REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį delegacijoms iš viso pasaulio nepavyko susitarti dėl svarbios Jungtinių Tautų (JT) ginklų kontrolės sutarties, kuri reguliuotų daugiau nei 60 mlrd. JAV dolerių vertės ginklų rinką. Pasaulio valstybių delegacijos nusprendė pratęsti derybas, o pasak diplomatų, gali būti, kad dėl sutarties metų pabaigoje balsuos JT Generalinė Asamblėja.

REKLAMA
REKLAMA

Visą mėnesį Niujorke vyko daugiau nei 170 šalių derybos dėl sutarties. Reikėjo priimti bendrą sprendimą, nes visos šalys turėjo veto teisę. Tačiau susitarti nepavyko. Vis dėlto dar yra galimybė toliau derėtis dėl ginklų kontrolės sutarties ir dėl jos priėmimo balsuoti 193 nares turinčioje Generalinėje Asamblėjoje. Generalinėje Asamblėjoje sutartis gali būti priimta dviejų trečdalių dauguma. Pasak diplomatų, balsavimas gali įvykti šių metų pabaigoje.

REKLAMA

Kiekvieną minutę per ginkluotus konfliktus pasaulyje žūsta vienas žmogus ir aktyvistai tvirtina, kad reikia pasirašyti konvenciją, kuri užkirstų kelią nelegaliai ginklų prekybai ir nelegaliam jų siuntimui į konfliktų zonas, kur ginklai kursto karus ir žudynes. Aktyvistai kaip pavyzdžius mini konfliktus Sirijoje ir kitose šalyse.

Dauguma JT narių pasisako už griežtą ginklų kontrolę, bet aktyvistai teigia, kad nedidelė mažuma šalių, įskaitant Siriją, Šiaurės Korėją, Iraną, Egiptą ir Alžyrą, derybų metu aiškiai parodė nepasitenkinimą pasauline ginklų rinkos kontrole.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų