REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai „Standard & Poor’s“  sumažino JAV vyriausybės AAA skolinimosi reitingą praėusį rugpjūtį, iš visų pusių pasipylė blogos prognozės. Respublikonų kandidatas į prezidentus Mittas Romney pareiškė, kad po tokio sprendimo JAV ištiks didelė krizė, kuri prasidės nuo aukštų palūkanų normų, kurios neigiamai paveiks užsienio investuotojų nuotaikas JAV atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA

Jis, kaip ir daugelis kitų politikų ir pasaulinio lygio įmonių vadovų, klydo. Praėjus metams po reitingo sumažinimo beveik visi svarbiausi šalies ekonominiai rodikliai pagerėjo, rašo „Businessweek“.

REKLAMA

Paskolų palūkanos sumenko iki rekordinio lygio ir sumažino valstybės skolinimosi išlaidas. Palūkanų normos obligacijų rinkoje per metus sumažėjo nuo 2,56 proc. iki 1,51 proc. liepos 17 dieną. Dolerio kursas, palyginus su kitų valiutų indekso paaugo 11 proc., o „Dow Jones“ indeksas – 12 procentų.

Nedarbo lygis, prieš metus siekęs 9,1 proc., dabar siekia 8,2 procento. O 30-ies metų skolinimosi palūkanų normos, reitingo sumažinimo išvakarėse siekusios 4,39 proc., dabar tesiekia 3, 56 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Per pastaruosius metus pasaulio investuotojų entuziazmas dėl JAV gerokai sustiprėjo. „Bloomberg“ užsakymu atliktos apklausos rezultatai rodo, kad 46 proc. respondentų JAV įvardina kaip didžiausią potencialą turinčią rinką.

Warrenas Buffettas pareiškė, kad JAV vis dar turi trigubą „A“ reitingą ir pareiškė, jog jei būtų keturgubas „A“ reitingas, jis nedvejodamas tokį reitingą skirtų JAV.

Nepaisant milžiniškos JAV valstybės skolos, šalis turi daug vertingo turto, įskaitant jos ekonomikos dydį, atsparumą ir dolerio, kaip stipriausios rezervinės valiutos, padėtį pasaulyje.

Tiesa, šiemet Respublikonų ir Demokratų partijoms reiks priimti svarbius sprendimus ir susitarti dėl vyriausybės išlaidų mažinimo. Mat šiemet baigs galioti dar George'o Busho prezidentavimo laikais įteisintos lengvatos. Po panašių ginčų pernai „Standard & Poor’s“ ir sumažino JAV reitingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų