REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Modernių technologijų šalininkai siūlo investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius, pavyzdžiui, saulės kolektorius. Inovatyviems sprendimams vis dažniau ryžtasi ir lietuviai. Saulę, galingiausią energijos šaltinį Žemėje, šiuo metu ruošiamasi „įkinkyti“ ir mūsų rajone – prie Mažonų statomas saulės kolektorių parkas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausi Lietuvoje

Pavažiavus vos kelis kilometrus nuo Mažonų link Šakviečio, kairėje pusėje plytinčioje pievoje atsiveria neįprastas akiai vaizdas – aptvertoje teritorijoje išrikiuoti didžiuliai pasvirę stendai. Tai saulės kolektoriai. Kaip papasakojo ten sutiktas UAB „Biržų montuotojas“, šio objekto subrangovės, darbų vadovas Sigitas Vigulis, 2 ha plote netrukus netrukus bus pastatytas kol kas didžiausias, pirmasis Lietuvoje tokios galios saulės kolektorių parkas. Jo galingumas – 500 kW.

REKLAMA

Darbų rangovė yra Panevėžyje įsikūrusi įmonė „Green start“. Ketverius metus dirbanti įmonė viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo įgyvendinti panašius projektus, jų veikia jau ne viena dešimtis, didesnių ir visai mažų, tačiau šis – pats didžiausias.

Projektas bus baigtas jau rugpjūčio pradžioje

Prognozuoja bumą

– Lietuviai labai inertiški, – šypsosi S.Slapšys. – Jie ilgai svarsto, abejoja, nesiryžta imtis naujovių. Pabando vienas, antras, trečias, ir tada jau pasipila...

REKLAMA
REKLAMA

Jis prognozuoja, kad dabar tokių projektų pasipils kaip iš gausybės rago, nes žmonės vis labiau pajunta tokių investicijų naudą. Valstybė, pasak jo, investuojančius į atsinaujinančių energijos šaltinių statybą skatina supaprastintomis sąlygomis ir garantuodama energijos supirkimą 12 metų. Toks įstatymas priimtas pernai.

Dabar saulės energetika plačiai susidomėjo ir tie, kurie nori saulės kolektorius įsirengti ant savo namo stogo. Pasak S.Slapšio, „Green start“ turi jau keturis tokius užsakymus iš Tauragės.

– Šie užsakymai bus įgyvendinti per porą mėnesių. Pats įrengimas užtruks trumpiau, kiek daugiau laiko atima dokumentų tvarkymas, – pasakojo S.Slapšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tokie projektai atsiperka per 5-6 metus.

– Įdomu, kaip įsirengus saulės kolektorių iškart pasikeičia žmonių mąstymas. Iki tol dejavę, kaip brangiai reikia mokėti už elektrą, jie iškart ima skaičiuoti, kiek elektros energijos iššvaisto veltui – per netaupias lemputes, nebūtinus ir daug energijos ryjančius prietaisus.

„Green start“ direktorius Stanislovas Slapšys papasakojo, kad šio objekto užsakovas – UAB „Šviesos greitis“.

Ar pakanka saulės?

Dažnai skundžiamės apsiniaukusiais, drėgnais orais, tačiau, pasak S.Slapšio, saulės Lietuvoje pakanka.

REKLAMA

– Tiesą sakant, jos yra panašiai tiek kiek ir kitur. Klimatinės sąlygos saulės energetikai Lietuvoje tik šiek tiek blogesnės negu Vokietijoje. Bet geresnės negu Belgijoje, Danijoje ar Didžiojoje Britanijoje.

S.Slapšys įsitikinęs, kad tarp atsinaujinančių energijos šaltinių saulės spinduliavimo energija turi didžiausią potencialą, ir ši šaka dabar sparčiausiai plėtojama.

Ateities energija

Kiekvieną dieną saulė pagamina didžiulius kiekius energijos. Mokslininkų teigimu, jos kiekis, pasiekiąs žemę per 40 minučių, lygus pasaulyje per metus sunaudojamų visų energijos rūšių kiekiui. Saulės kolektoriai nekelia aplinkosauginių problemų, neturi judamųjų dalių, yra ilgaamžiai ir beveik nereikalauja aptarnavimo, todėl patrauklūs vartotojams.

REKLAMA

Šiandien fotoelektra yra keletą kartų brangesnė nei atominės ar šiluminių elektrinių gaminama elektra. Tačiau senkant iškasamojo kuro ištekliams pastaroji brangs. Perėjimas prie atsinaujinančios energetikos reikalaus kardinalių pokyčių tiek energetikoje, tiek pramonėje, tiek buityje. Tam ruoštis reikia jau šiandien.

Dėl saulės spinduliuojamosios energijos sezoninio, paros, meteorologinio kitimo negalima tikėtis iš jos gauti visą reikiamą elektros energiją. Tačiau jos panaudojimas gali iš esmės sumažinti importuojamo iškasamojo kuro reikmes. Lietuvoje gerai išvystytas elektros tinklas. Todėl fotoelektrą galima gaminti jungiamose prie tinklo nedidelėse modulinėse saulės jėgainėse – nuo kelių kilovatų sodybai ar namui iki kelių šimtų kilovatų įmonei ar gyvenvietė.

Birutė Slavinskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų