REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuo me­tu, kai spor­to pa­sau­lis lau­kia Olim­pia­dos, „Šiau­lių kraš­to“ re­dak­ci­ja su­lau­kė 16-me­čio šiau­lie­čio, Lie­tu­vos bai­da­rių ir ka­no­jų irk­la­vi­mo jau­nių rink­ti­nės na­rio Man­to Po­vi­lai­čio laiš­ko. Rink­ti­nės na­rys pri­vers­tas ieš­ko­ti rė­mė­jų. Pa­sau­li­nio ly­gio Olim­pi­nių vil­čių var­žy­bo­se Veng­ri­jo­je jis tu­ri at­sto­vau­ti Lie­tu­vai. Už sa­vo pi­ni­gus. Vi­sa rink­ti­nė – 23 ta­len­tin­gi irk­luo­to­jai – pa­lik­ti tuš­čio­mis ki­še­nė­mis.

REKLAMA
REKLAMA

At­vi­rai apie tai, ko trūks­ta

„Ka­no­jų irk­la­vi­mu su­si­do­mė­jau už­per­nai rugp­jū­tį. Ve­damas tė­vų pra­dė­jau tre­ni­ruo­tis spor­to klu­be „Tal­ša“. Prieš tai sa­vęs ieš­ko­jau ir ki­to­se spor­to ša­ko­se, ta­čiau jokia ki­ta spor­to šaka ma­nęs taip ne­su­ža­vė­jo kaip ši. Po pir­mų tre­ni­ruo­čių pa­ju­tau, kad tai taps ma­no gy­ve­ni­mo da­li­mi. Dvi tre­ni­ruo­tės per die­ną – šio­kia­die­niais, vie­na – šeš­ta­die­nį. Iš vi­so – 11 per sa­vai­tę. Ge­bu su­de­rin­ti in­ten­sy­vias tre­ni­ruo­tes su moks­lu ( 9-ąją kla­sę bai­giau be sep­ty­ne­tų, bend­ras vi­dur­kis – 9,2)“, – laiš­ke apie sa­ve ra­šo Man­tas.

REKLAMA

Sun­kus dar­bas jau da­vė vai­sių. Vos ant­rus me­tus ka­no­ją irk­luo­jan­tis vai­ki­nas per­nai Lie­tu­vos čem­pio­na­te vien­vie­tės ka­no­jos kla­sė­je, 1000 met­rų dis­tan­ci­jo­s rungtyje, vy­rų gru­pė­je, iš­ko­vo­jo 12-tą vie­tą, šie­met – jau ket­vir­tas.

„Po sun­kių tre­ni­ruo­čių ant van­dens dar rei­kia stip­rin­ti kū­ną men­kai įreng­to­je tre­ni­ruok­lių sa­lė­je. In­ven­to­riui įsi­gy­ti spor­to klu­bas lė­šų ne­tu­ri, to­dėl ma­no tė­vai pri­si­dė­jo įsi­gy­jant nau­ją val­tį. Dar rei­ka­lin­gi ir mais­to pa­pil­dai, ir vi­ta­mi­nai, ir mai­ti­ni­ma­sis var­žy­bų me­tu“, – trūks­ta­mus da­ly­kus var­di­ja Man­tas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ma­nau, kad esu per­spek­ty­vus, ryž­tin­gas ir nie­kad neap­lei­džian­tis sa­vo tiks­lų, o ma­no pa­grin­di­nis tiks­las – iš­si­ko­vo­ti ga­li­my­bę gar­bin­gai at­sto­vau­ti Lie­tu­vai olim­pi­nė­se žai­dy­nė­se. Šių me­tų tiks­las – pa­tek­ti į Lie­tu­vos jau­nių rink­ti­nę ir at­sto­vau­ti sa­vo ša­liai Olim­pi­nių vil­čių var­žy­bo­se Veng­ri­jo­je – jau pa­siek­tas. Ta­čiau ten nu­vyk­ti rei­kia lė­šų, ku­rių nei klu­bas, nei Lie­tu­vos bai­da­rių ir ka­no­jų fe­de­ra­ci­ja ne­tu­ri“, – at­vi­rai pa­sa­ko­ja ta­len­tin­gas spor­ti­nin­kas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ats­to­vau­ti sa­vo ša­liai – už sa­vo lė­šas

Man­tas skai­čiuo­ja, kad į rug­sė­jo vi­du­ry­je Se­ge­de, Veng­ri­jos pie­tuo­se, vyk­sian­čias var­žy­bas grei­čiau­siai teks va­žiuo­ti sa­vo lė­šo­mis. „Tė­vai la­bai no­ri, kad da­ly­vau­čiau, ži­no, kad ki­tos to­kios pro­gos man ga­li ne­bū­ti, – sa­ko Man­tas. – Juk ten su­si­rinks pa­jė­giau­si ma­no am­žiaus irk­luo­to­jai iš vi­so pa­sau­lio, bet...“. Vien trys var­žy­bų die­nos Veng­ri­jo­je jam at­sieis apie 600 li­tų.

REKLAMA

Į Veng­ri­ją sa­vo lė­šo­mis be Man­to tu­rė­tų vyk­ti dar ke­tu­ri šiau­lie­čiai irk­luo­to­jai, įskai­tant vie­ną mer­gi­ną ir du „vai­ruo­to­jus“ – tre­ne­ris Ar­tū­ras Na­vic­kas ir Šiau­lių mies­to bai­da­rių ir ka­no­jų irk­la­vi­mo klu­bo „Tal­ša“ pre­zi­den­tas Vla­das Sta­ne­lis.

„Iš pa­grin­di­nio mū­sų klu­bo rė­mė­jo šiai ke­lio­nei pa­vy­ko gau­ti mik­roau­to­bu­są su pil­nu ba­ku de­ga­lų. Gai­la, kad vi­sai ke­lio­nei to­kių ba­kų mums rei­kės tri­jų. Li­ku­sius du teks už­si­pil­ti sa­vo lė­šo­mis, tam rei­kės maž­daug 1000 li­tų. Be to, ke­ly­je dar rei­kės mais­to, Veng­ri­jo­je yra ke­lių mo­kes­tis“, – sa­kė V. Sta­ne­lis.

REKLAMA

Ne tik Man­tas, vi­si 23 Lie­tu­vos jau­nių rink­ti­nės na­riai į Veng­ri­ją ke­liaus sa­vo lė­šo­mis. „Iš­si­ko­vo­jo jau­nuo­liai tei­sę už sa­vo pi­ni­gus at­sto­vau­ti sa­vo ša­liai pa­sau­li­nio ly­gio var­žy­bo­se“, – ap­gai­les­tau­ja V. Sta­ne­lis.

Pa­gal rei­ka­la­vi­mus spor­ti­nin­kai tu­ri dė­vė­ti sa­vo ša­lies spal­vų spor­ti­nę ap­ran­gą, ki­taip, bus disk­va­li­fi­kuo­ti. „Pla­na­vo­me, kad šiau­lie­čiai star­tuos su mū­sų klu­bo ap­ran­ga, bet mums už­drau­dė. Ant ap­ran­gos tu­ri bū­ti ne klu­bo emb­le­mos, o Lie­tu­vos ir ofi­cia­lios spal­vos“, – dar vie­no pir­ki­nio naš­tą įvar­di­ja „Tal­šos“ pre­zi­den­tas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­dė­tis – ap­gai­lė­ti­na

Iš spor­to mo­kyk­los „At­ža­ly­nas“, ku­riai Man­tas taip pat at­sto­vau­ja, ke­lio­nių į ofi­cia­lias var­žy­bas (2–3 per me­tus) iš­lai­doms pa­deng­ti irk­luo­to­jai gau­na tik tiek, kiek mo­kyk­la su­ren­ka iš sa­vo moks­lei­vių. Kiek­vie­nas kas mė­ne­sį mo­ka 10 li­tų. „Pa­vyz­džiui, 7–8 ma­no auk­lė­ti­niams vie­ne­rios var­žy­bos Tra­kuo­se kai­nuo­ja 700–800 li­tų“, – skai­čiuo­ja tre­ne­ris A. Na­vic­kas.

Dar šiek tiek pa­de­da krep­še­lio lė­šos. Per­nai iš jų paim­tų 850 li­tų dvy­li­kai žmo­nių už­te­ko su­da­ly­vau­ti pen­kių die­nų sto­vyk­lo­je Plun­gė­je. Jos or­ga­ni­za­to­riai šiau­lie­čius priė­mė ne­mo­ka­mai, tik mai­ti­ni­mo iš­lai­das te­ko pa­deng­ti. „Grį­žo­me al­ka­ni“, – už šyp­se­nų grau­džią si­tua­ci­ją pri­si­me­na tre­ne­ris ir auk­lė­ti­nis.

REKLAMA

Spor­to mo­kyk­lų pa­dė­tis, A. Na­vic­ko žo­džiais, – ne­pa­vy­dė­ti­na: joms ma­ži­na­mas fi­nan­sa­vi­mas, jos tu­ri ma­žin­ti dar­buo­to­jų ir moks­lei­vių kie­kį.

„Ru­dens pra­džio­je „At­ža­ly­ne“ tu­rė­jo­me pra­de­dan­čių­jų bai­da­rių ir ka­no­jų irk­luo­to­jų gru­pę, ta­čiau sau­sio pra­džio­je ji dėl lė­šų sty­giaus bu­vo pa­nai­kin­ta. Ką tai reiš­kia? Kad dvy­li­ka vai­kų ga­vo spy­rį į už­pa­ka­lį su pa­siū­ly­mu ei­ti, kur no­ri. „Už­si­ka­bi­nu­sių“ už šio spor­to tarp jų bu­vo 7–8. Džiu­gu, kad iki šiol tuos 7–8 vai­kus tre­ni­ruo­ju, mus pri­glau­dė klu­bas „Tal­ša“, – apie ban­dy­mus iš­lik­ti pa­sa­ko­ja A. Na­vic­kas.

REKLAMA

Iki šiol na­rys­tė klu­be spor­ti­nin­kams ne­kai­na­vo, ta­čiau jau nuo ki­to mė­ne­sio įve­da­mas mė­ne­si­nis na­rio mo­kes­tis. Nau­jo­kams, spor­tuo­jan­tiems pir­mus me­tus, jis su­da­rys 10 li­tų, sen­bu­viams – 30 li­tų. „Mo­kes­tis – rūs­ti bū­ti­ny­bė“, – ne­sle­pia klu­bo, gy­vuo­jan­čio tik rė­mė­jų dė­ka, pre­zi­den­tas Vla­das Sta­ne­lis.

Rė­mė­jai – tė­vai

A. Na­vic­kas pa­sa­ko­ja, kad pra­de­dan­tie­ji spor­ti­nin­kai nau­do­ja­si ke­lio­mis se­nu­tė­lė­mis spor­to mo­kyk­los val­ti­mis, tai­sy­to­mis ir per­tai­sy­to­mis auk­sa­ran­kių meist­rų. „Jos tin­ka mo­ky­ti, bet ne re­zul­ta­tams siek­ti“, – aiš­ki­no tre­ne­ris. O sie­kian­čiųjų re­zul­ta­tų per­spek­ty­vio­je ko­man­do­je, ne­skai­čiuo­jant Man­to, yra: jos ly­de­ris Os­val­das Mur­za, Do­mi­ny­kas Mur­za, Do­na­tas Val­te­ris ir Rū­ta Da­gy­tė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man­tui per­nai te­ko įsi­gy­ti vien­vie­tę ka­no­ją. Len­ki­jo­je ji ir jos at­ve­ži­mas at­siė­jo 1100 eu­rų (da­bar, tre­ne­rio tei­gi­mu, jau kai­nuo­tų 100–200 eu­rų bran­giau). 600 eu­rų ka­no­jai sky­rė vai­ki­no tė­vai, li­ku­sios lė­šos gau­tos iš rė­mė­jų.

Man­tas, pa­pra­šy­tas su­skai­čiuo­ti, kiek per mė­ne­sį jam pa­pil­do­mai at­siei­na bū­ti­ni mais­to pa­pil­dai, vi­ta­mi­nai, spe­cia­lus mai­ti­ni­mas, skai­čiuo­ti ne­drį­so: „Tik­rai daug“. Tre­ne­ris bu­vo konk­re­tes­nis: „Kuk­liau­siais skai­čia­vi­mais, prie bend­rų mai­ti­ni­mo iš­lai­dų rei­kė­tų pri­dė­ti bent 300 li­tų. Ži­no­ma, ga­li­ma vers­tis įvai­riais žo­li­niais pre­pa­ra­tais, ati­tin­ka­mu mais­to de­ri­ni­mu, bet ir tai kai­nuo­ja“.

REKLAMA

Si­tua­ci­ja ne­si­kei­čia de­šimt­me­čiais

Nuo 1954-ųjų irk­luo­jan­tis V. Sta­ne­lis pa­sa­ko­ja, kad šiau­lie­čiai spor­ti­nin­kai pri­pra­to prie ap­gai­lė­ti­nų irk­la­vi­mo ba­zės są­ly­gų: „Jau aš­tuo­nios kar­tos išė­jo į gy­ve­ni­mą. Bu­vę auk­lė­ti­niai ap­lan­kę nu­stem­ba, kad nie­kas ne­pa­si­kei­tė. Pas­pi­ria du­ris, ku­rias ir prieš 30 me­tų rei­kė­jo pa­spir­ti, kad už­si­da­ry­tų. Kiek mo­kyk­la gau­na lė­šų, tiek pa­da­žo ba­zę: vie­nais me­tais – gel­to­nai, ki­tais – ža­liai“.

REKLAMA

„Ant­ras tarp­tau­ti­nės irk­la­vi­mo ba­zės Šiau­lių Talk­šos eže­re pro­jek­tas bai­gia pa­sen­ti. Ką vai­kams po tre­ni­ruo­čių be du­šo da­ry­ti, jei net eže­re mau­dy­tis drau­džia­ma. Ką mes da­ro­me su jau­ni­mu?“, – re­to­riš­kai klau­sia V. Sta­ne­lis.

Ar yra pro­švais­čių? „Jų bus, jei kei­sis val­džios prio­ri­te­tai. Mies­te su­ke­lia­mas di­džiu­lis fu­ro­ras, kai vyks­ta vien­kar­ti­niai ren­gi­niai, va­di­na­mi va­sa­ros užim­tu­mu. Ge­rai, kad jų yra, jų rei­kia, bet juk gre­ta yra spor­tas – nuo­la­ti­nis užim­tu­mas, vai­kus įtrau­kian­ti veik­la“, – aiš­ki­na tre­ne­ris.

REKLAMA
REKLAMA

„Man di­džiau­sia pro­švais­tė – švy­tin­čios jau­nų­jų spor­ti­nin­kų akys. Iš­ky­la kliū­tis, pa­ma­tai tas akis ir ži­nai, kad ne­ga­li jos neį­veik­ti, – sa­ko V. Sta­ne­lis, – Kar­tą Vil­niu­je ma­čiau praei­nan­tį Val­dą Adam­kų, tik­rai no­rė­jau prie jo pul­ti: „Pre­zi­den­te, iš­va­lei Mi­či­ga­no eže­rą, iš­va­lyk ir Talk­šos eže­rą“.

Marina VISOCKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų