REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po naujienų portale Balsas.lt pasirodžiusios publikacijos apie Kazlų Rūdoje gyvenančią ir du mažamečius auginančią 16-metę, daug geros valios žmonių išreiškė norą padėti merginai. O su nepilnametę bei jos vaikus aplankančia socialine darbuotoja suderinti paramos detales galiausia pasiryžo dvi moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta labai daug

Balsas.lt susisiekė su Marijampolės „Caritas“ socialine darbuotoja Vilija Maršalkiene, kuri nudžiugo sužinojusi apie iniciatyvą paremti sunkiai galą su galu suduriančią nepilnametę.

REKLAMA

„Mergaitė šiuo metu glaudžiasi pas draugę. Pastaroji su draugu nuomojasi dviejų kambarių butą. Todėl vieną kambarį užleido 16-metei ir dviem jos vaikams. Vyresniam berniukui šiuo metu jau dveji metukai, o jaunėliui – vos 6 mėnesiai“, - pasakojo V. Maršalkienė.

Nors prieš kurį laiką išleistame straipsnyje buvo minima, kad 16-metė myli savo vaikų tėvą (nepaisant ne itin tinkamo jo elgesio), tačiau dabar paaiškėjo, kad mergina galiausiai nusprendė skirtis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu ji yra pateikusi skyrybų dokumentus. Todėl mergina išgyvena sunkų laikotarpį. Su savo mama 16-metė susitinka retai. Buvo visko šioje šeimoje. Pykčiai tarp jų baigėsi, galbūt todėl, kad nebegyvena kartu. Nors 16-metės mamos situacija labai panaši. Moteris taip pat turi daug vaikų“, - pasakojo V. Maršalkienė.

Šiuo metu vienintelės nepilnametės dviejų vaikų motinos pajamos – išmokos už vaikus. „Tiksliai negaliu pasakyti, bet už vieną vaiką ji gauna apie 93 litus. Viskas. Iš tiek ji turi išgyventi. O ir jos mąstymas dar toks vaikiškas“, - sakė „Caritas“ darbuotoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, 16-metė už savo vaikus atstovėtų gal net labiau nei 20-metė ar vyresnė mergina: „Ji pati nuo mažens augino savo brolius ir seseris. Todėl žino kaip elgtis įvairiose situacijose. Gyvenimas ją išmokė daug ko, tik mergaitė gal nesitikėjo, kad vienai bus taip sunku.“

Pasiteiravus, ko jai trūksta labiausiai, 16-metė pasimeta ir teištaria: „Visko...“. Prie svarbesnių dalykų ji pamini lovytę kūdikiui. Arba didesnę lovą abiem jos vaikams (juk reikia žvelgti į ateitį). Trūksta šiai šeimai tiek elementarių dalykų, tokių kaip patalynė, tiek rimtesnių, pavyzdžiui, buities prietaisų. „16-metė neturi, kur gaminti valgyti. Taip pat ji viską skalbia rankomis, o kai mažylių net du, nešvarių drabužėlių prisikaupia labai greitai“, - pridūrė V. Maršalkienė.

REKLAMA

Baisėjosi abejingumu

Airijoje gyvenanti Dalia M. naujienų portalui Balsas.lt pasakojo, kad perskaičiusi publikaciją negalėjo patikėti valstybės abejingumu. „Ši istorija yra ne tiek jaudinanti, kiek pasibaisėtina. Ar tikrai Lietuvos valdžia niekuo negali padėti nepilnametei? Toks jausmas, kad net nesistengia. Juk yra bendrabučių, mažų butų, kuriuos galėtų jai išnuomoti“, - piktinosi Dalia M.

Moteris jaunai merginai su vaikučiais norėjo palinkėti, kad jokiais būdais neatsisakytų savo vaikų ir prislėgta nevilties nenueitų blogais keliais:

REKLAMA

„Tikiu, kad ji yra stipri, bet kartu ir jauna. Tokiam amžiuje visada yra labai sunku. O ypač kai neturi tvirto ramsčio šalia savęs. Mamos ar tėvo vaidmuo yra gana paprastas, bet viskas turi derėti kartu su milžiniška atsakomybe. Vaikai yra mūsų viltis, mūsų džiaugsmas, ašaros, ateitis.

Ir kuo mažiau nuskriaustų, nepasitikinčių savimi ar užguitų vaiku, tuo geriau pačiai valstybei. Vaikai dėl nieko nekalti ir neteisinga, kad jie jaučiasi nelaimingi. Noriu, kad visi vaikai būtų laimingi. Kartu ir jų tėvai, o ypač jaunos šeimos, kurioms reikia pagalbos – tiek valstybės, tiek žmonių.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalia pridūrė, kad galbūt negalės skirti daug pinigų, tačiau tikisi, jog ir nedidelė suma padės bent šiek tiek tvirčiau jaunai mamai ir jos mažyliams atsistoti ant kojų.

Dar viena ištiesti pagalbos ranką nusprendusi moteris gyvena Didžiojoje Britanijoje. Arūnė S. kreipėsi į Balsas.lt ir paprašė išsiaiškinti, ko šiuo metu 16-metei trūksta labiausiai.

„Mano pagalba merginai nebus kažkokia labai didelė, bet turiu minčių siųsti jai šiek tiek pinigėlių kiekvieną mėnesi. Tada atsiras šioks toks stabilumas. Ir galbūt viskas išeis tik į naudą“, - svarstė Arūnė S.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų