiančių įstatymų uždraustą turinį, vieningo sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA

Šis dokumentas pirmadienį turi būti paskelbtas Rusijos dienraštyje „Rosijskaja gazeta“ ir įsigalios nuo pat paskelbimo, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA

Remiantis šiuo įstatymu bus sudarytas ir nuolat prižiūrimas „juodasis“ interneto informacinių šaltinių sąrašas, kuriame skelbiama vaikams pavojinga informacija, sakoma pranešime. Pirmiausia sąrašo sudarytojai į jį įtrauks su vaikų pornografija, savižudybių instrukcijomis ir narkotikų gamyba susijusią informaciją skelbiančius interneto tinklalapius. Numatyta, kad tokiais atvejais jie bus uždaryti arba blokuojami be teismo sprendimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kitais draudžiamo skelbti turinio atvejais sprendimas dėl tinklalapių uždarymo bus priimtas teisme, sakoma pranešime.

Įstatymas numato, kad interneto svetainės ir pavieniai tinklalapiai į „juodąjį sąrašą“ nebus įtraukiami automatiškai. Priežiūros funkcijas vykdanti institucija (manoma, kad ja taps „Roskomnadzor“) neteisėto interneto turinio stebėjimo funkciją skirs konkrečiai nevyriausybinei organizacijai. Aptikusi tokius tinklalapius, ji informaciją perduos priežiūros institucijai, kuri savo ruožtu įspės interneto svetainės ar tinklalapio savininką apie čia aptiktą neteisėtą turinį. Jei per vieną parą nebus sureaguota į pranešimą ir turinys nebus pašalintas, tai turės padaryti tinklalapių laikymo paslaugą teikianti įmonė. Jeigu ir ji nesiims priemonių, tinklalapio adresas bus įtrauktas į „juodąjį sąrašą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimą apie adreso įtraukimą į jį bus galima apskųsti teisme ne vėliau nei per 3 mėnesius, sakoma pranešime.

Naujojo įstatymo kritikai perspėja, kad, prisidengiant nepilnamečių teisių apsauga, gali būti vykdoma politinė rusiškos interneto dalies cenzūra. Baiminamasi, kad Rusijos valdžia nusprendė pasekti Kinijos pavyzdžiu ir imtis totalios interneto cenzūros. Kinijoje sukurta valstybinė interneto turinio filtravimo sistema yra privaloma visiems interneto paslaugų teikėjams. Tai reiškia, kad pasiekti Kinijos valdžios manymu visuomenei pavojingą informaciją ne per „Didžiąją kinų ugniasienę“ – valstybinę turinio filtravimo sistemą – kinų interneto vartotojams yra gana keblu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų