REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai turistai iš Australijos pateko į ekstremalią ir nepavydėtiną situaciją. Plaukiant Grenlandijoje, į šiaurę nuo Ilulissat, juos vos nepražudė banga, kuri susidarė atskilus stebėtam dideliam ledkalniui.

REKLAMA
REKLAMA

Įkeltas į „youtube.com“ interneto svetainę vaizdo įrašas sulaukė milijono peržiūrų. Jens Møller įkėlęs vaizdo įrašą džiaugėsi laimingai pasibaigusia situaciją, kai milžinišką banga smogė į jų katerį.

REKLAMA

„Oho! Dar niekada gyvenime neišgyvenome kažko panšaus“, – prisipažino australas.

Neseniai NASA paskelbė palydovo „Aqua“ darytas nuotraukos, kuriose matoma, kaip Grenlandijoje nuo ledyno atskyla du kartus už Manhataną didesnis ledkalnis.

NASA duomenimis, ledkalnio atskilimo vietoje Petermano ledyne Grenlandijos šiaurės vakarinėje pakrantėje jau nuo 2001 metų buvo pastebimas įtrūkimas.

Jau prieš dvejus metus nuo Petermano ledyno atskilo milžiniškas gabalas. Jis buvo dar dvigubai didesnis, nei dabar vandenyje dreifuojantis ledkalnis.

REKLAMA
REKLAMA

Tai naujausias pasaulinio atšilimo ženklas, rašo „The Telegraph“.

2010 metais nuo to pačio ledyno atskilo panaši ledo sala, dvigubai didesnė už šį ledkalnį.

NASA teigė, kad įtrūkimai minėtame ledyne buvo matomi nuo 2001 metų. Kad nuo jo atskilo naujas ledkalnis, virš šiaurės ašigalio skraidę palydovai „Aqua“ užfiksavo liepos 16 – 17 dienomis.

Okeanografas Andreas Muenchow iš Delavaro universiteto sakė, kad nors ledkalniai atrodo dideli, ledas labiausiai tirpsta 600 m gylyje nuo paviršiaus, kur jį veikia pamatinės uolienos ir vandenyno vanduo, kur kas šiltesnis negu paviršiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų