REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Salduvės parko pašonėje prieš ketverius metus kotedžus statyti ketinusiai bendrovei šių metų liepos pradžioje iškelta bankroto byla – praėjusios kadencijos Šiaulių miesto taryba niekaip nepatvirtino detaliojo plano, o du Tarybos nariai buvo nuteisti už kyšio reikalavimą. Bendrovė dėl to pateikė beveik 2 milijonų litų ieškinį Savivaldybei, tačiau panašu, kad kreditoriai nusprendė nelaukti bylos baigties.

REKLAMA
REKLAMA

Padėjusi demaskuoti dviejų praėjusios kadencijos Šiaulių miesto tarybos narių korupciją, bendrovė „Elektropolis“ pati ritasi bedugnėn – prieš keletą savaičių jai iškelta bankroto byla. Prieš tai dėl patirtų milijoninių nuostolių atlyginimo verslininkai buvo padavę Savivaldybę į teismą, tačiau teismo procesas stringa dėl absurdiškų priežasčių.

REKLAMA

Politikams pateikti kaltinimai

„Šiaulių naujienose“ ne kartą rašyta, kad praėjusios kadencijos miesto Tarybos nariams: buvusiam „paksininkui” Romanui Čokovui bei iš konservatorių partijos pašalintam Igoriui Strupeikiui buvo pateikti kaltinimai dėl to, kad jie esą reikalavo kyšio už tai, kad Taryba patvirtintų bendrovei „Elektropolis” priklausančio žemės sklypo, esančio Salduvės parko pašonėje, Pavasario gatvėje, detalųjį planą. Planu buvo siekiama pakeisti sklypo paskirtį iš komercinės į individualių namų statybos. Čia verslininkai planavo statyti kotedžus.

REKLAMA
REKLAMA

Prašomo kyšio dydis keitėsi

Bylos duomenimis, 2008-ųjų balandžio 12-ąją Tilžės gatvėje I. Strupeikis iš viešbučio „Saulininkas“ direktoriaus pavaduotojo Artūro Dovydaičio pareikalavo 200 tūkstančių litų, kitądien užfiksuota kyšio suma buvo gerokai mažesnė – 160 tūkstančių litų. Ši suma esą kito dar keletą kartų, o nukritusi iki 120 tūkstančių litų vėl šoktelėjo iki 160 tūkstančių litų.

Vieno iš teismo posėdžių metu buvo paviešinti minėto viešbučio bendrasavininkio, bendrovei „Elektropolis“ atstovavusio Laimono Jurgilo, anksčiau duoti parodymai. L. Jurgilas teigė, kad kyšio prašę politikai jam paaiškino, kaip neva būtų padalytas politikų gautas kyšis. Anot L. Jurgilo, Tarybos nariams, balsavusiems už detaliojo plano Pavasario gatvėje patvirtinimą, esą turėjo atitekti po 10 tūkstančių litų, o tuometiniam Šiaulių miesto merui Genadijui Mikšiui – net 20 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įklimpo į skolas

Tuo metu, kai Šiaulių miesto taryba pirmąkart atmetė detalųjį planą, nekilnojamojo turto rinka augo, todėl verslo planą parengusi bendrovė drąsiai ėmė kreditą, nes tikėjosi sklypus parduoti statybininkams. Kol Šiaulių valdžia atmetinėjo prašymus tvirtinti detalųjį planą, prasidėjo krizė, kainos nukrito, o bendrovė nesugebėjo laiku grąžinti kredito, tad teko net įkeisti sklypą, mokėti didinamas palūkanas. Vien dėl to, kad negalėjo laiku grąžinti kredito, įmonė patyrė pusantro šimto tūkstančių litų nuostolį.

„Įmonė teisinėmis priemonėmis siekė įgyvendinti projektą, tačiau Šiaulių miesto tarybos priimami sprendimai, manytume, kad buvo savotiškas Šiaulių miesto tarybos narių kerštas, galbūt už tai, kad atskleidėme, kokiu būdu detalieji planai tvirtinami tų pačių Tarybos narių, prasilenkiant su LR įstatymais bei reikalaujant kyšių“, - rašoma bendrovės „Elektropolis“ ieškinyje Savivaldybei.

REKLAMA

Kreipėsi dėl žalos atlyginimo

Į Šiaulių apygardos administracinį teismą kreipęsi bendrovės „Elektropolis“ atstovai prašė priteisti 1,7 milijono litų už žalą, kurią patyrė dėl praėjusios kadencijos Šiaulių miesto tarybos narių veiksmų. Šiaulių miesto taryba kelerius metus be aiškių motyvų atmetinėjo bendrovės prašymą patvirtinti keturių sklypų Pavasario gatvėje detalųjį planą.

Teismo posėdžiuose šių metų birželio pradžioje paaiškėjo, kad prisiteisti žalos atlyginimą iš Šiaulių miesto tarybos teisiškai negalima, nes Taryba neturi atskiro juridinio asmens statuso. Pasirodo, kad už visus politikų darbelius atsakomybė tenka Šiaulių miesto savivaldybei. Kitaip tariant, Tarybos nariai pridirba, o žala atlyginama iš visų mokesčių mokėtojų pinigų.

REKLAMA

Teismo procesas strigo

Tą kartą „Šiaulių naujienų“ kalbinti bendrovės atstovai teigė, kad teismo procesas stringa dėl absurdiškų priežasčių – Šiaulių miesto savivaldybės juristai negalėjo teismui raštiškai atsakyti, ar Savivaldybė yra Juridinių asmenų registravimo centre įregistruotas juridinis asmuo. Tokios informacijos reikėjo, kad būtų teisiškai aišku, ar teisme dėl žalos atlyginimo galima bylinėtis su Savivaldybe.

Kadangi teismai vasarą atostogauja, verslininkų teigimu, kitas teismo posėdis buvo numatytas tik šių metų rugsėjo mėnesį. Tačiau panašu, kad kreditoriai nusprendė nelaukti bylos baigties – liepos pradžioje Šiaulių apygardos teismas bendrovei „Elektropolis“ iškėlė bankroto bylą.

Bendrovė „Elektropolis“ iš Šiaulių miesto savivaldybės reikalauja apie 1,7 milijono litų – tokią žalą verslininkai sako patyrę dėl miesto politikų nenoro patvirtinti detalųjį planą.

Mindaugas LAURINAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų