REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Mantas Varaška siūlo naikinti baudas už vertimąsi prostitucija. Seimo posėdžių sekretoriate jis įregistravo tai numatantį Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

M. Varaškos nuomone, panaikinus baudas už vertimąsi prostitucija, reikia sugriežtinti bausmes už sąvadavimą, pelnymąsi iš kito asmens prostitucijos ir įtraukimą asmens į prostituciją.

REKLAMA

„Neretai nusikaltėliai, kurie grasindami ar šantažuodami savo aukas priverčia verstis prostitucija, atsiperka tik lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis ar piniginėmis baudomis, už šį nusikaltimą turi būti skiriamos realios laisvės atėmimo bausmės“, – sako politikas.

Jo duomenimis, per metus teritoriniai policijos komisariatai už vertimąsi prostitucija skiria baudų už daugiau kaip 100 tūkst. litų, tačiau į valstybės biudžetą patenka vos 15–20 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Todėl, manytina, kad nereikėtų švaistyti pinigų, policijos pareigūnams be reikalo tam skirti savo darbo valandų, nes rezultatas labai prastas. Geriau prostituciją ignoruoti, o pareigūnams susitelkti tiriant sunkesnius nusikaltimus“, – mano kodekso pataisą siūlantis M. Varaška.

Atsižvelgiant į tai, kad Prekybos žmonėmis prevencijos ir kontrolės 2009–2012 metų programoje nenumatyta skirti lėšų prostitucijos reiškinio prevencijai, atskleidimui bei tyrimui, M. Varaškos nuomone, būtų tikslinga atlikti kompleksinį prostitucijos, kaip reiškinio, tyrimą, siekiant nustatyti prostitucijos atskirose geografinėse teritorijose mastą, demografinį pasiskirstymą, priežastis ir sąlygas, pastūmėjusias į prostitucijos verslą, atskleisti patekimo į prostituciją veiksnius, rizikos grupes ir nustatyti potencialius pagalbos būdus. Jo duomenimis, panašaus pobūdžio tyrimai kainuotų apie 20 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis kompleksinio tyrimo išvadomis ir rekomendacijomis, parlamentaro nuomone, būtų galima organizuoti tikslines informacines kampanijas, konkrečias prevencines priemones, efektyviau vykdyti teisės pažeidimų, susijusių su prostitucija, užkardymą, atskleidimą ir tyrimą. Minėtoms priemonėms įgyvendinti policijai, pasak M. Varaškos, papildomai reikėtų apie 30 tūkst. litų.

Parlamentaro duomenimis, Europos Sąjungos šalyse prostitucijos teisinis statusas iš esmės yra dvejopas: vienose šalyse lytiniai santykiai (seksas) už atlygį yra legalizuoti ir reglamentuojami, kitose prostitucija savaime nėra nelegali (sekso paslaugos už atlygį nebaudžiamos), tačiau nusikaltimu laikomas įvairių formų sąvadavimas, siūlymasis viešose vietose, draudžiami yra viešnamiai ir kita.

REKLAMA

Prostitucija yra legalizuota šešiose Europos Sąjungos valstybėse – Austrijoje, Graikijoje, Latvijoje, Olandijoje, Vengrijoje ir Vokietijoje.

Kitose Europos Sąjungos valstybėse prostitucija nėra laikoma nusikaltimu, tačiau baudžiama už kitas su prostitucija susijusias veikas. Daugelyje valstybių nėra aiškaus teisinio sekso darbo reglamentavimo: su prostitucija susijusios normos dažniausiai įtvirtintos Baudžiamuosiuose kodeksuose, tačiau atskirų normų esama ir Administraciniuose kodeksuose, mokesčių įstatymuose, Sveikatos ministerijų taisyklėse ar vietos valdžios patvirtintose tvarkose.

Šiuo metu Administracinių teisės pažeidimų kodekso 182 (1) straipsnis už vertimąsi prostitucija numato baudą nuo 300 iki 500 litų. Už tokius pat veiksmus, padarytus asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, numatyta bauda nuo 500 iki 1 tūkstančio litų arba administracinis areštas iki trisdešimties parų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų