REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausioji rinkimų komisija įregistravo referendumo „Dėl atominės elektrinės statybos“ Seimo narių iniciatyvinę grupę ir jos koordinatorių Krikščionių partijos frakcijos seniūną Vidmantą Žiemelį, kurį parėmė Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir Teisingumo partijų frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės lyderiai.Seime paskelbtą referendumą „Dėl atominės elektrinės statybos“ inicijavo Krikščionių partijos frakcija, o jos seniūnas surinko reikalingą skaičių Seimo narių parašų. Šią Tautos gyvenimui svarbią iniciatyvą nuosekliai rėmė ne tik opozicinės partijos, bet ir kai kurie valdančiųjų frakcijų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo iniciatyvinė grupė veiks  kaip savarankiškas politinės kampanijos dalyvis. Referendumo agitacijos išlaidos (jei tokios bus) galės būti apmokamos tik iš specialios banko sąskaitos, kuriai paaukoti lėšas turi teisę tik fiziniai asmenys tokia pat tvarka, kaip ir Seimo rinkimų kampanijai.

REKLAMA

Referendumo koordinatorius „krikščionis“  Vidmantas Žiemelis apgailestauja dėl kai kurių politikų pradėto negarbingo piliečių klaidinimo ir paskelbto svarbaus referendumo menkinimo, esą Vyriausybei jau apsisprendus statyti VAE, Tautos balsas tariamai nebereikšmingas.

Patariamasis referendumas nuo privalomojo (dėl svarbiausių Konstitucijos nuostatų keitimo) skiriasi sprendžiamais klausimais, o ne Tautos valios teisine galia. „Nors Atominės elektrinės klausimu referendumas nėra privalomas, bet jį Seimo sprendimu surengus, politinė valdžia bus įpareigota vykdyti Tautos tiesiogiai per referendumą pareikštą valią“, - tvirtina Krikščionių partijos frakcijos seniūnas. Apie referendumo svarbą liepos 16 dieną priminė ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, teigdamas, jog   „referendumas turės labai galingus teisnius įpareigojimus, kadangi čia yra tautos pasisakymas“.

Krikščionių partijos pirmininkas, ekspremjeras Gediminas Vagnorius ragina referendumo oponentus laikytis Konstitucijos ir nemenkinti joje Tautai suteiktos aukščiausios suverenios galios. Jo teigimu, per įvykusį referendumą Tautos tiesiogiai pareikšta valia sukeltų ne tik teisinius, bet ir politinius padarinius - jei nebus pritarta VAE statybai, naujai išrinktas Seimas privalės pakeisti atitinkamus įstatymus, nebent valstybė išsuktų iš demokratijos kelio. „Kai kurių valdančiųjų politikų pasisakymai, jog esą neprivalu bus vykdyti referendume Tautos tiesiogiai priimto sprendimo, tolygūs teigimui, jog po Seimo rinkimų dabartinė Vyriausybė gali nepaklusti Tautos valiai užleisti politinę valdžią naujajai Seimo daugumai“, - tvirtina Krikščionių partijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų