REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį oficialiai prasidės Londono vasaros olimpinės žaidynės. Ar miestui pavyks išvengti olimpinio prakeiksmo, klausia portalas „Business Insider“ ir netrukus pateikia savo išvadą – ne, nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesą sakant, jei per žaidynes neįvyks kažkoks stebuklas, Londono olimpinės žaidynės gali būti prisimintos kaip vienas iš labiausiai nepavykusių renginių per pastaruosius metus.

REKLAMA

Portalas pateikia 43 priežastis dėl ko šių metų vasaros olimpiados laukia visiškas fiasko. Siūlome susipažinti ir įvertinti patiems.

Barselona yra vienintelis miestas per pastaruosius 30 metų, kuris vienareikšmiškai sulaukė teigiamų pokyčių iš žaidynių – buvo perdarytas mieste esantis uostas.

Kai kuriais atvejais olimpinės žaidynės tiesiogiai siejamos su šalių ekonomikos žlugimu. Graikijai olimpinių žaidynių rengimas iš viso kainavo 11 mlrd. JAV dolerių, beveik du kartus daugiau nei buvo skaičiuojama. Dauguma žaidynėms pastatytų stadionų ir sporto arenų šiandien yra nenaudojami.

REKLAMA
REKLAMA

Londono olimpinių žaidynių rengimo galimybes įvertinti pasamdyti ekonomistai manė, kad tai yra prasta mintis. „Kiekybiškai nustatomi požymiai, reikalingi paremti kiekvieną numanomą naudą tokio masto renginiui, yra silpni“, - buvo rašoma ekonomistų pristatytame tyrime.

Nepaisant to, Britanijos vyriausybė nusprendė įtikinti Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK). Vienam aukšto rango konsultantui už darbą buvo mokamas net 34 tūkst. JAV dolerių per mėnesį atlyginimas.

Kai TOK atstovai lankėsi Londone, Jungtinės Karalystės vyriausybės atstovai stebėjo jų judėjimą miesto gatvėmis per mieste įrengtas stebėjimo kameras ir kas kartą, kai to prireikdavo, įjungdavo žalius šviesoforo signalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimėjus teisę rengti olimpines žaidynes bendras jų biudžetas turėjo siekti 3,9 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau netrukus sąnaudos smarkiai išaugo. Plaukimo baseinų centro „Aquatics Centre“ statybos turėjo kainuoti 118 mln. JAV dolerių, tačiau galiausiai už jį buvo paklota 434 mln. JAV dolerių.

Užterštų žemės plotų įsisavinimas Olimpinio parko statyboms turėjo kainuoti 1,6 mlrd. JAV dolerių, tačiau, spėjama, kad šį suma yra penkis kartus mažesnė.

Dar net neprasidėjus statyboms sąnaudos žaidynėms reikalingam nekilnojamajam turtui šoktelėjo iki 8 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

Manoma, kad Britanijos valdžia išleido 65 mln. JAV dolerių bilietams, skirtiems linksminti aukšto rango pareigūnus ir verslo lyderius.

Dabar kai kurie skeptikai mano, kad žaidynės gali kainuoti apie 19 mlrd. JAV dolerių. Mažiausiais skaičiavimais, išlaidos gali viršyti pradinį biudžetą 107 proc. Iš šios sumos TOK skirs vos 1,6 mlrd. JAV dolerių.

Nepaisant to Britanija turės laikytis tam tikrų TOK taisyklių. Pavyzdžiui, Londonas turi skirti 400 kilometrų eismo juostų išskirtinai sportininkams ir „Olimpinei šeimai“.

REKLAMA

„Olimpinės šeimos“ nariai privalės turėti 500 jiems skirtų limuzinų.

Miestas taip pat turi rezervuoti (ir sumokėti už) 40 tūkst. viešbučių kambarių. 1,8 tūkst. keturių ir penkių žvaigždučių kambarių turės būti skirta TOK nariams.

TOK vadovas Jacques Rogge‘as neseniai save apibūdino kaip „darbo klasės“ atstovą. Anot jo, visos jam skirtos privilegijos yra būtinos, kad galėtų tinkamai atlikti savo pareigas.

Londonas taip pat turės atiduoti visas su žaidynėmis susietas intelektinės nuosavybės teises, tarp jų ir teisę į vardą „Londonas 2012“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad visur, kur tik kabės Olimpinė vėliava, ji privalės būti aukščiau nei Didžiosios Britanijos vėliava.

Siekiant užtikrinti visų šių taisyklių laikymąsi, mieste patruliuos specialioji policija, kuri galės skirti baudas iki 20 tūkst. svarų.

Dėl nuosavybės teisių pažeidimo į tyrimą netgi pateko Middletonų šeima.

Sunku patikėti, tačiau „McDonald‘s“ turi išskirtinę teisę pardavinėti keptas bulvytes Olimpiniame miestelyje.

Per Londono olimpines žaidynes apsaugai bus skirta ne ką mažiau įspūdinga suma – 1,6 mlrd. JAV dolerių. Vos kitą dieną po to, kai Britanija laimėjo teisę rengti olimpines žaidynes, per teroristinį išpuolį žuvo 52 žmonės.

REKLAMA

Per visas žaidynes Britanijos sostinėje patruliuos 12 tūkst. policijos pareigūnų, kai kurie iš jų su savimi turės pusiau automatinius šaunamuosius ginklus. Aukšti pareigūnai perspėjo, kad danguje gali pasirodyti nepilotuojami lėktuvai su biologiniais ginklais. Saugumo pajėgos netgi įrengė raketas žemė-oras ant kai kurių gyvenamųjų namų. Pasirodė pranešimų, kad policija planuoja į pagalbą pasitelkti ir paslaptingą viršgarsinį ginklą.

Privati saugumo bendrovė G4S pranešė, kad žaidynių metu pritrūks 3,5 tūkst. žadėtų pareigūnų. Jų vietą turės užimti kariškiai. Tai reiškia, kad Londono gatvėse turės būti dislokuota 17 tūkst. kariškių – daugiau nei šiuo metu Britanija turi Afganistane. Šiuo metu iki galo nėra aišku, kiek iš 355 mln. JAV dolerių G4S sutarties Britanijai pavyks susigrąžinti.

REKLAMA

Bedarbiai asmenys, kurie prieš žaidynes buvo atvežti dirbti tvarkdariais be atlygio, kaip skelbė britų žiniasklaida, buvo priversti miegoti po Londono tiltu.

Didžiausias Londono oro uostas Hitrou taip pat neišvengs problemų. Britanijos Sienos apsaugos tarnybos darbuotojai pranešė ketinantys streikuoti dieną prieš olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, tai greičiausiai sukels nemažą chaosą keliaujantiems.

Kasdien į darbus skubantys  D.Britanijos sostinės gyventojai buvo perspėti apie galimas eiles ir vėlavimus miesto metro piko valandomis.

Vietiniai gyventojai įspėti dėl galimo mobiliojo ryšio sutrikimų. Naujos eismo ribojimo priemonės dar neprasidėjus žaidynėms jau sukėlė pasipiktinusių gyventojų protestų bangą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Postūmio ekonomikai iš turizmo gali ir nebūti, kadangi, kaip skelbia vietos žiniasklaida, viešbučiai mažina kainas, kad atsikratytų visų neužimtų kambarių.

Žmonės kol kas tiksliai dar nežino, koks bus šių žaidynių palikimas. Pavyzdžiui, 114 metrų aukščio skulptūra „ArcelorMittal Orbit“ nesulaukė gerbėjų antplūdžio.

Londono olimpinio stadiono, kuris kainavo 780 mln. JAV dolerių, ateitis iki šiol nėra aiški. Šiuo metu dėl teisės į stadioną kaunasi keli futbolo klubai. Stadiono ateitis greičiausiai nepaaiškės iki tol, kol nesibaigs olimpinės žaidynės. Beje, šiame stadione, buteliukas vandens kainuos 1,6 svarus sterlingo (7 litus).

REKLAMA

Daugelis sportininkų ketina praleisti atidarymo ceremoniją, nes nerimauja, kad ji prasidės „per vėlai“. „Nėra nei vieno sportininko, kuris atvyksta į žaidynes ir nenori dalyvauti atidarymo ceremonijoje. Tai yra viso renginio esmė. Tačiau visiškai pateisinamas kiekvieno pasirinkimas tuo metu miegoti“, - neseniai teigė Britanijos olimpinio komiteto pirmininkas Lordas Moynihanas.

Na taip, oras per žaidynes greičiausiai irgi bus prastas.

Galiausiai, pats Londono meras B. Johnsonas savo kalbomis tikrai nenuramina skeptikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų