REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neatkreipę dėmesio į privalomojo sveikatos draudimo permainas net patys rūpestingiausi įmokų mokėtojai gali prarasti teisę į nemokamą gydymą.

REKLAMA
REKLAMA

Menkas minimalios algos šoktelėjimas prisišaukė ir įvairių kitokių permainų. Viena iš jų – kintanti privalomojo sveikatos draudimo įmokų suma. Nuo rugpjūčio 1 dienos minimali alga taps 850 litų, o savarankiškai savo sveikatą draudžiantys asmenys kas mėnesį privalės mokėti nebe 72, o 77 litus.

REKLAMA

Metams neužteks

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė baiminasi, kad neatkreipę dėmesio į šią permainą gali nukentėti tvarkingi ir rūpestingi įmokų mokėtojai.

„Tie, kurie mokesčius sumokėjo už visus metus iš anksto. Žmonės, žinantys, kad savarankiškai mokant sveikatos draudimo įmokas jokiu būdu negalima praleisti nė mėnesio, nes nutrūks draustumas. Norėdami, kad nebūtų pražiūrėta mokėjimo data, žmonės sumokėjo įmokas į priekį ir dabar gali neatkreipti dėmesio, jog įmokų suma pakito“, – sako skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA

Sumokėjusiesiems įmokas iš anksto ir dėl savo draustumo nebesukantiesiems galvos, reikėtų nepamiršti netrukus kas mėnesį prisidėsiančių penkių litų.

Draustumo įmokas perskaičiuojanti sistema įmokėtą sumą dalija iš mėnesių skaičiaus, nuo rugpjūčio kiekvienam mėnesiui skirdama ne po 72, o po 77 litus. Anksčiau įmokėtos sumos metams nebeužteks. Metų pabaigoje pristigus pinigų, draustumas nutrūks ir jokios gydymo įstaigos nemokamų paslaugų žmogui nebeteiks.

„Iš anksto jau susimokėjusiems tereikia įmokėti trūkstamą sumą – po penkis papildomus litus kiekvienam mėnesiui nuo rugpjūčio. Nereikia mokėti nei skolos, nei jokiu kitokiu kodu, o lygiai tuo pačiu, kuriuo mokėta ir anksčiau“, – sako S. Paulauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali mokėti mažiau

Ūkininkai ir kiti žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis didesnis negu du vienetai, taip pat verslo liudijimus įsigiję ir kiti savarankiškai besidraudžiantys asmenys už save kas mėnesį moka fiksuotas 9 procentų minimalios mėnesinės algos dydžio įmokas. Padidėjus minimaliai algai, padidėjo ir sveikatos draudimo įmokos.

Savarankiškai sveikatos draudimo mokesčius moka ir asmenys, praradę bedarbio statusą ir nebedraudžiami valstybės – išbrauktieji iš Darbo biržos.

REKLAMA

S. Paulauskienė primena gyventojams, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra du ar mažiau vienetų, jog jų mėnesinė sveikatos draudimo įmoka dabar yra 24, o nuo rugpjūčio 1 dienos bus 26 litai.

Daug kaimuose gyvenančių žmonių nepasinaudoja galimybe už sveikatos draudimą mokėti mažiau.

„Auginant kokį gyvulį, turint pasėlių, tereikia seniūnijoje deklaruoti nedidelį ūkį, ir sveikatos draudimo įmokos bus mažesnės, žmogus, jas mokėdamas, turės sveikatos garantijas“, – sako skyriaus vedėja.

Visiems įmokų mokėtojams skyriaus vedėja primena, kad atgaline data sveikatos draudimo įmokų mokėti negalima. Pinigai bus perskaičiuojami tik į ateinančių mėnesių sąskaitą, o įmokų mokėjimas bus pripažįstamas nutrūkęs.

REKLAMA

Nutrūkus mokėjimui, tegul ir vėl kitą mėnesį pradėjus mokėti iš naujo, draustumas pradės galioti ir nemokamomis gydymo paslaugomis bus galima naudotis tik po trijų mėnesių.

Nauja knygelė

Grįžusiesiems iš užsienio, deklaravusiesiems savo parvykimą bei užsiregistravusiesiems Darbo biržoje ir manantiesiems, kad nereikia rūpintis draustumu, Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja pataria nepamiršti, jog grįžus dar reikia iš naujo prisirašyti prie sveikatos priežiūros įstaigos.

„Be to, būtina gauti naują kompensuojamųjų vaistų pasą. Nes senasis, vos žmogus deklaravo išvykimą į užsienį, nustoja galioti, pagal jame išrašytus receptus jokia vaistinė vaistų neparduos“, – sako S. Paulauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia, jog ne vieną kartą į Ligonių kasos specialistus kreipėsi laiku savo sveikatos draudimu nepasirūpinusio ligonio giminaičiai. Žmonės su ašaromis akyse klausinėjo, ką daryti. Juk nedrausto, tegul ir sunkaus ligonio nemokamai niekas negydo. Suteikiama tik būtinoji pagalba, o kai reikia brangių tyrimų, procedūrų, už juos tenka gana brangiai mokėti.

Pasak S. Paulauskienės, tokių asmenų, kurie nenori nė girdėti apie sveikatos draudimą, nesirūpina juo, vis dar yra gana daug. Ir netikėtai pasibeldusi nelaimė ir šiuos žmones, ir jų artimuosius labai skaudžiai nubaudžia.

V. Jalianiauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų