REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kišenėse švilpaujantys vėjai ir svaigiųjų medžiagų badas vėl verčia narkomanus grįžti prie senų įpročių. Priklausomybės kamuojami asmenys šukuoja sodininkų bendrijas ieškodami aguonų, iš kurių pienelio gaminasi kvaišalus.

REKLAMA
REKLAMA

Daržovių žadėjo neimti

Vilniaus rajono vienoje Terešiškių kaimo sodo bendrijų sklypą turinti Valda kaip baisiausias piktžoles skuba naikinti aguonas. Tai daryti moterį paskatino neprašyti svečiai, pastaruoju metu vis dažniau užsukantys į sodų bendrijas.

REKLAMA

„Atostogavau Palangoje, o kai grįžau, pas mane atėjo kaimynė ir papasakojo, kad kol manęs nebuvo, sodų bendrijose lankėsi narkomanas, jis vaikščiojo po tuščius sodus ir rinko aguonų pienelį narkotikams pasigaminti“, – pasakojo sodininkė.

Pasak Valdos, narkomanas lankėsi tik tuose soduose, kuriuose tuo metu nebuvo žmonių. Aguonas priklausomybės kamuojamas žmogus pjovė taip pat ne visas – tik tas, kurios buvo pakankamai subrendusios.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaimynė įsidrąsino ir paklausė jo, ką čia veikia, o jis sako – nebijokit, man nieko nereikia, nei daržovių, nei bulvių aš neimsiu. Man tik aguonos reikalingos“, – pasakojo moteris.

Žadėjo sugrįžti

Surinkęs „derlių“ narkomanas atsisveikino, tačiau žadėjo dar kartą sugrįžti – susirinkti tuomet dar neprinokusias aguonas.

„Kaimynė įspėjo, kad šitas „svečias“ gali sugrįžti. Todėl ir išroviau visas aguonas. Augindavau jų nedaug, tiek, kad kalėdiniam pyragui būtų. Tačiau dabar reikės pirkti parduotuvėje. O ką daryti?“ – retoriškai klausė sodininkė.Tiesa, moteris vis vien nuogąstauja, nes aguonų neradęs narkomanas gali prikrėsti išdaigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei sakė, kad grįš, tai turbūt ir grįš. Ką gali žinoti, kas tokiam į galvą šaus. Jeigu būčiau žinojusi, būčiau seniai tas aguonas išrovusi. Kas galėjo pagalvoti, kad taip bus“, – sielojosi moteris.

Labiausiai degradavę

Situaciją pakomentuoti paprašytas Psichikos centro direktorius gydytojas Valentinas Samulėnas teigė senokai nesusidūręs su asmenimis, vartojančiais narkotikų, pagamintų iš Lietuvoje augančių aguonų.

„Negalėčiau dabar prisiminti nė vieno tokio atvejo ar tokio žmogaus, kuris pastaruoju metu būtų kreipęsis dėl šios problemos“, – „Vilniaus dienai“ sakė gydytojas.

REKLAMA

Anot mediko, aguonų rinkimas – praėjusio dešimtmečio problema. Dabar iš šių augalų gautas medžiagas vartoja nebent labiausiai degradavę, visuomenės padugnėmis laikomi asmenys.

„Aguonų rinkėjai egzistavo prieš kelis dešimtmečius. Ko gero, savotiškas pikas buvo prieš 10–15 metų. Aguonų pienelio efektą jie sustiprindavo naudodami receptinius migdomuosius vaistus. Tačiau dabar aguonas renka ir vartoja tik labiausiai socialiai degradavę asmenys. Žinoma, jie kartu gali būti ir patys pavojingiausi“, – teigė pašnekovas.

REKLAMA

Pyragai – be narkotinių medžiagų

V.Samulėnas paneigė mitą, kad Kalėdų pyragams auginamos aguonos neturi narkomanus dominančių medžiagų.

„Ko gero, nėra tokių aguonų, kurios neturėtų opijatų. Visos jos turi, daugiau ar mažiau“, – teigė pašnekovas.

Tačiau mėgstantys pasmaguriauti pyragėliais ar pyragu su aguonomis neturėtų nuogąstauti. Taip vartojami aguonų grūdeliai jokio pavojaus organizmui nekelia. „Pati aguona, tiksliau, jos sėklos, jokio pavojaus nekelia ir jokių kenksmingų medžiagų neturi. Tad gaminant pyragus jos tinka“, – kalbėjo gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreipimųsi nesulaukia

Vilniaus rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Jonas Šafranavičius teigė, kad pastaruoju metu pranešimų dėl aguonų ieškančių narkomanų policija iš gyventojų nesulaukia.

„Kadaise ši problema buvo opesnė, tačiau dabar jokių kreipimųsi nėra. Tad nieko įdomaus jums negalėčiau papasakoti. Žinoma, jeigu būtų signalas iš gyventojų, būtinai reaguotume“, – tvirtino pašnekovas.

Policijos atstovas teigė, kad įprastas aguonas auginti nedraudžiama. Vis dėlto norėdami apsisaugoti nuo neprašytų svečių gyventojai turėtų pagalvoti apie šiuos augalus.

REKLAMA

„Tos aguonos, kurias visi naudoja pagardinti, žinoma gali būti auginamos. Tačiau jeigu tai būtų grynai opijaus aguonos, jų savininkui grėstų nemalonumų“, – sakė pareigūnas.

Savivaldybei narkomanų neskundžia

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai pranešė, kad Vilniaus rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius skundų šiuo klausimu nėra gavęs.

„Savivaldybėje įkurta Narkotikų kontrolės komisija, jai priklauso įvairių institucijų atstovai. Komisijai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Vladislavas Kondratovičius. Nors savivaldybės darbuotojai nėra įgalioti rašyti protokolų už aguonų auginimą, disponavimą ar pan. – tuo užsiima policijos pareigūnai. Skundų šiuo klausimu nesame gavę“, – teigiama savivaldybės atsakyme dienraščiui.

Andrejus ŽUKOVSKIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų