REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos ins­pek­to­riai su „vo­ke­liais“ pri­čiu­po vie­ną Rad­vi­liš­kio ra­jo­no že­mės ūkio bend­ro­vę. Jo­je ras­ta 30 tūks­tan­čių li­tų neuž­pa­ja­muo­tų gry­nų­jų pi­ni­gų bei įvai­rių neaps­kai­ty­tas pa­ja­mas įro­dan­čių do­ku­men­tų.

REKLAMA
REKLAMA

Tūks­tan­čiai li­tų – neuž­pa­ja­muo­ti

Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos duo­me­ni­mis, į ra­jo­no že­mės ūkio bend­ro­vę ins­pek­ci­jos spe­cia­lis­tai at­vy­ko ga­vę in­for­ma­ci­jos pa­si­ti­kė­ji­mo te­le­fo­nu. In­for­ma­ci­ja pa­si­tvir­ti­no.

REKLAMA

Nu­vy­kę į bend­ro­vę, ins­pek­to­riai ra­do per 30 tūks­tan­čių gry­nų­jų pi­ni­gų, ku­rie ne­bu­vo už­pa­ja­muo­ti že­mės ūkio bend­ro­vės ka­so­je. Pap­ra­šius at­ly­gi­ni­mų pri­skai­ty­mo-iš­mo­kė­ji­mo ži­nia­raš­čių, tik­rin­to­jams bu­vo pa­teik­ta šūs­nis at­ski­rų la­pų.

Pa­sak tik­rin­to­jų, juo­se fik­suo­tos ir pa­ja­mos, ir iš­lai­dos, o iš­mo­kė­ti at­ly­gi­ni­mai – ir ofi­cia­lūs, ir neaps­kai­ty­ti – ri­kia­vo­si į stul­pe­lius gre­ta. Prie neaps­kai­ty­tų­jų iš­mo­kė­tų pi­ni­gų bu­vo nu­ro­do­ma, jog tai yra pa­pil­do­mas dar­bo už­mo­kes­tis, ki­taip ta­riant – „vo­ke­liai“.

REKLAMA
REKLAMA

Pa­nag­ri­nė­jus „vo­ke­lių“ do­ku­men­ta­ci­ją, aiš­kiai ma­tė­si, jog šių me­tų ko­vo mė­ne­sį bu­vo iš­mo­kė­ta be­maž 1,5 tūks­tan­čio li­tų, bir­že­lį – dau­giau kaip 4 tūks­tan­čiai li­tų, praė­ju­sių me­tų bir­že­lį – be­veik 3 tūks­tan­čiai li­tų.

„Pa­gal ap­skai­tos duo­me­nis ka­so­je tu­rė­jo bū­ti 62 li­tai, o ra­do­me dau­giau kaip 30 tūks­tan­čių neaps­kai­ty­tų gry­nų­jų pi­ni­gų. To­kios, įmo­nių bu­hal­te­ri­nė­je ap­skai­to­je neaps­kai­ty­tos, pa­ja­mos daž­niau­siai ir yra „vo­ke­lių“ šal­ti­niai“, – sa­kė Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos Kont­ro­lės de­par­ta­men­to di­rek­to­rė Zo­nė La­pie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­sak di­rek­to­rės, pa­tik­ri­ni­mo me­tu bu­vo ras­ta ir ki­tų įvai­rių do­ku­men­tų, ku­rie taip pat pa­tvir­ti­na neaps­kai­ty­to dar­bo už­mo­kes­čio mo­kė­ji­mą.

Bu­hal­te­ri­nė­je ap­skai­to­je – jo­va­las

Anot tik­rin­to­jų, aki­vaiz­du, kad šio­je bend­ro­vė­je bu­hal­te­ri­nė ap­skai­ta ve­da­ma ne­tin­ka­mai: ant at­ski­rų la­pų, ku­riuo­se nu­ro­dy­tos iš­mo­kė­tos su­mos dar­buo­to­jams bei ne­va at­skai­ty­ti pa­ja­mų mo­kes­čiai ir ki­tos iš­mo­kos, nė­ra da­tų, į ap­skai­tą neįt­rauk­ti rei­kia­mi duo­me­nys.

REKLAMA

Bend­ro­vės bu­hal­te­ris pri­pa­ži­no, kad pa­gal mi­nė­tus ži­nia­raš­čius bu­vo mo­ka­mas pa­pil­do­mas dar­bo už­mo­kes­tis, ku­ris ne­bu­vo įtrauk­tas į bu­hal­te­ri­nę ap­skai­tą.

Šiuo me­tu tu­ri­ma me­džia­ga yra ver­ti­na­ma dėl per­da­vi­mo Fi­nan­si­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo tar­ny­bos Šiau­lių apy­gar­dos val­dy­bai to­li­mes­niam ty­ri­mui.

Šiau­lių ap­skri­ties vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos duo­me­ni­mis, per šių me­tų pir­mą­jį pus­me­tį ins­pek­ci­ja ga­vo apie 190 įvai­rių pra­ne­ši­mų apie ga­li­mus mo­kes­čių įsta­ty­mų pa­žei­di­mus.

REKLAMA

Nus­ta­ty­ti 6 ne­le­ga­liai dir­ban­tys as­me­nys bei 26 as­me­nys, vyk­dan­tys neį­re­gist­ruo­tą veik­lą ar­ba neį­si­gi­ję vers­lo liu­di­ji­mų. Už nu­sta­ty­tus pa­žei­di­mus su­ra­šy­ti 78 ad­mi­nist­ra­ci­nės tei­sės pa­žei­di­mo pro­to­ko­lai, vie­nu at­ve­ju pra­dė­tas iki­teis­mi­nis ty­ri­mas dėl dar­bo už­mo­kes­čio mo­kė­ji­mo „vo­ke­liuo­se“. Po at­lik­tų kont­ro­lės veiks­mų pa­gal gau­tus pra­ne­ši­mus pa­pil­do­mai į biu­dže­tą bus su­mo­kė­ta dau­giau kaip 400 tūks­tan­čių li­tų.

Laima AGANAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų