REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusio saldainių fabriko vietoje prieš šešerius metus iškasti, kaip manoma, iškilių Klaipėdos krašto žmonių palaikai, ilgą laiką išgulėję uostamiesčio universiteto pagalbinėse patalpose, pagaliau bus perkelti į labiau tam tinkamą vietą – Jono kalnelio požemius, rašo dienraštis „Vakarų ekspresas“. Beje, tai – dar ne paskutinė jų amžinojo poilsio vieta.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagaliau palaikai bus perkelti į tam tinkamą vietą, nes dabar jie tiesiog dūla Klaipėdos universiteto teritorijoje esančiame garaže. O tai nedovanotina. Stengiamės, kad iki miesto 760 Klaipėdos gimtadienio viskas būtų sutvarkyta kaip ir pridera“, – sakė Jurgis Aušra, kuris rūpinasi ne tik švento Jono bažnyčios atstatymo reikalais, bet ir tinkamu buvusio konditerijos fabriko teritorijoje rastų palaikų perlaidojimu.

REKLAMA

J. Aušra sakė ilgai ieškojęs vietos, kur būtų galima deramai priglausti 172 antropologiškai patvirtintų palaikų laikymo vietą iki tol, kol bus atstatyta švento Jono bažnyčia.

Galutinė šių palaikų amžino atilsio vieta yra numatyta specialioje kriptoje, kuri turėtų būti įrengta prie šv. Jono bažnyčios bokšto. Tačiau, kadangi iki šiol nėra žinoma, kada gali prasidėti šios bažnyčios atstatymo darbai, buvo nuspręsta įrengti tinkamą tam vietą Jono kalnelio požemiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Po Jono kalneliu esančioje poternoje įrengėme specialią patalpą, Klaipėdos savivaldybė skyrė lėšų, tad suvirinome tinkamas duris, ir čia kauleliai bus saugomi po keliais užraktais, kad niekas nedrumstų jiems ramybės. Be to, paprašiau “Jono namų„ statytojų, jog jie pasirūpintų, kad palaikams būtų paruošti tinkami karsteliai, nes dabar jie tiesiog sudėti į kartonines dėžes“, – pasakojo J. Aušra.

Pasak jo, šis palaikų pervežimas bus tylus, be jokių ceremonijų.

„Kadangi ši vieta tik laikina, nereikia jokios pompastikos“, – svarstė J. Aušra ir tik užsiminė, kad palaikų pervežimas planuojamas liepos pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktorė Silva Pocytė pasidžiaugė, kad pagaliau palaikams rasta tinkamesnė vieta nei universiteto pagalbinės patalpos. Be to, istorikė patikino, kad visus tuos šešerius metus palaikai buvo saugomi padoriai.

„Žinoma, labai gaila, jog prireikė tiek metų, kad atsirastų tinkamesnė vieta. Juolab kad prieš keletą mėnesių, kuomet buvo pradėti griauti seni universiteto pastatai, kaulus vėl teko perkelti į kitas patalpas. Nenorėčiau detalizuoti, kokios tai patalpos, tačiau parinkome tokią vietą, kur nevaikšto žmonės. Juk negalėjome dėžių sudėti tiesiog auditorijoje. Tačiau galiu patikinti, kad visi palaikai buvo laikomi tvarkingai, kiekvieni – atskiroje dėžutėje, o ne šiukšlių maišuose, kaip kartais bandoma pateikti“, – pasakojo S. Pocytė.

Nors amžinos poilsio vietos iki šiol nerandantys iškilių Klaipėdos krašto asmenų palaikai vis dar kelia įvairių diskusijų, ir archeologai, ir istorikai džiaugiasi, kad jie pagaliau sugrįš arčiau tos vietos, iš kur buvo iškasti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų