REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimas šiemet mokykloms leisti švęsti naujų mokslo metų pradžią rugsėjo 1-ąją – šeštadienį – arba rugsėjo 3-iąją – pirmadienį – tarp pedagogų sukėlė tam tikrą sumaištį. Mat už poilsio dieną surengtą šventę mokytojams tektų mokėti dvigubai. Pasimetę ir kai kurie verslininkai – jei šventė vyks rugsėjo 3-iąją, ar draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją nepraras prasmės, praneša LTV Naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Moksleiviai į klases skubės dar tik po mėnesio, tačiau gali būti, kad ne visi vieną dieną. Švietimo ir mokslo ministerija mokykloms leido pačioms nuspręsti, kada rengti mokslo metų pradžios šventę – rugsėjo 1-ąją – šeštadienį – arba rugsėjo 3-iąją – pirmadienį.

REKLAMA

Uostamiesčio mokyklų vadovai sako, kad šventė visose miesto įstaigose turėtų vykti vieną dieną – nelaužant senos tradicijos mokslo metus pradėti simboline pirmąja pamoka Klaipėdos centre, į kurią susirenka mokinių atstovai iš visų mokyklų.

Rugsėjo 1-oji, pasak jų, taip pat simbolinė diena, tačiau šventė šeštadienį pareikalautų papildomų lėšų.

„Pagal visus teisės aktus žmogui už darbą poilsio dieną privalu mokėti dvigubai. Jeigu mes griežtai laikysimės šitų teisės aktų nustatytų normų, tai, be abejo, privalėtume mokėti dvigubai mokytojams, kurie ateis į darbą“, – sakė Klaipėdos miesto mokyklų vadovų asociacijos pirmininkė Lygija Virkšnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie verslininkai taip pat trauko pečiais – kaip bus taikomas draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją, jei šventė vyktų rugsėjo 3-iąją.

„Rugsėjo 3 dieną jau draudimas negalios, nes įstatyme labai aiškiai parašyta grynai kalendorinė data. Ne kažkokia mokslo metų pirmoji diena, ne mokslo metų pradžia, bet labai aiški užfiksuota kalendorinė data – būtent rugsėjo 1 dieną visą parą bus draudžiamam prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse“, – teigia Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas sako esantis įsitikinęs, kad įstatymo, ribojančio prekybą alkoholiu parduotuvėse rugsėjo 1-ąją, taisyti nereikia – pasak jo, negalima kilnoti Mokslo ir žinių dienos šventės.

„Ne be reikalo rugsėjo 1-oji yra įtvirtinta įstatymais kaip Mokslo ir žinių diena. Ir ta šventė turi būti rugsėjo 1-ąją. Švietimo ministerijos sprendimas, kad nereikėtų mokytojams mokėti dvigubos algos, leisti Rugsėjo 1-ąją atšvęsti rugsėjo 3 dieną, yra visiškai nelogiškas. Tai tas pats, kaip siūlyti Velykas atidėti rudeniui“, – tvirtino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Draudimas prekiauti parduotuvėse alkoholiu Lietuvoje galioja jau 5 metus ir, pasak A. Matulo, pasiteisino – esą pirmąją mokslo metų dieną į medicinos įstaigas patenka mažiau alkoholiu apsinuodijusių jaunuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų