REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs užsienio reikalų ministras, Europos Sąjungos ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas neneigia, kad galbūt balotiruosis prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA


„Kai ateis laikas oficialiai kelti kandidatūras, tuomet ir pažiūrėsime,“– 47 metų diplomato žodžius cituoja lrytas.lt. Šią savaitę Vilniaus meras, partijos „Taip” lyderis Artūras Zuokas apkaltino prezidentę Dalią Grybauskaitę autoritariniu valdymo stilium I ir paragino ieškoti alternatyvų bei pažadėjo paramą kandidatui, kurį „atras visuomenė“.

REKLAMA


„Linkiu gražios likusios vasaros ir tikiuosi pasimatyti rugpjūčio mėnesį,"- elektroniniame laiške žurnalistams, su nuoroda į šią temą, rašo pats V. Ušackas.


Jau buvo susikirtę

Šalies vadovė su V. Ušacku jau turi sąskaitų. Kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus atsiminimų knygoje rašoma,  kad D. Grybauskaitė būtent dėl galimo V. Ušacko kandidatavimo pratrūko emocijomis. „2008 metų lapkričio 9 diena, sekmadienis, Vilnius. Į Turniškes atvyko Dalia Grybauskaitė. Kalbėjomės apie tris valandas. Aptarėme finansinę padėtį, kuri, D. Grybauskaitės nuomone, labai prasta. Ji tvirtino, kad Vyriausybė nieko nedaro artėjančiai krizei švelninti. Nėra jokio priemonių plano. Užuot pasinaudojusi ankstesniu gerovės laikotarpiu, kai buvo galima sukaupti lėšų, kurios leistų lengviau pergyventi sunkmetį, Vyriausybė tik išlaidavo. Parengtas 2009 metų biudžeto planas – visiškai nerealus, todėl teks imtis drastiškų priemonių ir dėl to labiausiai nukentės socialiai pažeidžiami žmonės, pavyzdžiui, pensininkai. Nemažai kalbėjomės apie naują Vyriausybę, profesionalumo kriterijaus svarbą parenkant ministrus. Kalba nukrypo ir į prezidento rinkimus. D. Grybauskaitė papasakojo, kad konservatoriai siūlė jai pagalbą per rinkimų kampaniją, bet jinai esą jiems dar nieko neatsakiusi. Tačiau man užsiminus, kad Vygaudas Ušackas, nors ir būdamas ambasadorius, jau seniai taikosi į prezidento postą, D. Grybauskaitė įsiaudrinusi pasakė, jog tuomet ji kels savo kandidatūrą jau vien tam, kad sustabdytų šį asmenį, – rašo V. Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA


V. Ušacko sutartis dėl darbo Afganistane galioja iki 2014 m., tačiau yra pratęsiama kasmet. Neseniai jis buvo pratęstas iki kitų metų birželio. Užsienio reikalų ministro posto V. Ušackas neteko 2010 m. sausį, kai to pareikalavo prezidentė D. Grybauskaitė. Politikai nesutarė dėl Lietuvoje neva egzistavusio slapto CŽV kalėjimo, kur neva JAV laikė Talibano teroristus, paieškų ir kitų užsienio politikos klausimų.


D. Grybauskaitės pozicijos silpnėja?


Politikos tyrimų ir analizės instituto vadovo Mariaus Uolozo komentaras manbo, kad ankstyva kampanijos pradžia būtų V. Ušackui palanki.„V.Ušacko galimybės varžytis dėl prezidento posto priklausys ne tiek nuo jo paties veiksmų, kiek nuo situacijos Lietuvoje. Dar neseniai atrodė, kad niekas nepajėgs sutrukdyti D.Grybauskaitei likti Prezidentūros šeimininke dar vienai kadencijai, tačiau jos pozicijos pradeda silpnėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Ji atvirai kritikavo partijas, todėl natūralu, kad nei viena partija, išskyrus galbūt konservatorius, jos atvirai nerems. Tik baimė pakenkti savo reitingams, partijų lyderius sulaiko nuo griežtesnės kritikos Prezidentei. Pastaroji tiesiog remiasi didelu piliečių palaikymu. Tačiau rinkėjų meilė nėra pastovi ir Garliavos įvykių kontekste padarytos klaidos nuo jos atstumia abiejų konflikto pusių rėmėjus. Manau, kad V.Ušackas turi didelius šansus mesti rimtą iššūkį, kuris galėtų garantuoti ir antrą rinkimų turą. Jis pakankamai jaunas, energingas, charizmatiškas, jau nepabijojęs mesti iššūkį D.Grybauskaitei eidamas ministro pareigas. Be to, jis kelis pastaruosius metus praleido dirbdamas užsienyje, pažvelgus į prezidento rinkimų istoriją tai irgi pakankamai svarbus faktorius.

REKLAMA


Lietuvos politiniame gyvenime dabar yra daug stiprių moterų politikių– Prezidentė, Seimo pirmininkė, Finansų bei krašto apsaugos ministrės, taip pat į politiką taikanti N.Venckienė. Tai taip pat netiesiogiai didina tikimybę, kad kitu Lietuvos prezidentu taps vyras. Todėl anksti prasidėjusi Prezidento rinkimų “kampanija", suteikia puikia progą V.Ušackui įsitvirtinti kaip pagrindinei dabartinės Prezidentės alternatyvai.

Neaišku, kokią poziciją užims konservatoriai, nes nors ir kritikuodama, bet Prezidentė palaikė A.Kubiliaus Vyriausybę, kita vertus V.Ušackas yra konservatorių partijos narys ir save gerbianti partija, turėtų kelti savo kandidatą Prezidento rinkimuose," - sakė jis portalui Balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų